Teusz Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Witam Oglądając warsztaty innych obiecywałem sobie ,że kiedyś założę własny wątek. Dzisiaj spełniam obietnice i mam nadzieje ,że na rozpoczęciu warsztatu się nie skończy. Będzie to mój pierwszy wątek warsztatowy także na wstępie przedstawię się: mam na imię Mateusz i całkiem niedawno zacząłem bawić się w modelarstwo, dlatego liczę na porady i wytykanie błędów. Tematem warsztatu będzie znany i nieco oklepany M4A1 Sherman Italeri w 1:35. Postaram się go wzbogacić zestawem blaszek od eduarda Wózki jezdne już skleiłem Nie mam pewności czy fotki odpowiednie dlatego przepraszam jeśli ich rozmiar jest niezgodny z regulaminem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Fajnie, że kolejny warsztat shermana na forum. Wybrałeś tani, ale dosyć dobry zestaw z którego można zrobic fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 model tani ale można bardzo dużo wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alone Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 No i doczekałem się do twojego warsztatu no to powodzenia <; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Witam w pierwszym wątku warsztatowym, podzielajac opinie Kolegów odnośnie modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 21 Lutego 2013 Autor Share Napisano 21 Lutego 2013 Dzisiaj próbowałem odtworzyć fakturę odlewu, na razie testowałem na jakimś złomie. Jak myślicie, czy taka faktura będzie odpowiednia? Robiłem ją za pomocą kleju rozpuszczającego plastik. Fotki z postępów w budowie dodam jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alone Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Nie jest źle ale też nie jest najlepiej przejedz to jeszcze papierem sciernym (600lub700) i zobaczymy co z tym będzie. Może ekspertem niejestem ale czy nielepiej było by to zrobić Surfacerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) Pomaluj ten kawałek jakąś farbą, wtedy będzie łatwiej Ci ocenić. Edytowane 22 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Powiem tak. Specem nie jestem, ale... . Najlepiej popatrz na fotki Shermanów, jak wyglądała faktura odlewu, zobacz czy odpowiada temu co uzyskałeś. ale czy nielepiej było by to zrobić Surfacerem Też mi się tak zdaje, albo można zrobić tak: zmiaszać szpachlówkę Tamki z klejem i taką miksturą wysmarować powierzchnię. Następnie przeszlifować papierem ściernym. Przy Shermanie, to chyba właściwie zostaje do zrobienia wieża i osłona transmisji do takich zabiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Przy Shermanie, to chyba właściwie zostaje do zrobienia wieża i osłona transmisji do takich zabiegów. Przy tym shermanie to kadłub też trzeba cały obsmarować. Ja swojego mazałem na dużych powierzchniach szpachlą i starą szczoteczką do zębów a w miejscach mniej dostępnych klejem, następnie papier o małej gradacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Przy tym shermanie to kadłub też trzeba cały obsmarować. Racja, racja, w pełni się zgadzam. Proponowany sposób jak najbardziej OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Tak jak mówią koledzy, przetrzyj ten kawałek papierem ściernym i pomaluj i ocen sam albo wzuć fotki i wspólnie ocenimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Zawsze możesz spróbować przy pomocy rozpuszczalnika nitro, który topi plastik. Smarujesz i pędzlem robisz fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 22 Lutego 2013 Autor Share Napisano 22 Lutego 2013 Przetarłem i pomalowałem próbkę: Jeśli chodzi o sam model to nie wiem czy uda mi się dzisiaj wyrobić i wrzucić fotki. Próbowałem wymienić przednie błotniki na te od eduarda wywiązała się niezła "batalia" ,którą z powodu braku doświadczenia z blaszkami przegrałem więc przywróciłem zestawowe błotniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Jak dla mnie w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alone Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Trochę lepiej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 23 Lutego 2013 Autor Share Napisano 23 Lutego 2013 Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Nad fakturą jeszcze pracuje. W rzeczywistości faktura wydaje się łagodniejsza, aparat jest bezlitosny jeśli chodzi o szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alone Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Nawet fajnie ci to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Witam! Z tą fakturą odlewu to uważaj abyś nie przesadził... W załączeniu fotki zrobione dzisiaj w południe, jak poszedłem oglądać Renault FT 17 w Muzeum Wojska Polskiego... I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 W końcu to Hamerykańskie nie Ruskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 A przednich blotnikow nie chcesz zrobic z blaszki po znanym napoju?Jak nie to postaraj sie pocienic krawedzie istniejacych.Mozesz je rowniez sponiewierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 A przednich blotnikow nie chcesz zrobic z blaszki po znanym napoju?Jak nie to postaraj sie pocienic krawedzie istniejacych.Mozesz je rowniez sponiewierac Pocienic, czyli co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Zeszlifować,by zmniejszyć ich grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 A pocienić ja myślałem ,że tu chodzi o jakieś tajne techniki cieniowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Witam! I jeszcze coś co mi przeszkadza. Zaklej, zaszpachluj tę szczelinę pomiędzy osłoną transmisji a listwą mocującą. Listwa i osłona to jedna całość i nie ma tam żadnej szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi