Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

08031r.jpg

Paczuszka doszła więc powoli zaczynam działać. Czekam jeszcze na blaszki z dalekiego wschodu, więc jakieś dwa tygodnie mam czasu aby zmontować ruchome gąski z magic tracków, oraz podwozie.

08032h.jpg

A więc niech się dzieje

Napisano
Bardzo mnie ciekawi jak ci się udaje wiercić prosto i uniknąć uciekania wiertła na boki?

Bardzo trafne pytanie ja osobiście sobie tego nie wyobrażam... aczkolwiek podejrzewam że może być na to jakiś prosty patent.

Z ciekawością będę obserwował poczynania z ruskiem.

Napisano
Bardzo mnie ciekawi jak ci się udaje wiercić prosto i uniknąć uciekania wiertła na boki?

W istocie jest to trudne gdy chcemy ogniwo przewiercić na wylot, ale nie trzeba, przypatrzcie się dobrze.

Napisano

Jak dobrze rozumuję, to przewierciłeś tylko po zewnętrznych "uszkach" ogniwa i wsadziłeś z obu stron krótkie odcinki drutu? Jeśli tak to dobry pomysł, pozostaje jeszcze wyrównać pilnikiem te druciki.

Napisano
Jak dobrze rozumuję, to przewierciłeś tylko po zewnętrznych "uszkach" ogniwa i wsadziłeś z obu stron krótkie odcinki drutu? Jeśli tak to dobry pomysł, pozostaje jeszcze wyrównać pilnikiem te druciki.

Na ten pomysł dawno wpadł Modelkasten.

Napisano

Masz racje Seba. Myślałem że to tylko 'work in progress' bo na drugim końcu jeszcze otworów nie widać.

Napisano

We wcześniejszych modelach przewiercałem wszystkie "zęby" ale zajmowało to dużo czasu. Tu chciałem sprawdzić właśnie patent Modelkastena. Przewiercam tylko dwa początkowe zęby i do połowy trzeciego - drucik,ciach i kropelka kleju. Na razie to działa. Patent na centryczne otworki jest prosty. Po prostu trzeba na początku zapunktować igłą i wtedy wiertło nie ucieknie na bok. Żmudna robota, ale jak się chce zaoszczędzić sto pere dutków to warto :-).

Napisano

Fajny patent - dzięki .

Napisano

Zapowiada się ciekawie, będę kibicował No i nie pójście na łatwiznę w kwestii gąsek się chwali

Kamil

Napisano

Dzięki Wojtek za fotki i wyjaśnienia. Ja wolę oszczędzać nerwy i dopóki mogę to kupuję Friule lub inne gotowce.

Napisano

Patencik- patencikiem- moc wiercenia... :(

Ale cóż to za wyzwanie dla oceanu cierpliwości modelarskiej...

Trzymam kciuki...

Napisano

Niech działa dalej bo temacik ciekawy , a malowano jakie ?

Napisano

Malowanie jeszcze nie mam konkretnego. Będzie typowe zielone lub wersja zdobyczna niemiecka. Chyba, że wpadnie jeszcze jakieś ciekawe.

Napisano

Mam pytanie dot lufy.

Mam zestawową i rbmodel. Różnią się one jak widać na zdjęciach, więc mam pytanie, która wersja jest poprawna (bo na zdjęciach widziałem obie wersje). Wylot lepiej jest zrobiony w rbmodel, natomiast przy mocowaniu rbmodel więcej wystaje co można skrócić ale też rbmodel ma mniejszą fazę .

lufyrazem.jpg

razemzoom.jpg

rbmodelzoom.jpg

zestawowazoom.jpg

Napisano

Całkiem pewnie też nie schowam tylko zostawię trochę jak wg. tych fotek

su85c.jpg

su852.jpg

i tej z Muzeum WP w Warszawie

su853.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

będą przyszlifowane, ale jak widać na twojej fotce jedne wystają, drugie na równo, a jeszcze inne zagłębione

Napisano

Witam

Skromna aktualizacja bo wciąż czekam na blachy. Gąski poskładane, i powoli zaczynam dłubać to co można poprawić.

29031.jpg

29032.jpg

29033.jpg

i w powiekszeniu

29034.jpg

pozdrawiam

Wojtek