PKD4GA Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Przeszukałem ponad 4000 tysiące zdjęć i nie znalazłem malowania w tym kolorze jaki zaleca instrukcja. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Września 2007 Dzięki wielkie Paweł. Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Patrzyłeś na jakiś "walkaround" zanim zabrałeś się za sklejanie modelu? walkaround 1 walkaround 2 Marek te fotki to wersja "C" & "D", a kolega robi "A" i to jeszcze w malowaniu prototypu... sie okazalo Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Dzięki wielkie Paweł. Pozdrawiam jawkers. Nie martw sie jawkers, to bylo widocznie 4001 zdjecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Września 2007 Witam. Akurat tam gdzie szukałem tego zdjęcia nie było. Kolejny etap w relacji. Zabrałem się za malowanie przodu i tyłu. Przód pomalowałem kolorem Gold - Model Master. Tył zaś pomieszałem farby Gold i Metal Gun. Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Września 2007 Witam. Zamaskowałem elementy które mają być białe, a reszte pomalowałem na niebiesko farbą Model Master-Blue Angel. Niestety moje doświadczenie amatorskie i niewielka wiedza dały swoje żniwo. Najpierw pomalowałem całość na biało. w niektórych miejscach powstał taki jakby pyłek. I ja pomalowałem elementy nanosząc niebieską farbę na białą na której w niektórych miejscach powstał ten wyżej wymieniony poł. Powstały takie? Zresztą zobaczcie sami. Będę to musiał potraktować papierem ściernym i jeszcze raz pomalować. Powierzchnia do poprawy W trakcie malowania odlkeiła się taśma maskująca przez co troszkę niebieskiego koloru dostało się w niewłaściwe miejsce. Na forum w czyjejś relacji napotkałem wpis że któryś z kolegów w celu pozbycia się właśnie tego pyłku poktywa model bęzyną ekstrakcyjną czy czymś podobnym. Czy to jest skuteczne? Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Najlepiej spróbuj wypolerować model pastą polerską (np. Tamiya Coarse lub Fine), a razie potrzeby pomaluj jeszcze raz. Taki pył i i chropowatości są dosyć częste. Głównymi przyczynami mogą być np. źle rozmieszana, stara lub zbyt gęsta farba oraz zakurzone pomieszczenie. Staraj sie zawsze dobrze wymieszać i rozcieńczać farby, a pomieszczenie zwilżać wodą ze spryskiwacza (np. z pistoletu po płynie do mycia okien). My tak robimy na modelarnii i pomimo sporej ilości kurzu, takie niespodzianki pojawiają się coraz rzadziej. Powodzenia w dalszej pracy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Września 2007 Dzięki wielkie Kornik_69 za rady . Nie przyszło mi na myśl żeby zwilżyć pomieszczenie przed malowaniem. Narazie model przetarłem papierem ściernym 2000 i 2500 a jutro ponownie prysnę jedną warstwę farby i wtedy się zobaczy. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Września 2007 Share Napisano 15 Września 2007 Witam Ja używam do polerowania "ściereczko-gąbeczek" które można kupić w każdym sklepie z farbami.Są o tyle lepsze od papieru,że są lepsze i tyle :-).A przypomniałem sobie- służą do matowienia lakieru :-)) Używając ich pozbędziesz się też tych nalotów niebieskich na białych polach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 19 Września 2007 Witam. Dzięki Spiton za radę. Kolejny postęp przy modelu. Poprawiłem kolor niebieski i biały oraz pomalowałem przód na czarno i szaro. Zostało jeszczę pomalować na złoto. Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Września 2007 Witam. Ciąg dalszy relacji. Zamontowany hamulec aerodynamiczny Prace przebiegały także pod skrzydłem I w końcu podwozie A tak w całości Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 25 Września 2007 Share Napisano 25 Września 2007 Ogólnie wygląda bardzo fajnie ale diabeł tkwi w szczegółach . Jeśli jeszcze możesz , to zdemontuj hamulec aerodynamiczny i popracuj nad jego siłownikiem a dokładniej nad jego ruchomą częścią - widać nadlewki . Najlepszy jednak efekt dała by wymiana tego elementu na odpowiedniego rozmiaru igłę do strzykawki . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Września 2007 Witam. Cieszę się że się podoba. Co do hamulca to nie ma sprawy. Popracuje nad tym i chyba mam gdzieś igłe tak że postaram się to ulepszyć. Zio By Naitt dzięki za rade Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 25 Września 2007 Share Napisano 25 Września 2007 I czemu ten Hornet siedzi tak na du... jak Mig-23 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Września 2007 Witam. I czemu ten Hornet siedzi tak na du... jak Mig-23 ?? To wina goleni. Po ułożeniu rakiety na swoim miejscu łopatka rakiety styka się z golenią i z oponą co nie powinno mieć miejsca. Golenie chyba powinny być wyższe lub odgięte. Będę się musiał z tym pomęczyć. Poniżej zdjęcie z naniesionym problemem. Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 25 Września 2007 Share Napisano 25 Września 2007 Proponuje coś z tymi goleniami zrobić bo model będzie wyglądał dziwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Września 2007 Share Napisano 25 Września 2007 Przednie podwozie w modelu jakies takie dlugie jest dziwne - wyglada jak swobodnie zwisajace - mam wrazenie... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ca64fa5fc1b21547.html Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Września 2007 Witam. Jak i przednie tak i tylne. Przednie jest długie a tylne jest troszkę za nisko i przez to jest mniejsza odległość od miejsca gdzie ma się znajdować rakieta, chodzi mi o miejsce które zaznaczyłem na wyżej pokazanym zdjęciu. Jakiś błąd fabryczny który muszę naprawić. Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 25 Września 2007 Share Napisano 25 Września 2007 Ogólnie model fajny. Dobrze że poprawiłeś malowanie, niemniej jednak ten złoty "czubek" kadłuba nie przypadł mi do gustu. I tak jak mówił poprzednik, popracuj nad siłownikiem hamulca aerodynamicznego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Września 2007 No nie wygląda to najlepiej ale takie malowanie zapodał producent w 2 stronnej instrukcji obsługi samolotu. Tak siłownik hamulca, i podwozie muszę poprawić. Jutro się zabiorę do pracy i będę wysilał swój mózg jak zrobić aby było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Hej! Trochę po czasie ale problem z kaszą na modelu może tkwić w użyciu nieodpowiedniego rozcieńczalnika. Gdy olejne jak leci rozcieńczałem wszelkiej maści benzynami, robiło się właśnie coś takiego jak Tobie. Gdy zacząłem używać firmowych rozcieńczalników (szczególnie Airbrush Thinner polecam do MM) - problem zniknął. Chodzi o to, że rocieńczalniki lotne, jak benzyna, parują za szybko i farba dolatuje do modelu już podeschnięta, nie rozpływa się a przykleja w postaci takich ziaren. A teraz z dedykowanymi rozć. nawet Humbrole siadają jak marzenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Września 2007 Wiesz używam roźcieńczalnika z wamodu, może on też jak wspomniałeś wyżej schnie już między aerografem a modelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Osobiscie nie zauwazylem absolutnie zadnej roznicy miedzy rozcienczalnikami Humbrola i Wamodu (Humbrole rozcienczam Wamodem). No oczywiscie z wyjatkiem ceny... Twoj problem moze byc zwiazany np. ze zlym doborem "parametrow", czyli strumienia farby, cisnienia, odleglosci aerografu od malowanej powierzchni. Efekt zasychania farby w locie mozna tez zaobserowac, gdy maluje w zbyt duzej odleglosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Września 2007 No zgadzam się z wszystkim tylko że do tej pory nie mogłem regulować cisnienia ze względu na to, że jako kompresor służyło mi koło samochodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Września 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Września 2007 Witam. Prace nad siłownikiem trwają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi