kubisz Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 Bardzo fajne te krateczki. To przeciw kamerdolcom? Dzięki Krateczki przeciwko wszystkiemu, co atakuje podwozie od spodu. Ciekawostką w konstrukcji Humvee jest to, że jak się popatrzy na podwozie od przodu lub tyłu, to wszystkie elementy (np. silnik, skrzynia biegów, zbiornik paliwa, w ogóle wszelkie wystające podzespoły) są schowane za linią utworzoną przez dolne wahacze, ramę i spód nadwozia. No ale jednak ktoś tam kiedyś stwierdził, że dodatkowa osłona nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Bardzo fajne te krateczki. To przeciw kamerdolcom? Wydaje mi się że to osłony mające chronić silnik i resztę podzespołów podczas jazdy w terenie. Podobne kity, na mniejszą skalę, bo osłaniające silnik, montuje sie w samochodach offroadowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 Jasne. Może nie napisałem o tym wprost, ale właśnie o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2013 Kolejny kroczek. Ubzdurałem sobie, żeby to był model, który można bez wstydu obrócić do góry kołami. Ci, którzy robili model Humvee wiedzą, że od spodu modele Tamiyi (Italeri i Academy oczywiście też, Bronco w mniejszym stopniu) to trochę wydmuszka - pustka w komorze silnika, płaski spód nadwozia, braki drobnych elementów podwozia itd. A przez ramę całkiem sporo widać. Ideału nie osiągnę, ale postaram się dorobić co nieco. Na początek przeszczepiłem elementy osprzętu silnika z M1114 Bronco ("chłodnicę", wiatrak, pasek klinowy z kółkami i zbiorniczek płynu do spryskiwaczy). Nad nadkolami zacząłem zabudowywać to, co jest widoczne - właśnie przez nadkola oraz przez otwory między maską, a przednim oknem. Czyli wspomniany zbiorniczek płynu do spryskiwaczy (z fragmentem przewodu) oraz filtr powietrza (oklejony paskiem papieru samoprzylepnego w celu zaślepienia dziury oraz elementami fototrawionymi Lion Roar): Jak widać zaszpachlowałem też ślady po wypychaczach na spodzie nadwozia, czeka mnie jeszcze ich szlifowanie. Doktoryzował się przy tym nie będę, zamierzam zrobić nieco "strukturalnego" brudu, nie tylko samymi suchymi pigmentami. Z przedniej części bloku silnika odciąłem zaznaczony poniżej fragment. Dzięki temu podczas łączenia podzespołów blok silnika zgra się elegancko z odpowiednim kołem z "paska klinowego" od Bronco: Dodałem też filtr oleju (z boku bloku silnika, nad wałem): Zacząłem także ozdabiać spód nadwozia: niby jakieś tam przetłoczenia, wzmocnienia, trochę śrub, wewnętrzne elementy lamp i kierunkowskazów, kable, przewód paliwowy wraz z odpowietrzeniem: Coś tam przez ramę i koła będzie widać: I jeszcze fototrawione okucie wlewu paliwa oraz dorobiony uchwyt korka wlewu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Listopada 2013 Autor Share Napisano 21 Listopada 2013 Po długiej przerwie doszło trochę elementów we wnętrzu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Listopada 2013 Share Napisano 21 Listopada 2013 Zostałem skutecznie zniechęcony do zrobienia tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Zostałem skutecznie zniechęcony do zrobienia tego modelu E tam, nie przesadzaj Przednie okno, tablica rozdzielcza, kierownica, pedały, nagrzewnica: Fotele: Całość po złożeniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Obrotnica z podstawą oraz wyrzutnią TOW: Wymaga drobnych poprawek, ale ogólnie jest gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 Zacząłem zabawę ze stojakiem na tuby z pociskami: Cały czas się zastanawiam, ile tych tub dać i jak to malować W prawym górnym rogu zdjęcia są też elementy podtrzymujące obrotnicę. Do nadwozia dodałem kilka drobiazgów, przede wszystkim elementy mocujące łańcuchy lub taśmy zastępujące drzwi: I całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Pełen podziw za szczególy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 Dzięki za opinie Zdecydowałem się wymienić kółka na zestaw Panzer Art (RE35-212) Road wheels for HUMVEE (late pattern). Tak to teraz będzie wyglądało: Zbliżenia na kilka innych rzeczy zrobionych ostatnio: - początek prac nad stolikiem z elektroniką oraz dodane kilka szczegółów do ramy przedniego okna (m.in. głośnik): - tylna klapa, podstawy anten, kabel od anteny, osłona dodatkowej lampy: - okazało się, że Legend zapomniał wsadzić mi do pudełka dwóch małych elementów odlanych razem na jednym klocku, tj. podstawy anteny (prosty zestawowy i tak miałem wymieniać na ugięty, ale trochę szkoda) oraz małego tobołka wieszanego pod pałąkiem C, na mocowaniu trójnogu, odlanego razem z imitacją metalowej ramki, w której jest w oryginale mocowany. O tak: Źródło nieznane. Odtworzyłem ten element od podstaw: - konstrukcję pod wyrzutnię TOW zdecydowałem się połączyć w takiego pająka: I to będzie malowane jako jedna osobna całość. Z resztek jakichś blaszek dodałem ucha, przez które przekładane są maszty anteny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2013 Ciąg dalszy: - główny przewód sterujący wyrzutnią: - mocowania broni osobistej z tyłu: - wklejona zeszlifowana zestawowa lampa dodatkowa, na to po malowaniu przykleję kawałek przezroczystej płytki: - uchwyty na zrolowaną plandekę: Nie wiem jeszcze, czy ją dać: czy nie: - przygotowane trochę "ładunku", większość z tego na pewno trafi do modelu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Daj plandekę. Reszta ładna, jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 miażdżitsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Świetnie Kuba, świetnie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2013 Dziękuję Kolegom za dobre słowo Elektronika. Dojdzie jeszcze tylko kabelek od radia do głośnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2013 Popracowałem chwilę pod spodem modelu - dodałem trochę śrub i listw z nitami. Zrobiłem też uchwyt rury wydechowej - połowa doklejona do rury, połowa do spodu nadwozia: Na razie przewód wlewu paliwa po przeciwnej stronie nie pozwala dobrze złożyć na sucho podwozia z górą, ale jak złapie klej, to obie połówki mocowania ładnie się zejdą. Dokleję też wtedy ten luźny przewód hamulcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Z czego robisz śruby i nity? Pzdr Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2013 Śruby z profili Evergreena, listwy z nitami na spodzie z pasków papieru samoprzylepnego podziurkowanego igłą od "wewnątrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 z profili Evergreena A jak je tniesz na żądaną "długość śruby"? Próbowałem robić to przy pomocy: zwykłej żyletki, ostrymi nożyczkami, skalpelem i piłką - żaden ze sposobów mi nie spasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2013 Jeszcze mi się ręce nie telepią, więc staram się trzymać cieniutką żyletkę pionowo, odmierzam długości na oko i jakoś to wychodzi. Choć przyznaję, że część "plasterków" nie przechodzi kontroli i leci w kosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2013 Popracowałem trochę nad spodem (pod spodem ). Nie jest to w 100% to, co być powinno, ale osiągnąłem zadowalający mnie kompromis. Dodane m.in. "negatywy" przetłoczeń we wnękach tylnych kół, trochę kabli, poprawione osłony komory silnika oraz dorobiona osłona filtra powietrza (po przyklejeniu zespołu ramy przedniego okna góra tej osłony zostanie przyklejona do filtra): Trochę podziało się też przy podwoziu. Ponieważ w założeniu ma to być model, który bez większego wstydu można obrócić do góry kołami, trzeba było wypełnić pustkę w komorze silnika i do czegoś podłączyć zakończone "w powietrzu" odcinki układu wydechowego. Powstał zatem taki mocno uproszczony blok silnika oraz kolektory spalin. Do tego dodane trochę dupereli, przewodów itp., również imitacja klaksonu (będzie jednak wymieniona). Na poniższych zdjęciach nie wygląda to może zbyt ciekawie, ale po złożeniu ramy z nadwoziem jest bardzo ok. A tak mniej więcej wygląda całość złożona na sucho: Jak pokazują zdjęcia niewiele z tego na pierwszy rzut oka pozostaje widoczne po dodaniu osłon Underbody Protection Kit. Ale trzymając model w łapach i zerkając pod różnymi kątami widać właściwie każdy dodany element. Idziemy do góry. Do ramy przedniego okna dokleiłem lusterka oraz imitacje elementów mocujących ją w oryginale do nadwozia: Kolejne nowe elementy są we wnętrzu: imitacja wykładziny z przodu, kawałki "podłogi" z otworami przelewowymi przed tylnymi fotelami, kabel biegnący do anteny (luźny koniec zostanie przyklejony po dodaniu stolika z elektroniką) oraz imitacja gumowej nakładki na podest strzelca: Na zewnątrz dodałem kilkanaście fototrawionych klamer, do których będą przyczepione paski do troczenia łopaty i zwiniętych dodatkowych przewodów systemu TOW: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2013 Gotowy do malowania: Oczywiście nie wszystko jeszcze powstało, po pomalowaniu przyjdzie pora m.in. na: - pasy bezpieczeństwa, - łańcuchy w otworach drzwiowych, - kabelek do głośnika na ramie przedniego okna, - paski, troczki itp. A tak wygląda model po rozłożeniu (każdy z tych kawałków będzie malowany osobno): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Grudnia 2013 Share Napisano 24 Grudnia 2013 Super. No właśnie się zastanawiałem jak będziesz to malował a tu na ostatnim zdjęciu odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi