domuzyn79 Napisano 30 Września 2007 Autor Share Napisano 30 Września 2007 Witam kolegów. Model nadal jest w budowie i teraz wrzucę kilka fotek i mała relacja z prac postępowych nad modelem miłego oglądania: 1) Po malowaniu podkładem i przymierzeniu kół: 2) chromowany zbiornik paliwa: Powiem kolegom, że pierwszy raz udało mi się uzyskać przepiękny efekt chromu. Posłuchałem dosłownie producenta Alclada i prysnąłem dwie cienkie warstwy..no a oto i efekt , Jak widac jest efekt. Pasy zbiornika potem zostały pomalowane na czarno, tak jak wlew paliwa i przewody. 3)Silnik przed umieszczeniem w ramie: Postanowiłem zrobić coś innego z silnikiem. Oglądając zdjęcia silników doszedłem do wniosku, że jest mało ciekawy. Postanowiłem to zmienić i dlatego wprowadziłem kilka modyfikacji w malowaniu. Oto efekty , , , Tak wygląda silnik po malowaniu. Cały korpus plus skrzynia pomalowałem farbą ALCADA kolor Magnezu. Korektory wydechowe pomalowałem ALCLADEM kolr PALE BURNT METAL. Pokrywy zaworów pomalowałem czarnym GLOSS ALCLAD a potem na to nałożyłem CHROM ALCLAD. Jak widać efekt jest 4) Przymiarka korektora ssącego i innych elementów silnika: , Jak widać jest efekt 5) Po zamontowaniu silnika w ramie: Nie montowałem całego silnika. Postanowiłem najpierw zamontować sam korpus silnika bez korektora ssącego, sprężarek i kilku przewodów. Zaplanowałem ich montaż już na ramie. Oto kilka zdjęć przed ich montażem. , Widać na drugim zdjęciu zamontowany zbiornik. , Widać montaż turbosprężarek , , Jak widac troche pracy i kombinacji było 6) Kompletny silnik w ramie moje duma i cudeńko ,, , , , 7) Pozostałe elementy: RAMA to mi się udało nie powiem , Jak widać przed zamontowaniem siodła. A teraz po montażu siodła , , , No i oczywiście w całości : CO z budą i jak wyglądają prace.. hmmm no są w toku jak już bedzie coś konkretnego to podam Rama autka jest malowana MM Black Gloss. Jak widac jest efekt. Pozdrawiam SALUT Przydadzą sie jakieś opinie , uwagi SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 Jestem pod wrażeniem, podobają mi się te chromy a przede wszystkim instlacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 Wszystko ślicznie. CZekam na kabine z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 Możesz wytłumaczyć dokładniej jak uzyskałeś chrom a raczej wypolerowany metal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 1 Października 2007 Autor Share Napisano 1 Października 2007 NO witam. Efekt chromu (nie polerowanego metalu) uzyskałem dzięki oto tej firmie: ALCLAD (wspominałem nieraz o farbach tej firmy). Adres tej firmy to : http://www.alclad2.com/alclad-home.html Oferta tych farb znajduje się w sklepie modelarskim: http://www.modelcentrum.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=alclad+II Radze na początku przeczytać to co producent zaleca Ja robiłem to w następujący sposób: 1) szlifowanie elementu 2) podkład (dwa razy naniesiony), szlifowanie 3) pomalowanie farba BLACK GLOSS, musimy uzyskać efekt w czasie malowania MOKRY 4) nałożenie DWÓCH !!!! CIENKICH WARSTW !!!!!! chromu ALCLADA nr 107 Po wyschnięciu delikatnie przetrzeć szmatką. Chrom po wyschnięciu ma na sobie delikatny "kurz" trzeba to zetrzeć. Powiem Ci, że wolę ten chrom, niż zabawkowy chrom oferowany przez Revella, czy Italerkę. Zauważyłem, że nie każdy element chromowy jest idealny, Niestety występują także, i to nie rzadko, babole na chromie oferowanym przez te firmy:) pozdrawiam SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 2 Października 2007 Share Napisano 2 Października 2007 Prace idą zawodowo. Jestem pod ogromnym wrażeniem Tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 2 Października 2007 Share Napisano 2 Października 2007 (edytowane) Dobra robota, Domuzyn 79 świetna instalacja i silnik, też niczego sobie. Edytowane 6 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 Domurzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 Wojtus juz dawno ostrzezenia nie dostal i na glodzie chyba jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Witam. Dzięki domuzyn79 za fotki actrosa, jakie mi podesłałeś. Silnik malujesz na podstawie jakiejś dokumentacji czy to własny projekt? Ja trafiłem na takie zdjęcie, niestety fotka o małej rozdzielczości. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 7 Października 2007 Autor Share Napisano 7 Października 2007 Siemka Nie ma za co fajnie że się udało pomóc. Silnik kolego maluje według własnego uznania. Doszedłem do wniosku, że silnik od dużego też może fajnie wyglądać, czemu tylko małe autka mają mieć odbajerowane silniki. Dlatego pokrywy zaworów pomalowałem CHROMEM alclada. Blok plus skrzynie kolorem MAGNEZ także alclada. Kolektor wydechowy kolorem PALET BURNT METAL także alclada. A kolektor ssący RED GLOSS firmy MM. Jak widac silnik ładnie sie prezentuje i o to mi chodziło. Nie każdemu musi się to podobać, ale mi się podoba Wreszcie silnik nie jest nudny i nie ma ciemnych kolorów. Jak się komuś nie podoba bo jest tradycjonalistą, trudno, powtarzam się, ale mi się podoba SALUT powodzonka w swojej pracy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 To silnik F1 czy ciężarówki? Żartuje bardzo mi się podoba wygląda tego cacka.Czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 12 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2007 Witam witam kolegów Jak widzimy zbliżają się święta i dlatego dla wszystkich wszystkiego najlepszego. Zdrowych i pogodnych świąt i udanych wiele modeli Jak wiecie dawno nic nie wrzuciłem na forum z budowy mojego modelu.. hmm przyczyn było wiele od roboty (niestety :( ) po inne obowiązki i trudności techniczne z modelem (drzwi). Ale po czasie udało się to rozwiązać i jakoś prace poszły do przodu A oto efekty miłego oglądania... uwagi.. proszę jak najbardziej Zdjęcia przedstawiają zderzak i listwy boczne. Zderzak nie jest jeszcze przyklejony ze względu na brak jeszcze budy. Po kolejnych zdjęciach wyjaśnię czym to wszystko było pomalowane Jak widać buda wyszła nawet nawet... Przedni grilll auuuuuuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Ekstra wyszedł.. drzwi i górny spojler.. boczny i owiewek nie pokazuje.. Oki to koniec zdjęć.. Efekt ten mi się udało przez wykorzystanie akryli samochodowych. A dokładnie. Jest to metalik samochodowy (baza) pokryty lakierem akrylowym z utwardzaczem. Nakładałem to małym pistoletem lakierniczym o pojemności 125ml i dyszy 0,8. Można taki dostać. Ciśnienie pracy 2.5 bara. Metalik rozcięczamy 2:1 (baza, rozpuszczalnik), lakier 2:1:0.2 (lakier, utwardzacz, rozcienczalnik). Te stosunki są podane raczej dla dysz pistoletów 1,4 dlatego warto dać o 10% rozpuszczalnika więcej, żeby uzyskać w czasie malowania efekt "kosza". Tak to dostaniemy chmurę a nie porządny strumień. Druga sprawa to RADZĘ !!!!!!!!!!! zastosować podkład dla akryli. Podkłady emaliowe w wyniku kontaktu z rozpuszczalnikiem (przy nakładaniu np bazy) gryzie się i pracę czyszczenia i szpachlowania można rozpocząć od początku. Ja kupiłem puchę podkładu do akryli i mieszam 5:3:1 (pokład, rozcienczalnik, baza). Podkład jest strasznie gęsty i sam utwardzacz go na taką dyszę nie rozcięczy żeby można było malować. Jeszcze eksperymentuje z podkładem dla uzyskania satysfakcynujacego efektu. Ważne jest to, że podkład akrylowy z rozcienczalnikiem nie rozpuszcza elemntów z tworzyw sztucznych z jakich jest zrobiony nasz model.. Pozdrawiam.. niedługo jak się uda wrzuce następne foty SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 12 Grudnia 2007 Share Napisano 12 Grudnia 2007 Lakier PERFECTO! Po prostu nic tylko schrupać w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Grudnia 2007 Share Napisano 12 Grudnia 2007 Co tu dużo komentować... Model piękny. Lakier miodzio Acha, dobrze zrobiłeś, że nie kleiłeś rur od turbin do silnika w trakcie prac nad silnikiem, tylko jak już tłumik był. Ja zrobiłem zgodnie z instrukcją, czyli odwrotnie niż Ty i był zonk - brakowało rury przed tłumikiem jakieś 4mm. Musiałem ją odciąc do opaski i ten kawałek zrobiłem z części harmonijkowej słomki :P. Średnica ta sama . Na jednym z moich zdjęć to widać Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 13 Grudnia 2007 Share Napisano 13 Grudnia 2007 Mam kilka pytań bo widzę, że tu to już robota idzie zawodowo.. Czym malować modele samochodów, akrylowymi, czy emaliami. Akryle od emalii różnią się tym, że są matowe, a emalie się błyszczą? Jak pomaluję matem a potem sidoluksem będzie ok czy lepiej jakby pomalować farbą błyszczącą? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Piękna robota W drzwiach od wewnętrznej strony robiłeś przetłoczenia, czy tylko wyciąłęś je z kabiny Akryle od emalii różnią się tym, że są matowe, a emalie się błyszczą? Zarówno akryle i emalie są matowe i błyszczące - nie ma tak, że akryle są tylko matowe a emalie tylko błyszczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 Witam No tak, jeśli chodzi o drzwi to niestety zostały one tylko wycięte z "budy". Na drzwi zostaną naklejone elementy środka pojazdu "tapicerka"(takie coś co na drzwiach się montuje hihihih ) Nie będę robił żadnych wytłoczeń bo: po pierwsze nie wpadłem na to, po drugie z obserwacji moich zdjęć , trzeba by było trochę budę przerabiać.. i to sporo. Na pewno będzie jeszcze wykonany środek które drzwi zasłaniają. Jak tego nie zrobię to zostanie nieładna dziura :( Ale od czego jest głowa i pomysły heheeheh Oki do roboty Oto jaki udało mi się uzyskać na kokpicie.. może sie podobać, a nie musi.. mi się podoba. Dzięki katalogowi Actrosa który posiadam, domalowałem to co instrukcja pominęła: niezle wypadła co hehehe oki dalej jedziemy, teraz fotki budy i kolejno doklejanych elementów: Jak widać łóżko jest "obite" materiałem i pomalowane na kolor gunship grey Po wstawieniu foteli, także obite materiałem po wklejeniu kokpitu Na końcu wkleiłem kolumnę kierowniczą Kolejnym etapem jest przyklejenie szyby przedniej. Niestety już teraz zauważyłem, że szyba jest strasznie krzywa i nie pasuje do budy. Będę musiał ją odpowiednio opracować a potem spróbować wkleić. Trzymajcie kciuki. Niedługo kolejne foty. SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Podoba mi sie tapicerka na fotelach a i deska też fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 6 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2008 Witam kolegów: Po kilku miesiącach zakończyłem prace nad Mercedesem Actrosem. Efekty zaraz przedstawię na zdjęciach. Niedługo może ich dorzucę więcej Jakie mam wrażenia po tym modelu. Trochę krzyże i słabej jakości wypraski, niedopracowany. Ale jak widać coś dało się z tego zrobić Pozdrawiam SALUT P.S. NA TAPECIE EL CAMINO 89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Na 9 zdjęciu wygląda jak by spojler odstawał,może mam przywidzenia.Model wykonany bardo starannie i estetycznie dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Model wygląda bardzo fajnie Szkoda tylko, że fotki z lampą robiłeś (brak dobrego oświetlenia)... Co do wykonania to nie mam praktycznie żadnych uwag, no może tylko to, że przydałby się na matowych elementach bezbarwny matowy, bo z fotek wynika, że go nie dałeś, ale może się mylę Poza tym wszystko jak najbardziej OK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Powiem tak: model czysto sklejony, super zrobiony przedni grill , lakier wyszedł miodzio. Mam nadzieję, że jak nastanie ładna pogoda to zrobisz sesje zdjęciową na świezym powietrzu, wtedy bedzie widać prawdziwe piękno lakieru. Jestem pod wrażeniem Pozdr. Oskar P.S. i zapomniałem o siedzeniach, bardzo dobrze sie prezentują, duży plus do ogólnego wyglądu Edytowane 6 Stycznia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Cóż, ja się będę powtarzał (po sobie). Piękny jest i tyle. Pozdrowienia. PS Chyba wszystkie te nowe merce mają kiepskie wypraski, u mnie było to samo. A tak apropos, Ty dałeś napis "Actros" na owiewkach oryginalnie, a ja odwrotnie - jak ja u siebie przymierzałem na prawą stronę, tam gdzie jest wlot powietrza u góry, to jakoś tak mi się wydawało, że nie zmieści się w "oryginalnym kierunku" i dałem na odwrót, bo "A" z napisu "daje zapas przestrzeni". Ale chyba się mieści, bez obcinania czy "podwijania", pokaż dokładniej drugą stronę kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Stycznia 2008 Share Napisano 7 Stycznia 2008 Ogólnie Actrosik bardzo ładnie prezentuje się, ładnie i czysto sklejony a lakier wygląda zabójczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi