Skocz do zawartości

[R] T-72 M1 Tamiya plus Eureka XXL, CMK, Voyager i RB Model

wisa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w pierwszej mojej relacji (bądź jej próbie) na tym forum. Budować zacząłem T-72 M1 z Tamiyi i po powrocie po wielu latach zakupiłem też dodatki firm wymienionych w tytule. Starsi wiekiem modelarze zapewne pamiętają moje modele z połowy lat dziewięćdziesiątych czy początku nowego wieku Były wśród nich Abramsy, big foot, mig-29, hornet czy f-16. Miałem potem dłuuugą przerwę po której zacząłem kleić kartonówki. Ale teraz zabieram się znowu za plastikowe redukcje i zobaczymy czy dam radę. Liczę na pomoc Koleżeństwa forumowego.

W sumie relacji miało nie być. Ale kolega FAHR podarował mi jedną ze skrzynek CMK z zastrzeżeniem, że relacja musi być - w przeciwnym razie "kaputt" Zacząłem od wieży i dodatków Voyagera oraz CMK. Niestety - dopada mnie tzw. "SKS" i wzrok mocno ostatnimi laty siadł. Ale staram się jak mogę Na razie wygląda to tak:

DSC07568.jpg

DSC07569.jpg

DSC07570.jpg

DSC07571.jpg

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witek,

Kibicować Ci będę na bieżąco, a raz na jakiś czas podjadę do Ciebie. Liczę, że do Grudziądza się z nim wyrobisz.

Tym razem pewnie Twoja 72-ka dostanie wyróżnienie, lub nawet medal...jak moja w Koszalinie.

Pozdrawiam

Maciej

Dzięki za miłe przyjęcie.

Lufę RB Model mam - dzięki za radę ;)

Postaram się nie zawieść oczekiwań i zrobić model "na cacy". Chcę go pomalować w barwach 9 Brygady Kawalerii Pancernej

im. Króla Stefana Batorego w Braniewie. I tak naprawdę zastanawia mnie oprócz rozkładu plam kamuflażu km z prawej strony wieży. Chyba nie będę robić tam otworu tylko po prostu zrobię tam zaślepkę. A taka zaślepka jak wynika ze zdjęć jest zrobiona chyba z brezentu. Ot - takie małe ułatwienie

Z tymi skrzynkami to może rzeczywiście ciutek za bardzo odstają ale... jakoś nie miałem pod ręką fotki tych elementów przy wieży z góry no i odległość tylnej ustaliły mi blaszki Voyagera a bocznej dałem i tak krótsze pręciki niż w oryginale Tamiyi. Niestety - nawet jeśli jest troszkę za daleko to raczej ich już od kadłuba nie będę rwać...

Aktualnie pracuję nad resztą wyposażenia jakie znajdzie się na pancerzu wieży - wkrótce kolejne fotki.

Dzisiaj chwilkę pobawiłem się nad pancerzem instalacji wyrzutni granatów... Starałem się jak mogłem Jednak lata "bezrobocia" w tej materii wychodzą na jaw... Generalnie - wzorowałem się na walkaroundzie Tomka Mroczkowskiego i zdjęciach własnych.

DSC07861.jpg

DSC07862.jpg

DSC07863.jpg

DSC07864.jpg

DSC07865.jpg

Starałem się jak mogłem Jednak lata "bezrobocia" w tej materii wychodzą na jaw...

Jest dobrze, nawet bardzo dobrze ;)

Wiele ewentualnych niedociągnięć malowanie potem ładnie zamaskuje.

Bulik58 - nakrętki to baaardzo stare blaszki eduarda. Naklejam je podwójnie dla wzmocnienia efektu ;)

Tomek - chętnie skorzystam z propozycji. W sumie z Elbląga blisko do Braniewa. Generalnie nawet nigdy nie miałem problemów z dostaniem się do jednostki z racji wykonywanego zawodu. Przez rzecznika prasowego wszystko się da załatwić. Spędziłem nawet sporo czasu w warsztatach przy remontowanym i przygotowywanym czołgu. Ale z zaproszenia chętnie skorzystam. Bardzo chciałbym obfotografować z każdej strony jeden konkretny egzemplarz. Miałbym wówczas wybrane malowanie

Gecon29 - granaty dymne będą od Voyagera. Czekam na stację lutowniczą - stara lutownica nie daje rady. Jak tylko będę miał urządzenie - ruszam dalej z robotą. Zacznę właśnie od granatów dymnych.

Małymi kroczkami do przodu... Wyrzutnie granatów dymnych z lewej strony wieży:

DSC08625.jpg

DSC08626.jpg

DSC08627.jpg

Powiem tak... Gdybym jeszcze raz miał robić wieżę to zupełnie inaczej zaplanowałbym kolejność prac. No i przede wszystkim - na gołej wieży zaszpachlowałbym np. tamiyowskie miejsca pod przyklejenie wyrzutników. Wyszło jak wyszło - brnę dalej

Pomóżcie bo stanąłem... Z prawej strony lufy na wieży jest na wielu zdjęciach km sprzężony z armatą. Niestety, właśnie się zorientowałem, że nie dysponuję dobrymi zdjęciami z tym fragmentem. Zastanawiam się też czy po lekkiej modyfikacji nie wykorzystać tego elementu z zestawu Tamiyi... A trzeba to zrobić przed wklejeniem pozostałych granatów dymnych i lampy...

Pomożecie? ;)