Skocz do zawartości

Schneider CA.1 1/72

rtoipmodest

Rekomendowane odpowiedzi

Na konkursie w Łasku wpadł w moje łapki taki modelik:

P1140282-1.jpg

Sprzedawca oferował też pierwszą wersję bez opancerzena dodatkowego. Celowo wziąłem ten, pamietając model, który popełnił Patrick Lapalu. Obecnie model produkowany jes przez Wespe w trzech wersjach.

Przy okazji konkursu w Nachodzie zakupiłem lokalną gazetkę:

P1150318.jpg

To samo zdjęcie jest w środku - widać na nim nieco wiecej:

P1150320.jpg

Postanowiłem zbudować ten egzeplarz, szczęśliwie odpowiadający posiadnej wersji modelu.

Czołg utracono w pierwszej akcji w kwietniu 1917 od ognia artylerii.

Przydatny link:

http://www.chars-francais.net/new/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=36

Model odlany bardzo przyzwoicie. Kadłub bez zapadnięć, było trochę szlifowania na dole. Co ciekawe jest tak odlany, że nie trzeba nic odcinać/szlifować. Równie inteligentnie odlane gąski. Nieco gorzej z duperelami typu lampy - zrobi sie samemu.

Prosto z pudła w celu przetestowaia podstawki 10x14cm:

P1150325.jpg

Gąski:

P1150379.jpg

Owoc trzech dni. Dodane belki, siatka, dach i uchwyt z przodu:

P1150377.jpg

I przymiarka do podwozia, acz bez kleju:

P1150381.jpg

P1150380.jpg

• Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Oj szykuje się perełka.

fajny model, ale taki czołg najładniej wyglada w błocku :-)

Tu się z kolegą nie zgodzę. Wszyscy robią je w błocku i czas już na jakąś odmianę!

Pozdrawiam

Popieram, tym bardziej że ten egzemplarz za dużo nie zdążył się ubłocić, skoro został zniszczony w pierwszej akcji.

Końcówka tygodna zajęta, a dziś praca, postępów przy modeliku nie poczyniłem

Udało się jednak znaleść kilka ciekawych fotek.

Dzisiejsze znalezisko dedykuję Andrzejowi:

untitled6.jpg

Ładnie widać jak radzono sobie z bambetlami mimo braku baganika (tak jak i w "moim"), mocowanie narzędzi między płytami pancerza i zasyfienie pojazdu.

Co do scenki to przymierzałem model do podstawki i nawet boję się, że jest za mała.

Poniżej dwa inspirujące zdjęcia:

schneider20ca12001820as920aout20191720photo20ecpa.jpg

schneider20ca12009420as920photo20francois20vauvillier.jpg

I jeszcze smaczek, nad którym przemyśliwuję:

schneider20ca1206102420fee20kaputt200120as220photo20ecpa.jpg

Niedziela wolna - liczę na znaczny postęp w pracach

Radku ciekawe jest Twoje skojarzenie z mydłem. To samo stwierdziły dwie koleżanki z pracy Co do nitów to są na swoim miejscu tylko na zdjęciach guza widać.

Na dziś były ambitne plany. Rzeczywistość pt. 2-3 godziny nie pozwoliły na za wiele.

Zacząłem od przyklejenia gąsek. Klej CA poradził sobie ze stroną prawą, lewej nie zamierzał kleić Potwm przykleiłem jeden z włazów - pozostałe będą otwarte. Nóż do zasieków, to był banał - szybko okazało się, że w realu było zupełnie inaczej. Debonder i przerabianie Ale najwiecej przygód było z wydechem. To co dostajemy w modelu jest za krótkie i ma zły kształt u dołu. Plastik wyginałem bez podgrzewania, koncówkę spłaszczyłem (świeczka). Nie chciał się za Chiny przykleić. Summa sumarum wyszedł może nieco za długi, ale zostaje.

jak widać lewa gąska do reperacji:

P1150392.jpg

rewolucyjny kształt wydechu uniemożliwi mi prawidłowe przyklejenie tylnych płóz :

P1150396.jpg

P1150388.jpg

P1150384.jpg

nawiercowy wydech - uwierzcie na słowo:

P1150395.jpg

Do zrobiena tył (to mnie osłabia), przedna lampa (tylną odpuszczam), działo (lekki budyń - trafi w pokrowiec), dwa haki i narzędzia, włazy i na końcu bambetle

Mam jakieś lampy po Fordach RPM'u...jak reflektuje kolega to mogę podesłać.

Cóż za miły gest. Lampy są trochę skomplikowane i postanowołem je wystrugać. Do przeróbki jest też półeczka (w modelu nie dostatecznie głęboka)

Schneider-CA1-41.jpg

mogło być gorzej:

shot-up-french-schneider-tank-gouy-les-groseillers-ca-april-1918.jpg

ale występowały też wersje lajt:

untitled5.jpg