Skocz do zawartości

SAM-6 1/35 Trumpeter

grzes430

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...

Dziś się zabrałem za położenie podkładu. Niestety po przejechaniu rakiet i wyrzutni skończył mi się Mr. Base White 1000.

Zbyt dużych funduszy aktualnie na modelarstwo nie mam. Dlatego chciałbym się dowiedzieć od Was czy zamiast podkładu mogę użyć zwykłej farby(jeśli tak to jaki najlepszy kolor)?

Jeśli taki sposób odpada - który z podkładów polecacie? Ważna jest cena, nie drogi. Preferowałbym w sprayu, ale jeśli jakieś inne są lepsze to czekam na propozycje.

Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

Gąsienice gotowe. Na sam koniec przykurzę jeszcze raz razem z całą resztą.

IMG_0106_zps7a2316cb.jpg

IMG_0107_zps4726cca3.jpg

Położyłem również pierwszą warstwę bazowej farby na rakietach, wyrzutni i nadwoziu. Nie wiem tylko czy to wina mojego aerografu za 50zł, ciągłego zabrudzenia dyszy czy farby model color vallejo, które nie nadają się do malowania aero, bardzo słabo mi ta warstwa wyszła. Albo się zatykała dysza, albo chlapało farbą i spływała z modelu. Dlatego czarne i brązowe plamy będę malować pędzlem, bo świetnie mi się maluje farbami model color ręcznie czego doświadczyłem przy malowaniu układu jezdnego.

Tak więc zdjęcia reszty modelu wstawię w przyszłym tygodniu, gdy położę już dokładnie zieloną farbę.

Pozdrawiam.

Może od początku.

Włożyłem koła na podwozie na sucho, stopniowo przyklejając do nich ogniwa gąsienic. Gdy już wszystko było przyklejone, ściągnąłem całość z podwozia. Takie dwie części najpierw pomalowałem czarną farbą- nie obyło się bez problemów tych samych co opisywałem we wcześniejszym poście. Następnie użyłem rdzawych pigmentów, które wymieszałem z farbą - nie posiadam specjalnego specyfiku vallejo, który idealnie miesza się z pigmentami tworząc z nich coś w stylu farby. Gdy gąsienice pokryły się rdzą, pomalowałem na zielono koła i poprawiłem bandaże na czarno. Kolejnym krokiem było zrobienie suchego pędzla na gąsienicach ze srebrną farbą. Ostatnim krokiem było wymieszanie pigmentu MIG Europe dust z wodą i nałożenie tej mieszaniny na gąski. Gdy całość wyschła wziąłem do ręki patyczki higieniczne i niejako czyściłem gąsienice z tego kurzu, dzięki czemu miejscowo przebija się rdza wraz z metalem.

Nie wiem tylko czy to wina mojego aerografu za 50zł, ciągłego zabrudzenia dyszy czy farby model color vallejo, które nie nadają się do malowania aero, bardzo słabo mi ta warstwa wyszła. Albo się zatykała dysza, albo chlapało farbą i spływała z modelu.

Pozdrawiam.

Farbę MC rozcieńcz wodą, umyj aerograf, przepchaj dyszę igłą, też mam aero za 50 PLN wszystko kwestia rozcieńczenia i czystości narzędzia. MC jak najbardziej nadaje się do natryskiwania ale wymaga to wprawy. Ta zielona bazowa którą nałożyłeś z opisanymi problemami nie wygląda źle, gorzej jest z tymi łatkami - widać ślady pędzla, farba była zbyt gęsta, do malowania akrylem za pomocą pędzla używaj wody, MC są bardzo skoncentrowane i należy je "poluźnić".

• 2 weeks later...
  • 4 months later...

No to powoli kończę.

Sidolux, wash, lakier matowy i ...niemiła niespodzianka.

SAM_0544_zps61bd356f.jpg

SAM_0546_zpsf736337b.jpg

SAM_0551_zps2dd663a3.jpg

SAM_0552_zpsec94ea63.jpg

Chodzi mi o 2 zdjęcie.

Widocznie zbyt dużo nałożyłem lakieru w te miejsce z tyłu pojazdu i zrobiło mi się takie białe coś. Myślicie, że wyszlifowanie papierem ściernym będzie odpowiednim rozwiązaniem? Jeśli coś się nie uda- do kurzu dodam trochę błota. Chyba, że ktoś ma lepsze rozwiązanie.

Wyrzutnia zostanie trochę przykurzona tak jak nadwozie - rakiety już zostają tak jak na zdjęciu.

Model skończony. Na razie zdjęcia jeszcze warsztatowe, bo nie ma aktualnie warunków na lepsze zdjęcia, a przed galerią chcę się dowiedzieć czy coś zmienić, poprawić, dodać.

SAM_0566_zps93104088.jpg

SAM_0567_zps5efd1524.jpg

SAM_0568_zps53072ee8.jpg

SAM_0569_zpsca7760d1.jpg

Wyrzutni jeszcze nie włożyłem w razie ewentualnych poprawek.

Na pierwszym zdjęciu widać znaczną różnicę zakurzenia między pojazdem, a wyrzutnią - w rzeczywistości aż tak się nie różnią.

Dodałem dziś jeszcze trójkąty, imitację mocowania belki i przykleiłem gąsienice i koła.

1) Zastanawiam się czy ten pigment utwardzić fixerem? Na odpowiedzi może zaważyć fakt, że :

2)chcę dorobić jakąś małą podstawkę. Tutaj również pytanie do Was. Jaki teren wykonać mając na uwadze taki kurz i że to polski pojazd?

Mi się podoba. Sam mam ten model i też chciałbym mieć go tak ładnie zbudowanego. Pytanko rozkład plam kamuflażu jest zgodny z prawdziwym pojazdem? Bo chciałbym wzorowac się na Twoim modelu.

Widywałem ten pojazd co dnia, rzeczywiście układ plam :lekko naciągany", błędnie pomalowany tzw." garnek" urządzenie do łączności ze stacją, wszystkie Kuby z 13-obecnie 15 pplot mają boczne ścianki malowane na biało, po za tym całkiem udany model. eljazz.

Widywałem ten pojazd co dnia, rzeczywiście układ plam :lekko naciągany", błędnie pomalowany tzw." garnek" urządzenie do łączności ze stacją, wszystkie Kuby z 13-obecnie 15 pplot mają boczne ścianki malowane na biało, po za tym całkiem udany model. eljazz.

Teoretycznie mógłbym jeszcze przemalować. Zastanowię się nad tym.

Co do podstawki - może rzeczywiście dobrym pomysłem jest jakaś plaża.