Marwaw Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Witam, Dobrnąłem do końca z budową Generała, oto galeria: więcej zdjęć tu: http://www.modelarstwo.koszalin.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=12&catid=139 Zapraszam do oglądania, na żywo model będzie można zobaczyć na zawodach w Grudziądzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Już pisałem w warsztacie, że to pierwsza klasa i nie zmieniam zdania. Woda super ale będę szczery i powiem, że całość burzy ta choinka po wybuchu pocisku ( po bombie była by pewnie większa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 A napiszę, żeby nie było że swoich na modelworku nie wspieram.... Znaczy napiszę to samo co u nas... pod but Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Piękny model ... i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Model baaardzo mi się podoba, ale niestety słup wody baaaardzo nie podoba. NIe dałoby się go skasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekw Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 piękna! majsterszyk!!! chciałoby się popatrzeć na detale, olinowanie, a fotki takie malutkie... powierzchnia wody - jedna z najładniejszych jakie widziałem. z czego zrobiona? a reszta załogi chowa się pod pokładem? ;) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Piękny model z pięknymi detalami. Bardzo mi się podoba efekt końcowy. Jedynie ten słup wody imitujący wybuch bomby wydaję mi się zbyt mało rozproszony jest jakby jakoś nie naturalnie wyrastał z wody. Ale nie znam się może inaczej się nie da, ja nigdy dioramy nie robiłem więc nie wiem jakie są możliwości wykonania takiej imitacji. Nie mniej za model jeszcze raz Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Ładny modelik znaczy modelisko bo dość duży Co do słupa wody to chyba raczej nie jest on wynikiem eksplozji bomby a po prostu słup po uderzeniu w wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 przecudny model, ale chciałbym nasycić oczy lepszymi fotkami. trudno mi wyrazićuznanie i podziw - przyjmij mój pad na glebę. dwóch rzeczy mi jednak brakuje powodując niedosyt - jakiejś ramki lub obudowy dla podstawki i ludzi na stanowiskach bojowych przy uzbrojeniu. tak czy siak pełen szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 14 Listopada 2012 Autor Share Napisano 14 Listopada 2012 Dzięki za opinie. Bardzo się cieszę, że moja dłubanina komuś przypadła do gustu. Co do słupa wody, też do końca nie jestem z niego zadowolony, robiłem coś takiego po raz pierwszy, metodą prób i błędów. W założeniu miał on imitować miejsce upadku małej bomby lotniczej. Na razie zostaje taki jak jest, a jeśli ktoś znajdzie coś na temat robienia takich rzeczy, to niech da znać, będę wdzięczny, bo muszę się nauczyć jak takie słupy wody, wybuchy robić. Model prezentuje wygląd Generała podczas Bitwy powietrzno - morskiej koło Helu 1.09.1939r., ma obsadzone stanowiska artylerii przeciwlotniczej - Maximy i Hotchkissa, ponieważ jego artyleria główna nie nadawała się do prowadzenia ognia p.lot. armaty 75mm pozostawiłem nieobsadzone. Wodę robiłem tak, jak przy Rybitwie: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=89&t=23785&start=165 Ramki nie dawałem, bo docelowo w MOW Generał trafi do jakiejś gabloty, a ostatecznie będzie częścią dioramy ukazującej fragment bitwy koło Helu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 O ile sam Generał Haller jest przecudnej urody a słup wody nie, o czym już koledzy pisali, ja się czepię załogi... Jakaś taka statyczna, jakby przeżywali bombardowania co dziennie przez całe życie... A i p-lotki chyba nie do końca są dobrze ustawione, celują w górną część "choinki" A teraz wracam do lupy i dalej będę się zachwycał Gienkiem P.S. Faktycznie, daj większe zdjęcia, nie widać za bardzo szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Bardzo fajny modelik, ale słup wody już nie. Nie mniej ochy i achy się należą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Świetny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkady-72 Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Kawał dobrej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Bardzo efektowny ale ta woda po wybuchu hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2012 Dzięki za cenne uwagi, słup wody jak pisałem w wątku warsztatowym , poprawie, na razie nie mam pomysłu jak to zrobić, może przy okazji podstawki w Gryfie. Na razie kilka zdjęć retro: i oficjalna prezentacja na stronie KPM-u: http://www.modelarstwo.koszalin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=229&Itemid=42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 model jest rewelacyjny, niestety tło psuje efekt, żelazko by się przydało. nie kojarzy się z efektem starego zdjęcia tylko pogniecionego prześcieradła :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Model robi wrażenie, a ta "choinka" wygląda super. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Będą zdjęcia plenerowe ?? W oryginalnym wrześniowym świetle ? ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 10 Września 2013 Autor Share Napisano 10 Września 2013 Choinkę wywaliłem, bo to jednak nie to co chciałem osiągnąć, są drobne bryzgi piany w tym miejscu. Woda została potraktowana transparentna granatową i sido, żeby była bardziej "Bałtycka" a nie "Śródziemnomorska". Fotek nie będzie, bo model już jest w Helu, ale czy udostępniony tego nie wiem. Jak go zdałem to jeszcze nie było gabloty. Kilka osób mnie z kolei pytało, dlaczego wątek warsztatowy o Gryfie umarł. Nie umarł tylko miał wakacje, obecnie robię do niego załogę, mam już 23 figurki. Planuje jeszcze drugie tyle. Fotki wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Września 2013 Super Moderator Share Napisano 10 Września 2013 Czemu ja tego wcześniej nie widziałem.... .... Fajniutki model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Choinka to trudny element i może nie wyszedł idealnie, ale pomysł był przedni i odważny ! A takie pomysły lubię ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Częsty obrazek – dziecko szarpiące gablotę muzealną lub eksponat, jakby to były przyrządy gimnastyczne – i obojętne na to patrzący rodzice. Wczoraj taki słodki dzieciaczek pociągnął na siebie i wywrócił szklaną gablotę z pięknym modelem kanonierki ORP Gen.Haller. Gablota rozbita, model poważnie uszkodzony – zero skruchy rodziców, zero propozycji finansowej rekompensaty za wyczyny własnego dziecka. Szkody trudne do wyceny – policji w końcu nie wezwaliśmy. Autor modelu – Marcin Wawrzynkowski tylko ciężko westchnął i obiecał model odbudować. To bynajmniej nie pierwszy taki wypadek bezmyślnego wandalizmu w naszym muzeum – niektórzy twierdzą, że dzieci muszą (???) być wychowywane bezstresowo, inni twierdzą, że pomogłyby tylko potrzaski na niedźwiedzie i samostrzały zdemontowane z NRD-owskiej granicy. Szkody są na ogół niewielkie materialnie, ale zawsze kosztują nas sporo pracy nad przywróceniem stanu właściwego. Życzę rodzicem takich dzieci – aby z czasem przeniosły swoje bezmyślne i agresywne zachowania na nich… to co cytat z Facebooka MOW W sierpniu jadę na Hel - narzędziami i będę naprawiał. Szkoda słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Dziecko jeszcze jestem w stanie zrozumieć bo to ciekawe chciałoby dotknąć itp. ale w takich przypadkach główna rolę powinien odgrywać rodzic który tłumaczy ewentualnie bierze na ręce i pokazuje. Moim zdaniem rodzice tego szkraba powinni ponieść kare finansową za Swój brak zainteresowania co robi dziecko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Szkoda że tak się stało , mam nadzieję że uda się naprawić szkody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Moim zdaniem, to wielki blad, ze nie zostala wezwana policja, a rodzice nie poniosa konsekwencji finansowych. Powinni zaplacic i to slono. Zostali potraktowani "bezstresowo". W przyszlosci sytuacja moze sie powtorzyc, niekoniecznie w muzeum. Takie osobniki trzeba uczyc szacunku do cudzej pracy. W dzisiejszym swiecie tylko rozstanie ze spora gotowka moze nauczyc rozumu i wyciagniecie wnioskow na przyszlosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi