Skocz do zawartości

Sd.Kfz 9 Famo + Sd.Anh 116 - 1:72

wosiek

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio nie aktualizuję starych tematów, bo chwilowo złapałem "wstręta" do blacharki i postanowiłem zrobić coś szybkiego. Padło na Sd.Kfz 9 Famo zaprzegniętego do przyczepy Sd.Anh 116.

Czemu znowu Famo? Powód jest banalny. Utknąłem z moim projektem "Famo z flakiem" przy montażu tyłu. Za chol...ę nie mogłem dojść ze zdjęć jak to się ma do mojego modelu i chciałem to osobiście sprawdzić ( taki trochę niewierny Tomasz ze mnie )

Na tym pracuję

Famo%252Btrailer%2520116-1.jpg

Inboxa Famo nie daję, bo wszyscy go doskonale znacie. Przedstawię natomiast przyczepę zrobioną przez Planet Models. Co w opakowaniu? Mamy tutaj kilkadziesiąt ładnie odlanych częśc żywicznych oraz niewielką blaszkę z drobiazgami, a wygląda to tak.

Famo%252Btrailer%2520116-8.JPG

Jak to się potoczyło poglądowo macie poniżej. Famo praktycznie z pudła ( jeśli chcecie więcej zdjęć są na moim blogu)

1. Mycie po wstępnym sklejeniu

DSC_9121.JPG

2. Kolory

DSC_9124.JPG

DSC_9125.JPG

3. Po sido, kalkach olejach i werniksie matowym

Famo%252Btrailer%2520116-22.JPG

4. Obicia, brudzenie i pierwsze elementy żywiczne Black Doga

Famo%252Btrailer%2520116-24.JPG

Zostało pomalowanie ładunku

Część druga to przyczepa Sd.Anh 116

1. Wózki sklejone

Famo%252Btrailer%2520116-11.JPG

2. Tak prezentuje się całość. Brak tylko dyszla, który będzie wklejony po ustawieniu na winietce z Famo

Famo%252Btrailer%2520116-12.JPG

No i tutaj nie wytrzymałem :(

Stało się - postanowiłem pogrzebać przy przyczepie.

3. Przedni wózek uzbrojony w hydraulikę i mechanikę ( bębny, drązki sterownicze)

Famo%252Btrailer%2520116-14.JPG

Famo%252Btrailer%2520116-16.JPG

Famo%252Btrailer%2520116-15.JPG

No i tyle na chwilę obecną. Teraz możecie się domyślić do czego potrzebne jest to 70 beczek o które prosiłem.

Miszczu cierpliwości ; nawet jak nie chce, to i tak robi modele zwalające z nóg i powodujące depresję modelarską. No i ta skala...

Dzięki za miłe słowa

Napieraj przyjacielu z tą skalą.Ja mam przygotowane Famo 9 w skali 1:35.Czekam na wolny czas

No to dawaj. Może dołączysz do mnie ? Takie połączenie kolosa z mikrusem. Nie uważasz, że to by było ciekawe?

• 3 weeks later...

Niestety okres świąteczno-noworoczny w moim przypadku nie sprzyjał modelarstwu ( rodzinne imprezy, choinki, zabawy itd ). Dopiero dzisiaj udało mi się trochę oderwać od codzienności i oddać się niepodzielnie modelarstwu

Oto efekty. Po przyglądnięciu się się kabinie przyczepy stwierdziłem, że trzeba coś zrobić z tym klockiem. Ścianki boczne o grubości 0,75mm co daje w rzeczywistości 5,4 cm były nie do przyjęcia więc w ruch poszedł deboner i skalpel.

Famo%252Btrailer%2520116-31.JPG

Potem trochę musiałem minimalnie zmniejszyć wymiar zewnętrzny podłogi ( Ścianki boczne są z blaszki 0,1 mm)

Famo%252Btrailer%2520116-32.JPG

No i wziąłem się za cięcie, gięcie i wklejanie elementów w plastiku. Przy okazji zmieniłem również oporęczowanie fotela (jakoś nie leżała mi płaska blaszka fototrawiona) i przerobiłem kierownicę i koło służące prawdopodobnie do opuszczania rampy pogrubiając blaszki fototrawione odpowiednio spreparowanym drutem miedzianym. Teraz wygląda to tak:

Famo%252Btrailer%2520116-33.JPG

Famo%252Btrailer%2520116-34.JPG

Famo%252Btrailer%2520116-35.JPG

Famo%252Btrailer%2520116-36.JPG

Na zakończenie moich wypocin chciałem Wam złożyć życzenia Noworoczne, wszelkiej pomyślności i udanych niespotykanych i zdobywających nagrody modeli

• 2 years later...

Ciąg dalszy odgrzewania kotletów. Tym razem jeszcze starszy wątek ( ale ten czas szybko leci ) - ostatni wpis ze stycznia 2013 r

Famo odkurzone czeka na przyczepę dlatego na wstępnie prosiłbym o opinie, który ładunek według Was wygląda lepiej.

1,

sd%2002_zpsnun9sqt6.jpg

2.

sd%2001_zpseikuwnth.jpg

Sprawa nie jest pilna, bo trochę prac jeszcze mnie czeka niemniej jednak można by już co nie co podmalować.

Na pewno nie jest przesadzone te obciążenie. W przypadku beczek, ja tam widzę 72 sztuki, każda po 200 litrów. To daje ok. 15 ton ładunku, a te przyczepy, w/g dostępnych informacji, mają udźwig 22-23 tony. Tak więc wszystko jest w porządku W/g mnie druga wersja z samymi beczkami jest ciekawsza, bardziej, określiłbym to, monumentalna

Nie przesadziłeś z tym obciążeniem, chyba by mu poszła żyłka pier.. ?!

Nie masz racji Adamie. Nośność przyczepy sd 116 to = 23t. Dwustu litrowa beczka ropy, przyjmując że gęstość ropy to 0,85kg/l = 170kg + opakowanie. Dla łatwiejszego rachunku przyjmiemy 1 beczka = 200kg. Beczek mamy 72 co daje z nadmiarem 14,4t. Tak więc widzisz, że spokojnie można by tą piramidę jeszcze nadbudować. Co do wersji 1 niewątpliwie będzie jeszcze lżejsza ze względu na rodzaj ładunku