jarek38 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 No właśnie miałem dzwonić z pretensjami, że zgubiłeś kurdupla lub np przehandlowałeś na czołg Fajne tam detaliki widzę, masz jakąś konkretną dokumentację do niego? Jak mogłeś tak pomyśleć, na czołg? szybciej na erwudziaka bym podmienił, ale na dziewiątkę. Dokumentację mam dość pokaźną; Squadron Signal in Action, Profile ... P-12 i jeszcze jedną publikację, ale i tak strasznie trudno dojść do ładu z tym samolotem; modernizacje, przeróbki, różne kolektory w obrębie jednego modelu, wersja Army, Nawy, jednym słowem, kołomyja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Ale zrobiłeś fajowe żaluzje po bokach silnika !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 6 Lutego 2014 Autor Share Napisano 6 Lutego 2014 Mały ED, czyli koniec leniuchowania Fotel zrobiony z cienkiej płytki polistyrenu, pasy z blaszki i drutu, teraz czas na zamykanie kadłuba i zabawę z silnikiem. źródło internet Na koniec pytanie, bo ni w ząb nie mogę tego rozgryźć, czym jest to coś między kolektorami wydechu, wychodzące z kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 Ja też mam jednego - niedawno kupionego mojemu Tacie, któremu rozwaliliśmy go z bratem jako berbecie. To był chyba pierwszy zachodni model w Składnicy Harcerskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 6 Lutego 2014 Autor Share Napisano 6 Lutego 2014 Też go kupiłem lata świetlne temu w "Czujczynie" - tak u nas w mieście Łodzi mówiło się na składnice harcerskie. Niestety w latach '90 dałem w komis do modelarskiego na deptaku w Pozen City i dopiero kilka miesięcy drogą wymiany towarowej otrzymałem go od Mikołaja75, a modelik jest cudny i wart zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 Jarku fantastyczna robota, tak trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 7 Lutego 2014 Autor Share Napisano 7 Lutego 2014 Jarku fantastyczna robota, tak trzymaj! Dzięki Moses, już teraz mu nie odpuszczę Mały ED, czyli kadłub zamknięty. Przed orczykiem wkleiłem owalną wręgę, jako osłonę przed pyłem, bo niestety czeka mnie dużo szlifowania przedniej części kadłuba gdyż jest owalna, a powinna być w przekroju kołem dopasowanym do bloku silnika. Ponawiam pytanie o to coś na przodzie kadłuba , za silnikiem, nie mogę tego rozgryźć. Do następnego widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Mały ED, czyli kadłub ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Nie wiem co to jest, podejrzewam jakąś przeróbkę w jednostce, bo nie ma podobnych zjawisk na fotkach innych maszyn. Znalazłem przy okazji coś ciekawego: http://3rdstories.yolasite.com/resources/Chastain/Boeing%20P-12E%20%20Pursuit%20%20Barksdale%20Field%20%20Done.jpg można zobaczyć wlew do zbiornika dodatkowego i co istotne, że zbiornik nie przylegał do kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Żaluzje piękne !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Witam być może to widziałeś http://svsm.org/gallery/P-12E/P1590008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 //images61.fotosik.pl/627/9e644c340e89e6fbm.jpg[/img][/url]Ponawiam pytanie o to coś na przodzie kadłuba , za silnikiem, nie mogę tego rozgryźć. Mam. To jest YP-12K 32-46 jeden z siedmiu płatowców, które otrzymały silnik SR-1340E zasilany wtryskiem paliwa. Wszystkie po próbach wróciły do standardu P-12E. Wygrzebane w Profile Publication nr2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 10 Lutego 2014 Autor Share Napisano 10 Lutego 2014 Mam. To jest YP-12K 32-46 jeden z siedmiu płatowców, które otrzymały silnik SR-1340E zasilany wtryskiem paliwa. Wszystkie po próbach wróciły do standardu P-12E. Też o tym czytałem, ale nie połączyłem tego faktu. Dzięki, to ma sens, jednak co dwie głowy, to nie jedna Ja kombinowałem w zupełnie innym kierunku, sądziłem, że to jakiś chwyt spalin z kolektorów. Na prawdę wielkie dzięki. Dzięki panowie za zainteresowanie, galerie oczywiście widziałem i dzięki niej dodam linki hamulcowe do kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Małe co nieco, czyli skrzydła. Poniżej górny płat po oklejeniu pręcikami polistyrenowymi, a przed szpachlowaniem, dolny już prawie na gotowo. Teraz będą doklejane różne pokrywy na kadłub i skrzydła, nawiercę również wszystkie potrzebne otwory pod naciągi i linki sterowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Zawsze żyłem w przekonaniu, że imitacja płóciennego poszycia na tych skrzydłach jest bardzo dobra, a Tobie się zechciało poprawiać. Co Twoim zdaniem jest w oryginale nie tak jak trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Zawsze żyłem w przekonaniu, że imitacja płóciennego poszycia na tych skrzydłach jest bardzo dobra, a Tobie się zechciało poprawiać. Co Twoim zdaniem jest w oryginale nie tak jak trzeba? Oczywiście to co napiszę będzie subiektywną oceną materiału wyjściowego, tak więc. Ugięcia na skrzydłach zestawowych mają sinusoidalny kształt w przekroju wzdłuż dźwigara i w związku z tym są wg mnie za głębokie i zbyt obłe na żebrach, a powinny być delikatnie wgłębne między żebrami, a na nich samych stykać się na ostro i powinny być lekko spłaszczone. Mam po prostu takie podejście do materii, że jak się za model zabieram, zwłaszcza teraz w dobie internetu i łatwości w dostępie do informacji, to jak coś mnie męczy, bo nie wygląda tak jak na zdjęciu, to staram się to upodobnić do wzorca, choć nitów nie liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 No tak, sposób w jaki projektanci form usiłują pokazać płócienne poszycie bywa bardzo różny. Niektórzy proponują wrecz gładkie poszycie z lekko zaznaczonymi paskami na żebrach i to wydaje się b.podobne do tego co widać na krytych płótnem samolotach, ale nie pasuje do powszechnych wyobrażeń. Przyjrzę się tym skrzydłom jeszcze raz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Przyznaj Jarku, ze jako stary skreczarz, postanowiłeś umilić sobie życie i oblepić skrzydła paskami plastiku ,-)) Doskonale rozumiem takie potrzeby, I tez im często ulegam ,-)) Niemniej faktycznie w modelu skrzydła były całkiem przyzwoite. Zwróć uwagę, że "dolinki" robią się na górnej stronie płata która jest wypukła . Na dolnej skrzydło jest równe. Niemniej Hawk z takim skrzydłem wygląda interesująco. zastanawiałem się jak można by uzyskać efekt płótna na żebrach kilka razy. i ostatnio doszedłem do wniosku, ze należałoby obkleić taśmą skrzydła czy stateczniki tak, by została wolna przestrzeń nad żebrami, potem potraktować ja rzadką szpachlą, czy grubszym surfacerem. I po odklejeniu taśmy jeszcze przeszlifować. Żeby efekt był subtelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Coś w tym jest Spiton, Ja po prostu lubię się nad sobą znęcać Skrzydło od spodu jest prawie plaskate - potwierdzam. Sposób z taśmą i surfem wypróbowałem na Szawrowie Sz 2 i jest w miarę oki, problemem jest usuwanie taśm maskujących gdyż ukruszają się miejsca styku i faktycznie trzeba sporo szlifować, oczywiście bardzo delikatnie, bo surfowe wzmocnienia nie są ze stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Witaj Jarek, bardzo się cieszę, że trwają dobre prace nad "moim" Benkiem Ja "Twojego" Su też dość mocno torturuję A skoro lubisz się nad sobą znęcać - co i ja lubię - to może zrobisz skrzydełka tak jak ja w motolotni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 A skoro lubisz się nad sobą znęcać - co i ja lubię - to może zrobisz skrzydełka tak jak ja w motolotni? Nie, nieeee i jeszcze raz niieeee! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Sposób z taśmą i surfem wypróbowałem na Szawrowie Sz 2 i jest w miarę oki, problemem jest usuwanie taśm maskujących gdyż ukruszają się miejsca styku i faktycznie trzeba sporo szlifować, oczywiście bardzo delikatnie, bo surfowe wzmocnienia nie są ze stali. Twój Sz-2 odcisnął mi się na psychice pięknym odciskiem. Wspaniały model !!! Wydaje mi się, że te odkształcenia płótna na żebrach są właśnie takie trochę nieregularne i to o czym piszesz mogłoby dać niezły efekt. Przyglądając się temu detalowi na zdjęciach odniosłem właśnie takie wrażenie, że istotą tych wybrzuszeń jest ich niedoskonałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Panie kolego szanowny, namalowałem tego "igla" z 27th PS. Reszta poszła na priva. A resztę koleżeństwa proszę - do tego godła, rozłożenia plam itp. - o uwagi krytyczne i krytykanckie, bo z doświadczenia wiem, że w swoich pracach to słonia w trampkach nie zauważę. W sieci jest sporo fotografii maszyn z 27. dywizjonu, więc jeśli komuś zależy, może swoje trzy grosze wtrącić i opisać poprawki - Jarek będzie miał rzetelniejsze malowanie niż to "fabryczne". W nagrodę delikwent dostanie plik z kalkomanią (w 1:72) - do druku własnym przemysłem. mail bezpośredni do mnie: kayfranz (małpka) wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 20 Lutego 2014 Autor Share Napisano 20 Lutego 2014 Panie kolego szanowny, namalowałem tego "igla" z 27th PS. Ten drapieżny "koliberek" będzie w takim zmniejszeniu, że nic przy nim wedle mnie nie trza poprawiać, bo i tak jest o dwa nieba lepszy od pikselowego matchboxa. Jak możesz to "zamaluj" białe pióra które wychodzą po za obrys białego kręgu na brąz, bo od maski zrobię biały okrąg i to co będzie przeźroczyste na kalce dostanie swoją białą barwę dopiero po nałożeniu, a końcówki piór delikatnie rapitografem zaznaczę. Wielkie podziękowania KayFranz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Mały Up, czyli malowanie coraz bliżej. Górny płat po szpachlowaniu, całość oklejona blaszkami imitującymi klapy rewizyjne i pokrywę bagażnika. Teraz czas na wklejenie dolnego płata i poszpachlowanie szczelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi