Skocz do zawartości

P 51 D Mustang, Hasegawa 1:32

Jacek K

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 146
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Chwilka na bardziej lajtowy element ale za to fajnie będzie wyglądał. Te trzy światełka pod prawym skrzydłem były dość karykaturalne, tylko zarys. Postanowiłem je zmodyfikować.

Wywierciłem otworki w miejscach tych światełek, potem doszlifowałem do właściwej średnicy kawałek ramki z oszklenia i dociąłem odpowiednie odcinki, których powierzchnię czołową wypolerowałem (potem się pomaluje farbkami transparentnymi). Do tego pierścienie z blaszki i gotowe. Te pierścienie przykleję już po pomalowaniu skrzydła. Będą się lepiej prezentować.

img7218p.jpg

img7220.jpg

img7219h.jpg

img7221n.jpg

Foliowanie kadłuba praktycznie skończone. Pozostały tylko stateczniki poziome. Z ostatnią częścia kadłuba miałem najwięcej kłopotów i musiałem zmienić nieco technikę. Zaczęło się od krawędzi natarcia skrzydła w miejscu połączenia z kadłubem. Za nic folia nie chciała współpracować, nawet ta lekko uciągliwa.. To trudne miejsce powyginane na wszystkie strony świata. Musiałbym stosunkowo mały element rozbić na przynajmniej 4 kawałki folii jeśli nie 5.Zmieniłem więc cienką folię spożywczą na folię aluminiową z tacek do grila. To już w zasadzie cienka blaszka jak zauważył Kuba. Masa z tym roboty zwłaszcza modelowanie kształtu ale idzie całkiem fajnie. Potem najtrudniejsze jest docięcie linii podziału. Zrobiłem tak cały przód modelu bo wykonując jeden element który różnił się grubością musiałem zrobić sąsiadujący i kolejny. W ten sposób dojechałem do wysokości wiatrochronu i tam udało się zgubić różnicę. Całość wyszlifowałem papierem (grubość tej okładziny spokojnie pozwala nawet na dość spore szlify i równanie niedociągnięć) , dopiero teraz wypoleruję i zmatowię niektóre panele.

img7233um.jpg

img7235c.jpg

img7234b.jpg

img7231j.jpg

img7230ta.jpg

Ślady eksploatacji to przyszłość. Nie mam na to jeszcze pomysłu. Z pewnością podeprę się fotkami. Będę chciał zmatowić nieco ,spatynować blachy w obrębie każdego panelu osobno i nieco inaczej. Trochę kurzu, jakaś wgniotka. Fajny byłby efekt lekkiego utleniania aluminium.

Osłony wylotu luf km-ów wraz z nakładką z grubszej blachy dookoła nich spędzały mi sen z powiek. Wiedziałem, że muszę je zrobić od nowa bo w oryginale górna i dolna połówka są przesunięte i ich kształt jest… śmieszny, nie do przełknięcia. Z grubej folii (albo cienkiej blaszki jak kto woli) od kwiatów wytłoczyłem sobie kształt skrzydła, wywierciłem otworki i wsunąłem w nie wcześniej przygotowane rurki z tego samego materiału-okazało się proste, jestem zadowolony z efektu. Teraz tylko zaślepić do mniejszej średnicy wyloty rurek, wsunąć lufy, przyciąć blaszkę do kształtu panela i gotowe Wyszło tak:

img7236z.jpg

img7237a.jpg

Skrzydło jest w trakcie przygotowania do malowania więc musiałem się zająć tymi wystającymi elementami. Były one pozostawione w naturalnej barwie aluminium dlatego nakleję je na końcu. Elementy te przeszkadzają przeszlifować skrzydło dlatego je usunę i zastąpię zrobionymi z blaszki aluminiowej.

img7225zn.jpg

Zrobiłem sobie kopyto z płytki ołowianej. Daje się łatwo nacinać, a takie właśnie nacięcie wykonałem i nie ma poszarpanych krawędzi po cięciu (wcześniej zrobiłem próbę na drewnie i nie było ok.)

img7241u.jpg

Potem przyłożyłem blaszkę i delikatnie wykałaczką wytłoczyłem kształt.

img7242k.jpg

img7243c.jpg

Teraz wystarczy obciąć do wymaganego wymiaru i gotowe

img7240b.jpg

Kolejny kłopot: wydechy są zrobione jako jeden element . W dodatku wyglądają strasznie kiepsko. Trzeba będzie zeszlifować na równo a same końcówki rur wydechowych zrobić z np. drucika cynowego i nawiercić.

img7252l.jpg

Tymczasem oklejone są już lotki a kadłub przeszlifowany i lekko przepolerowany gazetą. Jestem zadowolony z efektu zróżnicowania paneli. Przód modelu jest oklejony grubszą folią, właściwie cienka blaszką i daje dużo większe możliwości.

img7250v.jpg

img7245v.jpg

img7253v.jpg

Dziś kilka drobniejszych elementów, które wymagały skończenia. Podczas szlifowania całego skrzydła straciłem nie tylko linie podziału ale tez wszystkie detale . Trzeba je było odtworzyć:

img7256e.jpg

img7257ta.jpg

Dorobiłem jeszcze zawiaski do wcześniej wykonanych klapek rewizyjnych:

img7261s.jpg

Przymiarka niektórych drobnych ale mających znaczny wpływ na ogólny wygląd modelu:

img7260o.jpg

I na koniec osłony goleni podwozia:

img7262yi.jpg

To moje ulubione zdjęcie. Widać, że „konik” się raczej nie błyszczał w słońcu. Wspaniale tu widać zróżnicowanie paneli.

acepublicationpodlupa02.jpg

I nieźle się brudził i kopcił od spodu. Trzeba będzie opracować jakąś metodę na folii

workshopmanualpdfadober.jpg

Właśnie na tym polega problem, że udzielanie odpowiedzi w sprawie folii wskazuje na najwyższy opór przed ujawnieniem tajemnic. Co to znaczy "folia dla artystów" bądź folia "trzech producentów". Ponieważ masa ludzi pytała, ja też, nawet prosiłem o deklarację, że odpowiedzi nie będzie, to i w końcu uznałem, że w tym warsztacie pytać po prostu nie wypada. Dlatego też Lipstein ma rację, pisząc, że nie ma pytań... Kamil problem przypomniał, tylko czy potrzebnie...

Ja od czasu do czasu po prostu wyrażę zachwyt nad poziomem modeli, ale pytać chyba nie będę...

Panowie, jeszcze raz powtarzam, że nie mam tajemnic odnośnie folii, gdyby tak było nie prowadziłbym warsztatu. No dobra, folia kuchenna jest głównym materiałem na oklejanie. Nie pamiętam ile kosztuje bo kupiłem w markecie przy okazji większych zakupów. Wybrałem folię od trzech producentów w nadziei, że będzie się różniła odcieniem i na szczęście tak było. To najzwyklejsza folia do pieczenia czy zawijania kanapek. Folia dla artystów to tzw szlagmetal (o ile nie popełniłem literówki) . Jest super cieniutka ale bardzo trudna do położenia. Daje za to mozliwości oklejania obłych kształtów. Kosztuje ok 15zł za 25 arkuszy o wymiarach 14x14cm. Nazywa się ją także folią wiatrową, gdyż po położeniu na klej i dmuchnięciu na to pozostaje tylko ta częśc folii pod którą był klej. Sorry jeśli ktoś nie otrzymał odpowiedzi. Dużo pytań dostałem na maila i może dlatego uważałem sprawę za załatwioną (na wszystkie odpisałem). Pytać zawsze warto. Będę częściej odpisywał

Zainteresowałeś mnie opisem użycia folii wiatrowej i od razu mam następne pytanko - czy należy rozumieć, że wystarczy panel posmarować klejem nałożyć listek folii, dmuchnąć i zostanie tylko na panelu, bez potrzeby dociskania i odcinania końcówek? Czy próbowałeś na którymś z paneli Mustanga? Jeżeli to takie proste w użyciu, to kupuję draństwo i dmucham

Tą folię wiatrową należy tylko delikatnie dociskać. Ja robiłem to bardzo miękkim i dość dużym płaskim pędzelkiem, tak samo nakładałem folię na model (tym pędzelkiem). Folia ta niestety jest bardzo delikatna i raczej przenoszenie palcami się nie uda bez uszkodzeń. Robiłem nią tylko 4 małe fragmenty, które były bardzo powyginane i zwykła folia nie chciała sią układać, duzych paneli raczej nie polecam. Potem bardzo delikatnie przepolerowałem i jest ok. Po docisnięciu folii mozna dmuchnąć albo po prostu przelecieć tym samym pędzelkiem i wszystko co bez kleju fruwa w powietrzu.

A to próbka farby zrobionej z tej właśnie folii. Myślałem, że jest szansa na mniejszą różnicę między samą folią a farbą ale to chyba mało możliwe. Farba jest na bazie akrylu i super kryje. Dodatkowym atutem jest to, że w ogóle się nie wyciera i bardzo dobrze przyjmuje inne farby (można więc malować znaki na skrzydłach bez strachu, że będzie się łuszczyć). Myślę, że jej użyję.

img7263j.jpg

Skrzydła pomalowane. Użyłem farby akrylowej, o której wcześniej wspominałem. Różni się trochę od samej folii ale nawet jestem zadowolony. Podejrzewam, ze w oryginale również musiała być taka różnica. Malowali to przecież srebrzanką a nie jakimś metalizerem. Na moja farbkę pójdzie jeszcze lakier połysk i powinno być ok. Farbka w ogóle się nie ściera, błyskawicznie schnie i Łądne ie przyjmuje inne kolory. Nie próbowałem jej polerować, może zrobię jakąś próbę.

img7280wg.jpg

img7281e.jpg

img7283y.jpg