Jump to content

SU-85M 1:35 (DRAGON 6415)

woto
 Share

Recommended Posts

Witam

08031r.jpg

Paczuszka doszła więc powoli zaczynam działać. Czekam jeszcze na blaszki z dalekiego wschodu, więc jakieś dwa tygodnie mam czasu aby zmontować ruchome gąski z magic tracków, oraz podwozie.

08032h.jpg

A więc niech się dzieje

Bardzo mnie ciekawi jak ci się udaje wiercić prosto i uniknąć uciekania wiertła na boki?

Bardzo trafne pytanie ja osobiście sobie tego nie wyobrażam... aczkolwiek podejrzewam że może być na to jakiś prosty patent.

Z ciekawością będę obserwował poczynania z ruskiem.

Bardzo mnie ciekawi jak ci się udaje wiercić prosto i uniknąć uciekania wiertła na boki?

W istocie jest to trudne gdy chcemy ogniwo przewiercić na wylot, ale nie trzeba, przypatrzcie się dobrze.

Jak dobrze rozumuję, to przewierciłeś tylko po zewnętrznych "uszkach" ogniwa i wsadziłeś z obu stron krótkie odcinki drutu? Jeśli tak to dobry pomysł, pozostaje jeszcze wyrównać pilnikiem te druciki.

Na ten pomysł dawno wpadł Modelkasten.

We wcześniejszych modelach przewiercałem wszystkie "zęby" ale zajmowało to dużo czasu. Tu chciałem sprawdzić właśnie patent Modelkastena. Przewiercam tylko dwa początkowe zęby i do połowy trzeciego - drucik,ciach i kropelka kleju. Na razie to działa. Patent na centryczne otworki jest prosty. Po prostu trzeba na początku zapunktować igłą i wtedy wiertło nie ucieknie na bok. Żmudna robota, ale jak się chce zaoszczędzić sto pere dutków to warto :-).

Mam pytanie dot lufy.

Mam zestawową i rbmodel. Różnią się one jak widać na zdjęciach, więc mam pytanie, która wersja jest poprawna (bo na zdjęciach widziałem obie wersje). Wylot lepiej jest zrobiony w rbmodel, natomiast przy mocowaniu rbmodel więcej wystaje co można skrócić ale też rbmodel ma mniejszą fazę .

lufyrazem.jpg

razemzoom.jpg

rbmodelzoom.jpg

zestawowazoom.jpg

Moim zdaniem lepsza jest z RBmodel, tylko musisz ją głębiej osadzić w jarzmie. Tak żeby widoczny był tylko ten sfrezowany fragment. Poza tym na końcówce lufy zestawowej brakuje wzmocnienia (nie wiem jak to fachowo się nazywa).

Polecam te dwie stronki:

http://www.wirtualne.muzeumbronipancernej.pl/

http://blog.net-maquettes.com/pl/walk-around/su-85-walkaround/

• 2 weeks later...