Tenggeri Napisano 8 Listopada 2012 Autor Share Napisano 8 Listopada 2012 Wow, R_Mazi miło Cię gościć w moim wątku:) Trochę mnie tu nie było, w sumie to dalej walczę z blaszkami, przez które o mało na nerwicę nie zejdę Mam małą zagwozdkę, mianowicie nie wiem co zrobić z włazami, pozamykać czy zostawić otwarte. Chcę zostawić otwarte zasobniki z tyłu pojazdu, jeśli pozamykam włazy będzie to wyglądało trochę dziwnie, jeśli natomiast zostawię otwarte będzie ziało pustką, a figurek niemieckich tankistów w 1:72 nie posiadam. Muszę pomyśleć jak zrobić, żeby to miało ręce i nogi. Na razie tyle od mnie, idę dalej walczyć z Voyagerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 To się szarpnij i kup któryś z zestawów Preisera http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=397_2134_2136&products_id=20307&%3CosCsid%3E http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=397_2134_2136&products_id=8794&%3CosCsid%3E Ja niestety nie pomogę, bo nie mam nic. Blacharka ładna, idzie to poskładać w miarę bez problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 9 Listopada 2012 Autor Share Napisano 9 Listopada 2012 To się szarpnij i kup któryś z zestawów PreiseraBlacharka ładna, idzie to poskładać w miarę bez problemów? Gdybym ja jeszcze figurki potrafił malować... Co do blachy Voyagera to mogę śmiało polecić, są dobrej jakości tylko wszystko strasznie małe, ale to wiadomo z racji skali. Powoli myślę już nad malowaniem, wybiorę któryś z tych schematów, tylko jeszcze nie wiem który. ma ktoś może foto pokazujące jak mocowane były ekrany boczne do tych zaczepów, niestety ja w moich materiałach nie mogę nic znaleźć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Może to coś wyjaśni Nie znam się za dobrze na Jagach i mogę się mylić, ale podejrzewam, że mocowane analogicznie jak w Panther czyli wycięcie w ekranie na zaczep. Tak też rozwiązał to Aber, tu link do instrukcji - http://aber.net.pl/pdf/2f5861aad48ca6ec9128bcc805a656de.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Fajnie wygląda. Jedyne co mi się rzuciło w oczy to ten niezbyt kształtny peryskop na dachu. Ale nie wiem co można by z nim zrobić, teraz raczej już chyba musi taki zostać. Co do kolorowanek, pierwsza plansza, ten biały numer to chyba oznaczenie wraku. Ale oczywiście mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 ja też tak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) Hmm, skoro ten biały numer to oznaczenie wraku, to pomaluję model w takie pasy tylko zamiast 59 dam krzyż niemiecki , bo przecież sam układ pasów jest ok. Może będzie trochę sf ale malowanie mi się tak spodobało, że innego nie chcę Edytowane 11 Listopada 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 CO TO ZNACZY KRZYŻ BAŁKAŃSKI?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 Ups, ale wtopa, już zmienione. Na zajęcia na jutro mam o kotle bałkańskim i myśląc niemiecki napisałem bałkański. Już zmienione, dzięki za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Balkenkreutz to myląca nazwa bo może kojarzyć się z Bałkanami a to przecież krzyż belkowy. tak na marginesie to Niemcy często pod koniec wojny krzyży nie malowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 12 Listopada 2012 Autor Share Napisano 12 Listopada 2012 Klejenie i składanie skończone, czas na malowanie Tak to wygląda, ekrany założone na sucho, więc odstają. W międzyczasie składam też coś takiego Teraz do kąpieli i podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Jakoś nie widzi mi się ta lina holownicza. Jest jakby za krótka. Poza tym jeszcze dwie rzeczy: - wydaje mi się, że klocek pod podnośnik powinieneś przesunąć bardziej w lewo, bliżej uchwytu na linę do naciągania gąsienic - nie widzę drugiego stelaża na narzędzia z przodu, koło klocka pod podnośnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Zgadza się te ułożenie jest nienaturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 13 Listopada 2012 Autor Share Napisano 13 Listopada 2012 Z tym stelażem i klockiem to osobna historia, klocek źle wkleiłem na CA, złapał tak, że mimo prób nie dało go się oderwać, stelaż na narzędzia się tam już nie zmieścił więc, żeby nie wiało pustką dałem tam linę, ot tyle. Już tak zostanie bo klocek nie chce za nic się oderwać. Mi się podoba i tak zostawiam. JagdPanthera i Panzer dostały podkład, jutro o ile dojdzie aerograf ruszam z malunkami. A tak poza tym robię te 2 modele jednocześnie, żeby sprawdzić który sposób składania bardziej mi odpowiada, tj JagdPanthera jest poskładana w "segmenty", kadłub, działo, gąsienice i koła osobno. Natomiast Panzer jest cały sklejony na gotowo. Chcę zobaczyć którą opcję lepiej mi się będzie malować, czy łatwiej pomalować cały model czy potem złożyć do kupy pomalowane "segmenty". Mam pytanie, jest sens robić preshading na modelach 1:72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 tak, ale rozjaśnienia muszą być mocne, jeśli efekt będzie słaby to zniknie na późniejszych etapach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Przyszedł aerograf, będą malunki Teraz tak siedzę i teoretyzuję, maskować model czy malować z ręki? Przy tej skali i delikatności detali nie chcę maskować, żeby nic nie pourywać i boję się, że wyjdzie niedokładnie. Znów co do malowania z ręki nie wiem czy aero z dyszą 0.3mm i moja mała wprawa pozwolą dobrze pomalować model. Co radzicie, maskować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 potrenuj na czymś - wyczuj jak pracuje aero, jaki powinien być dystans od powierzchni, jak zmienia się wielkość plamki kiedy zbliżasz lub oddalasz aero. malowanie z ręki sprawdza się przy malowaniu plam, wężyków itd. przy kamuflażu gdzie jest dużo prostych i ostrych przejść maskowanie jest lepszym rozwiązaniem. sprawdź czy ta pseudo Iwata pryska prosto czy trochę w bok (moja tak miała). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 I BARDZO uważaj z tym kluczykiem przy przykręcaniu, bo ten element dyszy, czy jak to się tam zwie, który się nim przykręca, niezwykle łatwo ukręcić. A poza tym idzie bardzo ładnie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Te paski da się wymalować z ręki, czy prosto i bezboleśnie zależy od umiejętności operatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 I BARDZO uważaj z tym kluczykiem przy przykręcaniu, bo ten element dyszy, czy jak to się tam zwie, który się nim przykręca, niezwykle łatwo ukręcić. [..] Dlatego dyszę najbezpieczniej jest dokręcać palcami, ja tak robię i nigdy jej dzięki temu nie ukręciłem. Kluczyk może się jedynie przydać przy odkręcaniu. Co do malowania to tak jak koledzy radzili - poćwicz coś na boku i wyczuj aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Listopada 2012 Autor Share Napisano 18 Listopada 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Nie za dobrze, zalane i duży rozprysk. Czemu włazy są białe wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Może kolejne zabiegi to zmienią, ale mam wrażenie, że zielony i Rotbraun są mocno za jaskrawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Malowanie faktycznie ci nie poszło. Z jaskrawymi kolorami można by jeszcze powalczyć filtrami, pigmentami itd., więc to nie jest aż tak duży problem. Jednak same pasy będzie trudno poprawić. Trenowałeś na czymś wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 modelarska masakra aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi