wosiek Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 Miało być szybko, a jest jak jest. Niestety wklejenie prawie 200 mikroelementów zajmuje trochę czasu. Dodatkowo niektóre elementy jak kierunkowskazy, haki, ograniczniki itp musiałem dorobić samodzielnie. Wyszło jak wyszło. Oceniajcie. Można powiedzieć, że blacharka w 90% jest ukończona. Pozostała plandeka (muszę ją wykonać od podstaw, bo zestawowa do niczego się nie nadaje) i przednia szyba. (Uwaga: Brak kierownicy jest celowy. Pojawi się się po wklejeniu załogantów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Rada Wujka Dobra Rada - psiknij całość matowym czarnym i zobaczysz sobie wtedy dokładnie, gdzie masz babole montażowe. Najlepiej psiknij Humbrolem - będziesz miał od razu podkład pod akryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 Rada Wujka Dobra Rada - psiknij całość matowym czarnym i zobaczysz sobie wtedy dokładnie, gdzie masz babole montażowe. Najlepiej psiknij Humbrolem - będziesz miał od razu podkład pod akryle. Podkład oczywiście będzie. Wczorajsza kolacja z serkiem wiejskim, a głównie fiolia z wieczka pozwoliła na zrobienie plandeki. Efekt poniżej Udało mi się też przylutować wycieraczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 ja już nie mam takiej wyobraźni, by jedząc kolację niestrawione jej elementy (folia z serka) użyć do waloryzacji. koronkowa robota, czekam na fotki po podkładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 Jak to mówił Pawlak "... nadejszła wiekopomna chwiła". Podkład położony i jak Wam się widzi ? Malowanko było bez maskowania więc nie patrzcie na braki w kamuflażu, a drobne otarcia farby wynikają z manewrowania świeżo malowanym modelem do zdjęć. Wskazanie baboli mile widziane. Podwozie po we wstępnych kolorkach wygląda tak Jako, że podkład na modelu musi dobrze wyschnąć zacząłem dłubać załogę do tej części dioramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Kanister z tyłu po stronie kierowcy wygląda, jak ulepiony z plasteliny, może to tak ma być, ale jak prosiłeś o uwagi, to zgłaszam. Poza tym cacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 7 Listopada 2012 Autor Share Napisano 7 Listopada 2012 Kanister z tyłu po stronie kierowcy wygląda, jak ulepiony z plasteliny, może to tak ma być, ale jak prosiłeś o uwagi, to zgłaszam. Poza tym cacko Faktem jest, że na zdjęciu cały tył wygląda mało ciekawie (świeży podkład), ale przyglądnąłem się temu dzisiaj jak wszystko podeschło i primer wciągnął.Nnie wygląda to aż tak źle dlatego zaryzykuję i na razie go zostawię. Dzisiaj nie mam weny twórczej więc i postęp niewielki. Jedyne co udało mi się zmienić to wewnętrzne strony kół, bo te z ACE za cholerę nie pasowały ( za grube i nie kształtne). P.S. Babol nad prawym kołem zapasowym w zasadzie prawie niewidoczny gołym okiem poprawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Coś pięknego mikro i makro model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 tylko pomaluj ładnie bo model godzien tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 10 Listopada 2012 Autor Share Napisano 10 Listopada 2012 tylko pomaluj ładnie bo model godzien tego jest. Będę się starał, a co z tego wyjdzie życie pokaże. Dzisiejsze popołudnie do dłubanina przy figurkach. I tak Helmuty, Hansy i inne Kurty są gotowe. Jak wyszło oceńcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 O-baletmistrz w Wermachcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Figurki spoko tylko ta pukawka od gościa z lewej jest tragiczna. Ale to już nie twoja wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 10 Listopada 2012 Autor Share Napisano 10 Listopada 2012 Figurki spoko tylko ta pukawka od gościa z lewej jest tragiczna. Ale to już nie twoja wina. Fakt, umknęło to mojej uwadze. Już poprawione. Skrobnąłem skalpelem i wygląda to o niebo lepiej. Dziękuję za zwrócenie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Figsy będą jeszcze matowione Cieniowanie niezbyt mi podchodzi - kwestia gustu. Widać, że będzie tam cała zgraja. Może warto przemyśleć ustawienie by nie zakryli Twojej misternej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 Figsy będą jeszcze matowione Cieniowanie niezbyt mi podchodzi - kwestia gustu. Widać, że będzie tam cała zgraja. Może warto przemyśleć ustawienie by nie zakryli Twojej misternej roboty. Jeszcze nad nimi popracuję.Wczoraj za świeże były. Co do zgraji, to groźnie wygląda, ale nie powinno być aż tak źle - W Horchu 2 sztuki ( co wstępnie widać na focie poniźej), w Famo 2 sztuki ( kiedyś już prezentowałem ustawienie w wątku Famo, pozostałe 2 sztuki gdzieś przy Horchu za otwartymi drzwiami. No dobra, baza położona i kukiełki prowizorycznie ustawione do foto I zabawa w cieniowanie Teraz mam pytanie. Jako,że pojazd ma być z okresu 1943-1944 front włoski, czy ktoś z szanownych Kolegów posiada jakieś foto z trójbarwnym lub dwubarwnym kamo dla Horcha? Pytam, bo Famo zaplanowałem zrobić w jednorodnym kamo i nie chciałbym ewentualnej dioramki zrobić zbyt monotonnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Jako że nie otrzymałem pomocnego postu odnośnie malowania pojazd pozostanie jednobarwny. Doklejone koła, położone filtry, kalki i wash (za wyjątkiem kół) Jakieś uwagi? ( otarcia farby widzę na zdjęciach i znikną po kolejnych zabiegach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Nie ma co ładny modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Nie ma uwag. Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Fajnie to wygląda. Tylko teraz ludki z Heer wyglądają głupio w samochodku oznaczonym WL. Chyba, że dorabiamy jakąś story Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Tylko teraz ludki z Heer wyglądają głupio w samochodku oznaczonym WL. Chyba, że dorabiamy jakąś story Na wstępie napiszę na temat aktualnej podstawki co nie zostało wcześniej wyjaśnione. Może to trochę ułatwi dalszą dyskusję. Autko stoi powiedzmy na ... testowej podstawce ( kiedyś miał tu być Sd.Kfz 251 C/D Holzgas, który ostatecznie wylądował na podstawce wykonanej na podstawie zdjęć). Taka powiedzmy "zapchaj dziura" żeby pusto nie było. Pojazd jako taki przeznaczony jest do większej scenki m.in. z Famo, który jest robiony od dłuższego czasu (aktualnie trwają intensywne prace blacharskie przy platformie) o czym zapewne wiesz. Teraz na temat umundurowania. Co można w tym temacie zrobić ? Otóż: 1. Można przemalować ludzików na mundury Luftwaffe - mało prawdopodobne. Za dużo pracy i nie za bardzo mi to pasuje 2. Można dorobić historyjkę, - to wymaga hmmm .... powiedzmy zdolności polonistycznych, ale nigdy nie miałem takich zdolności i chyba nie jestem dobrym "wodolejcą" 3. Można zmienić rejestrację na WH i będzie gitara - może banalne, ale zapewne szybkie w realizacji i rozwiąże problem. Teraz z innej beczki, bo kto nie dyskutuje i przynajmniej nie próbuje się bronić, ten niczego się nie dowie. Broń Boże! nie chodzi tu o wymądrzanie się, czy próbę udawadniania czegokolwiek, czyli "po trupach do śmierci". Otóź na jednym z forów, a konkretniej historycy.org znalazłem ciekawą dyskusję na temat mundurów III Rzeszy i tam osoba logująca się jako ZlamaneSerce napisała między innymi takie zdanie: "Polowe dywizje lotnicze miały kurtki wzoru 38, a od 1944 mundury feldgrau wojsk lądowych ( oczywiście z orłami Luftwaffe na prawej piersi i patkami lotniczymi na kołnierzu " ( całość dyskusji można przeczytać TUTAJ ) Jak widać z powyższych moich wypocin rozwiązań jest wiele. I co tu zrobić? Może niech wypowiedzą się "Typowi Figurkowcy". Jestem otwarty na każdą propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Oblukałem Ospreya o dyw. polowych Luftwaffe. Jest plansza z rowerzystą z Włoch 44 - bluza Heer, portki moro. Ale mycka niebieska. Chcesz jpg? Może wystarczy przemalować nakrycia głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Oblukałem Ospreya o dyw. polowych Luftwaffe. Jest plansza z rowerzystą z Włoch 44 - bluza Heer, portki moro. Ale mycka niebieska. Chcesz jpg?Może wystarczy przemalować nakrycia głowy? Chętnie luknę, Wrzuć proszę na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Wrzucam je tutaj. Może komuś się przydadzą. Nie mam skanera więc foty na szybciora: I pan generał - wszystko z innej parafii... I jeśli przemalujesz go na biało. Facet w ulach jest najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 rtoipmodest - Dziękuję. Fakt ule są niezłe. Coś pomyślę. A tak swoją drogą nie napisałem jeszcze jednego na temat "chłopaków". Spodenki mają już w feldblau tylko na zdjęciach słabo to widać, a pomysł przemalowania czapeczek godny rozważenia i to żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi