wosiek Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Ostatnio nie aktualizuję starych tematów, bo chwilowo złapałem "wstręta" do blacharki i postanowiłem zrobić coś szybkiego. Padło na Sd.Kfz 9 Famo zaprzegniętego do przyczepy Sd.Anh 116. Czemu znowu Famo? Powód jest banalny. Utknąłem z moim projektem "Famo z flakiem" przy montażu tyłu. Za chol...ę nie mogłem dojść ze zdjęć jak to się ma do mojego modelu i chciałem to osobiście sprawdzić ( taki trochę niewierny Tomasz ze mnie ) Na tym pracuję Inboxa Famo nie daję, bo wszyscy go doskonale znacie. Przedstawię natomiast przyczepę zrobioną przez Planet Models. Co w opakowaniu? Mamy tutaj kilkadziesiąt ładnie odlanych częśc żywicznych oraz niewielką blaszkę z drobiazgami, a wygląda to tak. Jak to się potoczyło poglądowo macie poniżej. Famo praktycznie z pudła ( jeśli chcecie więcej zdjęć są na moim blogu) 1. Mycie po wstępnym sklejeniu 2. Kolory 3. Po sido, kalkach olejach i werniksie matowym 4. Obicia, brudzenie i pierwsze elementy żywiczne Black Doga Zostało pomalowanie ładunku Część druga to przyczepa Sd.Anh 116 1. Wózki sklejone 2. Tak prezentuje się całość. Brak tylko dyszla, który będzie wklejony po ustawieniu na winietce z Famo No i tutaj nie wytrzymałem :( Stało się - postanowiłem pogrzebać przy przyczepie. 3. Przedni wózek uzbrojony w hydraulikę i mechanikę ( bębny, drązki sterownicze) No i tyle na chwilę obecną. Teraz możecie się domyślić do czego potrzebne jest to 70 beczek o które prosiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Znowu coś fajnego zapodajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Ladne cacko sie szykoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Miszczu cierpliwości ; nawet jak nie chce, to i tak robi modele zwalające z nóg i powodujące depresję modelarską. No i ta skala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Napieraj przyjacielu z tą skalą.Ja mam przygotowane Famo 9 w skali 1:35.Czekam na wolny czas http://plastmodel.pl/p/4/166/tamiya-1-35-german-18-ton-heavy-half-track-quot-famo-quot-and-tank-transporter-sd-ah-116-35246--1939-1945-skala-1-35-pojazdy-i-bron-pancerna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2012 Dzięki za miłe słowa Napieraj przyjacielu z tą skalą.Ja mam przygotowane Famo 9 w skali 1:35.Czekam na wolny czas No to dawaj. Może dołączysz do mnie ? Takie połączenie kolosa z mikrusem. Nie uważasz, że to by było ciekawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 No to i ja się tu przysiądę, w tej relacji największe wrażenie zrobiło na mnie tempo. No i ciekawa przyczepa. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2012 Wczoraj miałem dzień malarza. Najpierw przyczepa do Horcha teraz ładunek do Famo. Do poprawki jest roprowadzenie (rozpuszczenie) grudek pigmentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Wojtek czy ja coś przeoczyłem albo pominąłeś fragment budowy? Albo to nie to famo z poprzednich zdjęć. Tak czy siak podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Jak dla mnie najlepiej wymalowany zestaw Black Doga jaki widziałem. FAMO też bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Plandeki wymalowane prześlicznie. Ładunek też ładny za wyjątkiem tej jednej skrzynki na wierzchu - wygląda jak zabejcowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 8 Grudnia 2012 Share Napisano 8 Grudnia 2012 Suuuper!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Ładnie ,ładnie trzeba przyznać.Czekam na całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Robi naprawdę wrarzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 W ramach luzu rozpocząłem prace nad górą przedniego wózka. Efekty na chwilę obecną widoczne na zdjęciach poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 Wypas jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 Standardowo jest na co patrzeć i ciężko zbiera się szczękę z podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 No nie wiem co napisać, nie ma co się powtarzać, bo utoniemy w wazelinie. Czekam na zdjęcia z dalszych postępów i finisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Niestety okres świąteczno-noworoczny w moim przypadku nie sprzyjał modelarstwu ( rodzinne imprezy, choinki, zabawy itd ). Dopiero dzisiaj udało mi się trochę oderwać od codzienności i oddać się niepodzielnie modelarstwu Oto efekty. Po przyglądnięciu się się kabinie przyczepy stwierdziłem, że trzeba coś zrobić z tym klockiem. Ścianki boczne o grubości 0,75mm co daje w rzeczywistości 5,4 cm były nie do przyjęcia więc w ruch poszedł deboner i skalpel. Potem trochę musiałem minimalnie zmniejszyć wymiar zewnętrzny podłogi ( Ścianki boczne są z blaszki 0,1 mm) No i wziąłem się za cięcie, gięcie i wklejanie elementów w plastiku. Przy okazji zmieniłem również oporęczowanie fotela (jakoś nie leżała mi płaska blaszka fototrawiona) i przerobiłem kierownicę i koło służące prawdopodobnie do opuszczania rampy pogrubiając blaszki fototrawione odpowiednio spreparowanym drutem miedzianym. Teraz wygląda to tak: Na zakończenie moich wypocin chciałem Wam złożyć życzenia Noworoczne, wszelkiej pomyślności i udanych niespotykanych i zdobywających nagrody modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 12 Marca 2015 Autor Share Napisano 12 Marca 2015 Ciąg dalszy odgrzewania kotletów. Tym razem jeszcze starszy wątek ( ale ten czas szybko leci ) - ostatni wpis ze stycznia 2013 r Famo odkurzone czeka na przyczepę dlatego na wstępnie prosiłbym o opinie, który ładunek według Was wygląda lepiej. 1, 2. Sprawa nie jest pilna, bo trochę prac jeszcze mnie czeka niemniej jednak można by już co nie co podmalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Nie przesadziłeś z tym obciążeniem, chyba by mu poszła żyłka pier.. ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Na pewno nie jest przesadzone te obciążenie. W przypadku beczek, ja tam widzę 72 sztuki, każda po 200 litrów. To daje ok. 15 ton ładunku, a te przyczepy, w/g dostępnych informacji, mają udźwig 22-23 tony. Tak więc wszystko jest w porządku W/g mnie druga wersja z samymi beczkami jest ciekawsza, bardziej, określiłbym to, monumentalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 12 Marca 2015 Autor Share Napisano 12 Marca 2015 Nie przesadziłeś z tym obciążeniem, chyba by mu poszła żyłka pier.. ?! Nie masz racji Adamie. Nośność przyczepy sd 116 to = 23t. Dwustu litrowa beczka ropy, przyjmując że gęstość ropy to 0,85kg/l = 170kg + opakowanie. Dla łatwiejszego rachunku przyjmiemy 1 beczka = 200kg. Beczek mamy 72 co daje z nadmiarem 14,4t. Tak więc widzisz, że spokojnie można by tą piramidę jeszcze nadbudować. Co do wersji 1 niewątpliwie będzie jeszcze lżejsza ze względu na rodzaj ładunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Niemcy to maja fantazję, jakie ona ma koła, pojedzie czy felgi szlak trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 1. opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi