Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

takiego cudaka polepiłem wczoraj w dwie godziny

malowanie polskie jak znajde jakies materiały albo pudełkowe z czerwonym nosem .

Model skleja sie bajecznie zero szpachli

dsc00888qj.jpg

dsc00889u.jpg

dsc00891wk.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Własnie wczoraj poszedł na blat u mnie ten model.Jestem na tym samym etapie. Duze zaskoczenie jak dla mnie, wykonanie jak Tamiya,wszystko fajnie spasowane.Malowanie z czerwonym nosem sobie daruje.Moze 15 Semion Rogovoy.Z polskim malowanie mozesz miec problem bo sa duze rozbieznosci w materiałach.Wiem ze Kuba chcial robic Polaka i skonczylo sie na czerwonym nosie.

Jakim kolorem robisz wnetrze?

Napisano

No u mnie polskie malowanie jest nadal w planach z drugim posiadanym modelem.

Robert - ostro ciśniesz, powodzenia w malowaniu

Napisano

Wnetrze tak jak w instrukcji Zvezdy Gunze H 305 /humbrol 125/

malowanie polskie biała "7" /begemot/

kolory ze Zvezdy

góra : Gunze C 337/humbrol 145/ i C 40 /humbrol 67/

spód :Gunze C 67 /humbrol 65/

• 4 weeks later...
Napisano

zdjęcia super, to fakt,

jesteś pewien tych kolorów? zwłaszcza z góry wygląda to co najmniej dziwnie...

wiem że lubisz takie cieniowanie, co do samej techniki malowania nie można się nic przyczepić - wygląda to bardzo dobrze, ale takie cieniowanie to imho bardzo dalece zaawansowana fantazja... ktoś to trafnie nazwał kiedyś "barokiem modelarstwa".

Widać w Twoich modelach duży potencjał, może czas się skupić na staranniejszym dopracowywaniu detali niż (jakkolwiek atrakcyjnym) efekciarstwie?

pozdrawiam!

Napisano

a ja mam pytanie czy oby niezbyt szeroko rozmycie kolorów wyszło? wygląda nieco na chlapanie aerografu.

chyba ,że to wina zdjęć lub mojego monitora :-)

Napisano
a ja mam pytanie czy oby niezbyt szeroko rozmycie kolorów wyszło? wygląda nieco na chlapanie aerografu.

pewnie jest troche za szeroko ale na pewno to nie chlapanie aero ,rozmycie to ok 1-1,5 mm co po przeliczeniu daje ok 5-6 cm w/g mnie do przyjęcia

Widać w Twoich modelach duży potencjał, może czas się skupić na staranniejszym dopracowywaniu detali niż (jakkolwiek atrakcyjnym) efekciarstwie?

!

juz to kiedys tłumaczyłem tak mi sie podoba i juz .

jesteś pewien tych kolorów? zwłaszcza z góry wygląda to co najmniej dziwnie...

wiem że lubisz takie cieniowanie, co do samej techniki malowania nie można się nic przyczepić - wygląda to bardzo dobrze, ale takie cieniowanie to imho bardzo dalece zaawansowana fantazja... ktoś to trafnie nazwał kiedyś "barokiem

kolory jakimi mam zamiar malowac były podawane kilka postów wczesniej , tylko jak zwykle uwagi zawsze są juz po

barok ,lubie barok

może czas się skupić na staranniejszym dopracowywaniu detali

detale są nie dopracowane ? a które?

Napisano

Dobre rady dla gromady?

A imho to:

viewtopic.php?f=64&t=23792

skupiłbym się na szukaniu porad, a nie rozdawaniu.

nie bądź przewrażliwiony... a ta foka była robiona na sprzedaż i hoho ile temu...

juz to kiedys tłumaczyłem tak mi sie podoba i juz .

wiem, czytałem...

kolory jakimi mam zamiar malowac były podawane kilka postów wczesniej , tylko jak zwykle uwagi zawsze są juz po

barok ,lubie barok

były, spoko - czytałem, chodziło mi o to że ten c.szary wyszedł na modelu bardzo ciemny jak na ruskie barwy...

detale są nie dopracowane ? a które?

nie powiesz chyba że np. kokpit jest jakoś ambitnie zdetalowany... we wnękach też nie za bogato...

świetnie malujesz, trzaskasz super foty - brakuje modelarskiej wisienki na torcie

pozdrawiam!

Napisano

nie powiesz chyba że np. kokpit jest jakoś ambitnie zdetalowany... we wnękach też nie za bogato...

nie mam takich ambicji ,model jest z pudła nie mówiłem ze bede co kolwiek dorabiał

Napisano

Szczerze mówiąc w moim modelu jest podobnie, prosto z pudełka ale mam jeszcze drugi taki zestaw i planuję nieco pobawić się z detalami. Jako laik nie mam niestety dokumentacji. Czy mógłbyś proszę pokazać mi (nam) jak to powinno w Jaku 3 wyglądać? Kabina i komory podwozia?

Słówko o poprawnej kolorystyce także mi i innym użytkownikom też się bardzo przyda.

Dzięki

K.

Napisano

Cze Robert, kalki z Begemota? Ten czerwony pas na płacie -ciekawa sprawa. Zaczynam Eduardowego Jaka-3, ale dam sobie spokój z polakiem bo za dużo domysłów w kwestii malowania.

Pozdr

Napisano

Dzieki Kamil

Cze Robert, kalki z Begemota? Ten czerwony pas na płacie -ciekawa sprawa. Zaczynam Eduardowego Jaka-3, ale dam sobie spokój z polakiem bo za dużo domysłów w kwestii malowania.

Pozdr

Hej Leszek a ja mam gdzieś domysły ,instrukcja begemota mi wystarczy ,jesli chodzi o same kalki to nie są z begemota ,zbieranina z magazynu,paski na skrzydle i napisy ze Zvezdy i mało mnie interesuje czy na polskim były ,na moim są .

Napisano

Wprawdzie deklarujesz, że to nieważne, ale podpowiem (gdyby jeden z kolegów zaraz napisał, że sobie tego nie życzysz, to niech to będzie info dla innych czytających zainteresowanych budową modelu), że kilka skromnych informacji wraz z fotkami i propozycją schematu malowania polskiego Jaka-3 jest w najnowszym Lotnictwie z Szachownicą (nr 48).