rtoipmodest Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Na konkursie w Łasku wpadł w moje łapki taki modelik: Sprzedawca oferował też pierwszą wersję bez opancerzena dodatkowego. Celowo wziąłem ten, pamietając model, który popełnił Patrick Lapalu. Obecnie model produkowany jes przez Wespe w trzech wersjach. Przy okazji konkursu w Nachodzie zakupiłem lokalną gazetkę: To samo zdjęcie jest w środku - widać na nim nieco wiecej: Postanowiłem zbudować ten egzeplarz, szczęśliwie odpowiadający posiadnej wersji modelu. Czołg utracono w pierwszej akcji w kwietniu 1917 od ognia artylerii. Przydatny link: http://www.chars-francais.net/new/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=36 Model odlany bardzo przyzwoicie. Kadłub bez zapadnięć, było trochę szlifowania na dole. Co ciekawe jest tak odlany, że nie trzeba nic odcinać/szlifować. Równie inteligentnie odlane gąski. Nieco gorzej z duperelami typu lampy - zrobi sie samemu. Prosto z pudła w celu przetestowaia podstawki 10x14cm: Gąski: Owoc trzech dni. Dodane belki, siatka, dach i uchwyt z przodu: I przymiarka do podwozia, acz bez kleju: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 No to biorę zakąski ciepłe,dobry bro...i paczam,paczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 psa też zrobisz? fajny model, ale taki czołg najładniej wyglada w błocku :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 24 Października 2012 Autor Share Napisano 24 Października 2012 Andrzeju ta podstawka jest do Tanka Piłsudskiego, będzie przyforntowy skałdzik. Pies będzie, naciski koleżanek z pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 O też mają ala-Szarika ciekawy model będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Oj będzie ciekawie. Jeśli się zdecydujesz na tą podstawkę to proponuje ją trochę przyciąć bo na niej model możne zginąć. Ile te cudeńko kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 24 Października 2012 Autor Share Napisano 24 Października 2012 Ja dałem okrągłą stówę. U Milana (track&troops) po 20EURO (+ przesyłka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Widziałem fazę kupna i surowy model, podglądam warsztat i czekam niecierpliwie na efekty. Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Ooo, ja też widziałem ten model. Jest fajny, co prawda prosty jak drut, ale nie o to w tym wszystkich chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Oj szykuje się perełka. fajny model, ale taki czołg najładniej wyglada w błocku :-) Tu się z kolegą nie zgodzę. Wszyscy robią je w błocku i czas już na jakąś odmianę! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Oj szykuje się perełka. fajny model, ale taki czołg najładniej wyglada w błocku :-) Tu się z kolegą nie zgodzę. Wszyscy robią je w błocku i czas już na jakąś odmianę! Pozdrawiam Popieram, tym bardziej że ten egzemplarz za dużo nie zdążył się ubłocić, skoro został zniszczony w pierwszej akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 Końcówka tygodna zajęta, a dziś praca, postępów przy modeliku nie poczyniłem Udało się jednak znaleść kilka ciekawych fotek. Dzisiejsze znalezisko dedykuję Andrzejowi: Ładnie widać jak radzono sobie z bambetlami mimo braku baganika (tak jak i w "moim"), mocowanie narzędzi między płytami pancerza i zasyfienie pojazdu. Co do scenki to przymierzałem model do podstawki i nawet boję się, że jest za mała. Poniżej dwa inspirujące zdjęcia: I jeszcze smaczek, nad którym przemyśliwuję: Niedziela wolna - liczę na znaczny postęp w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 Puszkę z ostatniego zdjęcia koniecznie zrób na wozie, jakiś jeden lub dwa tornistry też dodadzą smaczku. Figuranci ? Będziesz dorabiał nity z kalek ? Bo na modelu jest ich zdecydowanie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Właśnie miałem zwrócić uwagę na to samo co Jendrass, ale może to mydłowaty kolor gubi część detali. ale bestia zaiste ciekawa bardzo. Czekam na dalszy rozwój wypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Października 2012 Autor Share Napisano 28 Października 2012 Radku ciekawe jest Twoje skojarzenie z mydłem. To samo stwierdziły dwie koleżanki z pracy Co do nitów to są na swoim miejscu tylko na zdjęciach guza widać. Na dziś były ambitne plany. Rzeczywistość pt. 2-3 godziny nie pozwoliły na za wiele. Zacząłem od przyklejenia gąsek. Klej CA poradził sobie ze stroną prawą, lewej nie zamierzał kleić Potwm przykleiłem jeden z włazów - pozostałe będą otwarte. Nóż do zasieków, to był banał - szybko okazało się, że w realu było zupełnie inaczej. Debonder i przerabianie Ale najwiecej przygód było z wydechem. To co dostajemy w modelu jest za krótkie i ma zły kształt u dołu. Plastik wyginałem bez podgrzewania, koncówkę spłaszczyłem (świeczka). Nie chciał się za Chiny przykleić. Summa sumarum wyszedł może nieco za długi, ale zostaje. jak widać lewa gąska do reperacji: rewolucyjny kształt wydechu uniemożliwi mi prawidłowe przyklejenie tylnych płóz : nawiercowy wydech - uwierzcie na słowo: Do zrobiena tył (to mnie osłabia), przedna lampa (tylną odpuszczam), działo (lekki budyń - trafi w pokrowiec), dwa haki i narzędzia, włazy i na końcu bambetle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Widzę że masz ciężką przeprawę z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Mam jakieś lampy po Fordach RPM'u...jak reflektuje kolega to mogę podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Października 2012 Autor Share Napisano 28 Października 2012 Mam jakieś lampy po Fordach RPM'u...jak reflektuje kolega to mogę podesłać. Cóż za miły gest. Lampy są trochę skomplikowane i postanowołem je wystrugać. Do przeróbki jest też półeczka (w modelu nie dostatecznie głęboka) mogło być gorzej: ale występowały też wersje lajt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 ładne zdjątka, naprawdę fajna dokumentacja, co było w tej puszcze z tyłu? mogę przeczytać "hoteurine" i mam pewne skojarzenia ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 Bo Francuzi wrogów zlewali ciepłym moczem, oczywiście podając tyły ;P No No - będzie cacko!!! BTW - też gdzies mam tego schneidera w 72, ale mój po pierwszym malowanku trafił do kreta i się na tym etapie zatrzymało ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 29 Października 2012 Autor Share Napisano 29 Października 2012 Dziś w iście ekspresowym tempie uwinąłem się z tyłem, którego tak się obawiałem. Pierwszy raz zastosowałem naklejki z nitami - bomba Wiem, że nie jest idealnie. Dostanie ładunek i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 Nity to Archer??Fajna sprawa. A jednak ''ogon'' się zmieścił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 tak, naklejki z nitami są genialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 Dziś w iście ekspresowym tempie uwinąłem się z tyłem, którego tak się obawiałem. Pierwszy raz zastosowałem naklejki z nitami - bomba A nie mówiłem, że dobry towar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi