Skocz do zawartości

Jagdpanther Revell + Voyager + RB 1:72

Tenggeri

Rekomendowane odpowiedzi

Wow, R_Mazi miło Cię gościć w moim wątku:)

Trochę mnie tu nie było, w sumie to dalej walczę z blaszkami, przez które o mało na nerwicę nie zejdę

img2800af.jpg

img2803n.jpg

img2807v.jpg

img2811sy.jpg

Mam małą zagwozdkę, mianowicie nie wiem co zrobić z włazami, pozamykać czy zostawić otwarte. Chcę zostawić otwarte zasobniki z tyłu pojazdu, jeśli pozamykam włazy będzie to wyglądało trochę dziwnie, jeśli natomiast zostawię otwarte będzie ziało pustką, a figurek niemieckich tankistów w 1:72 nie posiadam. Muszę pomyśleć jak zrobić, żeby to miało ręce i nogi.

Na razie tyle od mnie, idę dalej walczyć z Voyagerem

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To się szarpnij i kup któryś z zestawów Preisera

http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=397_2134_2136&products_id=20307&%3CosCsid%3E

http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=397_2134_2136&products_id=8794&%3CosCsid%3E

Ja niestety nie pomogę, bo nie mam nic.

Blacharka ładna, idzie to poskładać w miarę bez problemów?

To się szarpnij i kup któryś z zestawów Preisera

Blacharka ładna, idzie to poskładać w miarę bez problemów?

Gdybym ja jeszcze figurki potrafił malować...

Co do blachy Voyagera to mogę śmiało polecić, są dobrej jakości tylko wszystko strasznie małe, ale to wiadomo z racji skali.

Powoli myślę już nad malowaniem, wybiorę któryś z tych schematów, tylko jeszcze nie wiem który.

malowanie2i.jpg

malowanie1.jpg

ma ktoś może foto pokazujące jak mocowane były ekrany boczne do tych zaczepów, niestety ja w moich materiałach nie mogę nic znaleźć,

zaczepy.jpg

Może to coś wyjaśni

jagdpanther1.jpg

Nie znam się za dobrze na Jagach i mogę się mylić, ale podejrzewam, że mocowane analogicznie jak w Panther czyli wycięcie w ekranie na zaczep. Tak też rozwiązał to Aber, tu link do instrukcji - http://aber.net.pl/pdf/2f5861aad48ca6ec9128bcc805a656de.pdf

Fajnie wygląda.

Jedyne co mi się rzuciło w oczy to ten niezbyt kształtny peryskop na dachu. Ale nie wiem co można by z nim zrobić, teraz raczej już chyba musi taki zostać.

Co do kolorowanek, pierwsza plansza, ten biały numer to chyba oznaczenie wraku. Ale oczywiście mogę się mylić.

Hmm, skoro ten biały numer to oznaczenie wraku, to pomaluję model w takie pasy tylko zamiast 59 dam krzyż niemiecki , bo przecież sam układ pasów jest ok. Może będzie trochę sf ale malowanie mi się tak spodobało, że innego nie chcę

Edytowane przez Gość

Balkenkreutz to myląca nazwa bo może kojarzyć się z Bałkanami a to przecież krzyż belkowy. tak na marginesie to Niemcy często pod koniec wojny krzyży nie malowali.

Jakoś nie widzi mi się ta lina holownicza. Jest jakby za krótka. Poza tym jeszcze dwie rzeczy:

- wydaje mi się, że klocek pod podnośnik powinieneś przesunąć bardziej w lewo, bliżej uchwytu na linę do naciągania gąsienic

- nie widzę drugiego stelaża na narzędzia z przodu, koło klocka pod podnośnik

jagdpanther5.jpg

Z tym stelażem i klockiem to osobna historia, klocek źle wkleiłem na CA, złapał tak, że mimo prób nie dało go się oderwać, stelaż na narzędzia się tam już nie zmieścił więc, żeby nie wiało pustką dałem tam linę, ot tyle. Już tak zostanie bo klocek nie chce za nic się oderwać. Mi się podoba i tak zostawiam.

JagdPanthera i Panzer dostały podkład, jutro o ile dojdzie aerograf ruszam z malunkami.

imag0048nh.jpg

A tak poza tym robię te 2 modele jednocześnie, żeby sprawdzić który sposób składania bardziej mi odpowiada, tj JagdPanthera jest poskładana w "segmenty", kadłub, działo, gąsienice i koła osobno. Natomiast Panzer jest cały sklejony na gotowo. Chcę zobaczyć którą opcję lepiej mi się będzie malować, czy łatwiej pomalować cały model czy potem złożyć do kupy pomalowane "segmenty".

Mam pytanie, jest sens robić preshading na modelach 1:72?

Przyszedł aerograf, będą malunki

DSC01920.jpg

Teraz tak siedzę i teoretyzuję, maskować model czy malować z ręki?

Przy tej skali i delikatności detali nie chcę maskować, żeby nic nie pourywać i boję się, że wyjdzie niedokładnie. Znów co do malowania z ręki nie wiem czy aero z dyszą 0.3mm i moja mała wprawa pozwolą dobrze pomalować model. Co radzicie, maskować czy nie?

potrenuj na czymś - wyczuj jak pracuje aero, jaki powinien być dystans od powierzchni, jak zmienia się wielkość plamki kiedy zbliżasz lub oddalasz aero. malowanie z ręki sprawdza się przy malowaniu plam, wężyków itd. przy kamuflażu gdzie jest dużo prostych i ostrych przejść maskowanie jest lepszym rozwiązaniem. sprawdź czy ta pseudo Iwata pryska prosto czy trochę w bok (moja tak miała).

I BARDZO uważaj z tym kluczykiem przy przykręcaniu, bo ten element dyszy, czy jak to się tam zwie, który się nim przykręca, niezwykle łatwo ukręcić. [..]

Dlatego dyszę najbezpieczniej jest dokręcać palcami, ja tak robię i nigdy jej dzięki temu nie ukręciłem.

Kluczyk może się jedynie przydać przy odkręcaniu.

Co do malowania to tak jak koledzy radzili - poćwicz coś na boku i wyczuj aero.