Skocz do zawartości

MiG-21 BIS Eduard 1/48

moralezz

Rekomendowane odpowiedzi

To godło z prawej strony faktycznie delikatnie zjechało - zobaczyłem to dopiero po fakcie. Ma ktoś może pomysł jak to skorygować? Czy jest możliwość w miarę bezpiecznego ponownego przesunięcia położonej już kalkomanii? A modelik malowałem Alcladem White Aluminium - jak dla mnie rewelacja.[...]

Obawiam się, że może nie udać się to bez zniszczenia kalkomanii i warstwy malarskiej Alcalda.

Miałem kiedyś podobny przypadek. Kalkomanie (Techmodu) położone z użyciem płynów Microscale set i sol na bezbarwny lakier akrylowy MM. Jedna z kalek coś krzywo się ułożyła, zauważyłem to już jak całkiem wszystko wyschło i nie dało się w żaden sposób ruszyć, ani namaczając w wodzie ani z użyciem Microscale set'a. Ostatecznie bardziej zdecydowane działania mechaniczne doprowadziły do uszkodzenia i kalkomanię i malowanie. Musiałem to potem zamalować i położyć nową kalkomanię.

Nie wiem jak bardzo wytrzymałe są Alcaldy ale ryzyko uszkodzeń jest chyba większe więc jeśli nie chcesz ryzykować to lepiej chyba zostawić już tak jak jest.

Pomimo wytkniętych potknięć modelik cieszy japę

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A ja mam dylemat czym pomalowac "swojego" 21-go tylko ze w skali 1/32 i robie wersje US... W ofercie znalazlem jeszcze Alclad polish aluminium i duraluminium... Zastanawiam sie co wybrac...

Ja swojego zamierzałem malować Polished Aluminium - prysnąłem wstępnie zbiornik - wyglądał jak chromowany, więc raczej odpada. Wymieniłem go właśnie na White Aluminium i jak dla mnie sprawia najlepsze wrażenie.

To godło z prawej strony faktycznie delikatnie zjechało - zobaczyłem to dopiero po fakcie. Ma ktoś może pomysł jak to skorygować? Czy jest możliwość w miarę bezpiecznego ponownego przesunięcia położonej już kalkomanii? A modelik malowałem Alcladem White Aluminium - jak dla mnie rewelacja.[...]

Obawiam się, że może nie udać się to bez zniszczenia kalkomanii i warstwy malarskiej Alcalda.

Miałem kiedyś podobny przypadek. Kalkomanie (Techmodu) położone z użyciem płynów Microscale set i sol na bezbarwny lakier akrylowy MM. Jedna z kalek coś krzywo się ułożyła, zauważyłem to już jak całkiem wszystko wyschło i nie dało się w żaden sposób ruszyć, ani namaczając w wodzie ani z użyciem Microscale set'a. Ostatecznie bardziej zdecydowane działania mechaniczne doprowadziły do uszkodzenia i kalkomanię i malowanie. Musiałem to potem zamalować i położyć nową kalkomanię.

Nie wiem jak bardzo wytrzymałe są Alcaldy ale ryzyko uszkodzeń jest chyba większe więc jeśli nie chcesz ryzykować to lepiej chyba zostawić już tak jak jest.

Próbowałem coś z tym zrobić i się poddałem - całe szczęście nic nie uszkodziłem, więc tak zostaje. Zresztą model już częściowo złoszowany...

Alclada ciężko uszkodzić, w stosunku do innych farb rewelacyjnie znosi oklejanie taśmami maskującymi. Moralezz a masz jakieś płyny?? Ja jak miałem problem z kalką to moczyłem w płynie pod kalki Microscala i puściła, de fakto kilka godzin stał płyn na niej, ale poskutkowało.

Mam Microsacale SOL, Wamodowski pod- i na kalki i Decal Medium Valleyo. Może jeszcze spróbuję którymś z nich, tak jak piszesz - trochę dłużej pomoczyć...

Alclady wcale nie znoszą dobrze kontaktu z taśmami.

No właśnie - w paru miejscach po zdjęciu maskowania musiałem robić poprawki. Ale generalnie nie były to jakieś duże ubytki. na pewno lepiej znoszą maskowanie niż metalizery MM.

A ja z własnego doświadczenia wiem, że nie miałem problemu z maskowaniem powierzchni już pokrytych. Dla uskutecznienia maskowania polecam przykleić taśmę na jakiś materiał (spodnie, bluza) i kleić taka spreparowaną, 100%, że nic się nie uszkodzi.

• 2 weeks later...

Prawie na finiszu - model stoi już na własnych "nogach":

61_zps48664d2f.jpg

62-1_zps5fd3dfa0.jpg

Dorobiłem nowy OCP - zestawowy niestety tragedia:

56-1_zps346958af.jpg

Lekko "uplastyczniłem" i pomalowałem owiewkę:

55-1_zps2303920c.jpg

63-1_zps4c7040fc.jpg

Aktualnie walczę z fotelem wyrzucanym:

60-1_zpsccf77b8c.jpg

58-1_zpsaf56d79d.jpg

57-1_zpsf2a08c92.jpg

Pozostała do przyklejenia wszelka drobnica, belki i podwieszenia do nich, hamulec aerodynamiczny, osłona kabiny oraz fotel i właściwie finito. Przy dobrych wiatrach może uda się skończyć MiG-a do końca tygodnia.

Mili Państwo - niech Was nie ponosi z tymi zachwytami . Model ma kilka swoich słabości, które nie dają mi spokoju, dlatego proszę o spokój Po przeglądnięciu kilku zdjęć makro, wiem że jeszcze parę rzeczy będę musiał dopracować - jak choćby owa owiewka.

czy moge miec prośbe i możesz podac wymiary tych czerwonych tabliczek??

Oczywiście - wrzucam tu fotkę kalki zestawowej z zaznaczonymi i (na tyle na ile się udało) zwymiarowanymi elementami wykorzystanymi przy owiewce.

kalki_zps6c25d3a3.jpg

A ja mam pytanie o OCP, Jak go robiłeś??

OCP był toczony z nierdzewnego drutu spawaliniczego o średnicy 1.2 mm - otowrek wlotowy wiercony wiertłem średnicy 0.4 mm. Skrzydełka wycięte z kawałka plastiku, całość pryśnięta czarnym błyszczącym, a na to Alclad White Aluminium.

Jak to stwierdziła moja małżonka: "O, widzę że zrobiłeś siedzenie"

Fotel KM-1M gotowy. Do oryginału trochę mu brakuje, ale tragicznie nie jest:

70-2_zps7f57496e.jpg

71-2_zps952dfdd5.jpg

Kolego Moralezz

Co do wykonania fotela KM-1M mam kilka uwag, mianowicie pasy główne , pasy biodrowe i cały układ przyciągania pasów biodrowych i głównych powinien być być koloru szaro-niebieskiego , a u ciebie wg zdjęcia jakie mnie się wyświetla widzę kolor czarny. Natomiast element taki jak dźwignia awaryjnego otwierania zamków mechanizmów przyciągania pasów barkowych, biodrowych, i miękkich chwytników nóg powinna być koloru czerwonego wraz z tabliczką informacyjną. Oraz przydałoby się pomalować na kolor srebrny "Zespolony układ automatu spadochronowego"PPK-1M, PPK-1P. Gdyż on u ciebie jest w kolorze korpusu całego fotela.

Może się czepiam takich małych szczegółów których nie będzie widać po za instalowaniu fotela w kabinie. Lecz jeśli masz możliwość to warto to poprawić.

Oto zdjęcia tych elementów o których napisałem :

1.Zespolony układ automatu spadochronowego.

http://naforum.zapodaj.net/2c545a67913c.jpg.html

2. Dźwignia awaryjna...

http://naforum.zapodaj.net/e3b749598da2.jpg.html

3. Cały układ pasów ...

http://naforum.zapodaj.net/0ed24edbd12d.jpg.html

Pozdrawiam Serdecznie oraz życzę powodzenia w dalszym etapie pracy przy Migu.