tomek14147 Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Generalnie jestem zdania żeby najpierw wszystko posklejać a potem malować, jednakże tutaj zrobiłbym wyjątek, bo wydaje mi się że o wiele trudniej będzie dokładnie pomalować te elementy już po sklejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Wyrzutnia gotowa: Wybaczcie słabe oświetlenie, ale zachmurzone niebo dziś u mnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Dziś się zabrałem za położenie podkładu. Niestety po przejechaniu rakiet i wyrzutni skończył mi się Mr. Base White 1000. Zbyt dużych funduszy aktualnie na modelarstwo nie mam. Dlatego chciałbym się dowiedzieć od Was czy zamiast podkładu mogę użyć zwykłej farby(jeśli tak to jaki najlepszy kolor)? Jeśli taki sposób odpada - który z podkładów polecacie? Ważna jest cena, nie drogi. Preferowałbym w sprayu, ale jeśli jakieś inne są lepsze to czekam na propozycje. Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Ja maluję farba Tamiya i daje je bez podkładu. Jeszcze nie miałem żadnych problemów, no może troszkę z lufami metalowymi. Tam by się podkład przydał. Ale jak się uważa to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Gąsienice gotowe. Na sam koniec przykurzę jeszcze raz razem z całą resztą. Położyłem również pierwszą warstwę bazowej farby na rakietach, wyrzutni i nadwoziu. Nie wiem tylko czy to wina mojego aerografu za 50zł, ciągłego zabrudzenia dyszy czy farby model color vallejo, które nie nadają się do malowania aero, bardzo słabo mi ta warstwa wyszła. Albo się zatykała dysza, albo chlapało farbą i spływała z modelu. Dlatego czarne i brązowe plamy będę malować pędzlem, bo świetnie mi się maluje farbami model color ręcznie czego doświadczyłem przy malowaniu układu jezdnego. Tak więc zdjęcia reszty modelu wstawię w przyszłym tygodniu, gdy położę już dokładnie zieloną farbę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Ciekawa technika połączenie kół i gąsienic w jeną superczęść. Rozumiem ideę dokładnego pomalowania tego czego nie da rady inaczej dosięgnąć. Chętnie wykorzystam doświadczenia Kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Może od początku. Włożyłem koła na podwozie na sucho, stopniowo przyklejając do nich ogniwa gąsienic. Gdy już wszystko było przyklejone, ściągnąłem całość z podwozia. Takie dwie części najpierw pomalowałem czarną farbą- nie obyło się bez problemów tych samych co opisywałem we wcześniejszym poście. Następnie użyłem rdzawych pigmentów, które wymieszałem z farbą - nie posiadam specjalnego specyfiku vallejo, który idealnie miesza się z pigmentami tworząc z nich coś w stylu farby. Gdy gąsienice pokryły się rdzą, pomalowałem na zielono koła i poprawiłem bandaże na czarno. Kolejnym krokiem było zrobienie suchego pędzla na gąsienicach ze srebrną farbą. Ostatnim krokiem było wymieszanie pigmentu MIG Europe dust z wodą i nałożenie tej mieszaniny na gąski. Gdy całość wyschła wziąłem do ręki patyczki higieniczne i niejako czyściłem gąsienice z tego kurzu, dzięki czemu miejscowo przebija się rdza wraz z metalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 Ktoś posiada dobre zdjęcie 3M9ME w "polskim malowaniu"? Czyli z szarym czubkiem. Jedno zdjęcie niewiele mi pomaga, a chciałem dokładnie pomalować tych parę pasów na rakiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 9 Września 2013 Autor Share Napisano 9 Września 2013 Gotowy do nałożenia sidoluxu i zrobienia washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Nie wiem tylko czy to wina mojego aerografu za 50zł, ciągłego zabrudzenia dyszy czy farby model color vallejo, które nie nadają się do malowania aero, bardzo słabo mi ta warstwa wyszła. Albo się zatykała dysza, albo chlapało farbą i spływała z modelu. Pozdrawiam. Farbę MC rozcieńcz wodą, umyj aerograf, przepchaj dyszę igłą, też mam aero za 50 PLN wszystko kwestia rozcieńczenia i czystości narzędzia. MC jak najbardziej nadaje się do natryskiwania ale wymaga to wprawy. Ta zielona bazowa którą nałożyłeś z opisanymi problemami nie wygląda źle, gorzej jest z tymi łatkami - widać ślady pędzla, farba była zbyt gęsta, do malowania akrylem za pomocą pędzla używaj wody, MC są bardzo skoncentrowane i należy je "poluźnić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 9 Września 2013 Autor Share Napisano 9 Września 2013 Ok, dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Spoko, fajny projekt, nie często wyrzutnie rakiet goszczą na warsztatowym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Kamuflaż gotowy, czekam na opinie, a następnie maluję detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 Ciekawie się zapowiada! Moje stałe pytanie - bazowy zielony to jaka farba (numer i producent)? Jestem wiecznym poszukiwaczem "właściwej farby na zielony WP"... Ten mi wygląda na coś w okolicach Pale Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Wszystkie 3 farby to Model Color vallejo: zielony - 70895 gunship green brązowy - 70984 flat brown czarny - 70950 black Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 Dziękuję! Moja wizja konwersji do Pactry i akrylowego Model Mastera zielony - 70895 gunship green to FS34092 czyli Pactra A31 Dark Green, Model Master Acryl 4729 Euro I Dark Green jest z grubsza poprawna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Ciężko mi doradzić, ponieważ A31 nie miałem, a model master nie używam. Patrząc na przelicznik w internecie model master się zgadza, Pactra do tego vallejo nie jest przyporządkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 No to powoli kończę. Sidolux, wash, lakier matowy i ...niemiła niespodzianka. Chodzi mi o 2 zdjęcie. Widocznie zbyt dużo nałożyłem lakieru w te miejsce z tyłu pojazdu i zrobiło mi się takie białe coś. Myślicie, że wyszlifowanie papierem ściernym będzie odpowiednim rozwiązaniem? Jeśli coś się nie uda- do kurzu dodam trochę błota. Chyba, że ktoś ma lepsze rozwiązanie. Wyrzutnia zostanie trochę przykurzona tak jak nadwozie - rakiety już zostają tak jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 10 Lutego 2014 Autor Share Napisano 10 Lutego 2014 Model skończony. Na razie zdjęcia jeszcze warsztatowe, bo nie ma aktualnie warunków na lepsze zdjęcia, a przed galerią chcę się dowiedzieć czy coś zmienić, poprawić, dodać. Wyrzutni jeszcze nie włożyłem w razie ewentualnych poprawek. Na pierwszym zdjęciu widać znaczną różnicę zakurzenia między pojazdem, a wyrzutnią - w rzeczywistości aż tak się nie różnią. Dodałem dziś jeszcze trójkąty, imitację mocowania belki i przykleiłem gąsienice i koła. 1) Zastanawiam się czy ten pigment utwardzić fixerem? Na odpowiedzi może zaważyć fakt, że : 2)chcę dorobić jakąś małą podstawkę. Tutaj również pytanie do Was. Jaki teren wykonać mając na uwadze taki kurz i że to polski pojazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 gdyby przybrudzić przód to poniższa fotka byłaby niezła na dokument http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:KUB_NTW_9_93.jpg przód w błotku,a jedzie po piachu najwyraźniej na poligonie nadmorskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Mi się podoba. Sam mam ten model i też chciałbym mieć go tak ładnie zbudowanego. Pytanko rozkład plam kamuflażu jest zgodny z prawdziwym pojazdem? Bo chciałbym wzorowac się na Twoim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 10 Lutego 2014 Autor Share Napisano 10 Lutego 2014 Starałem się by były takie samo, ale rzeczywistość jest brutalna i straciłem zdjęcia rzeczywistego SAMA przez co plamy nie mają takiego samego kształtu. Cieszę się, że się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Widywałem ten pojazd co dnia, rzeczywiście układ plam :lekko naciągany", błędnie pomalowany tzw." garnek" urządzenie do łączności ze stacją, wszystkie Kuby z 13-obecnie 15 pplot mają boczne ścianki malowane na biało, po za tym całkiem udany model. eljazz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 Widywałem ten pojazd co dnia, rzeczywiście układ plam :lekko naciągany", błędnie pomalowany tzw." garnek" urządzenie do łączności ze stacją, wszystkie Kuby z 13-obecnie 15 pplot mają boczne ścianki malowane na biało, po za tym całkiem udany model. eljazz. Teoretycznie mógłbym jeszcze przemalować. Zastanowię się nad tym. Co do podstawki - może rzeczywiście dobrym pomysłem jest jakaś plaża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Znalazłem zdjęcie które Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi