stakor1 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 to Mi-2 z krótkimi łopatami do latania w centrum miasta za iskra stoi http://skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=13661&cd=5cf1e1c3c178cf8d7c3bb1384aa43a72 Co to ??? Jakie toto ma numerki? Do kolekcji czajnikowych 'oryginałów' polecałbym też malowanie "Błękitny Grom" 3623 albo "Super Cobra" 2026 ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Fotki wrzucę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 [...]Do kolekcji czajnikowych 'oryginałów' polecałbym też malowanie "Błękitny Grom" 3623 albo "Super Cobra" 2026 ;P No to mnie zaintrygowałeś Czekam więc na obiecane fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 W wersjach sanitarnych (cywilnych) defibrylator nie był podstawowym wyposażeniem. Podobnie jak inkubator najczęściej był pakowany przed konkretnym lotem. Np. w Krakowie w 1997 r. jako pierwszy w Polsce uruchomiony stały Lotniczy Zespół Reanimacyjny i miał on już już na wyposażeniu sprzęt tożsamy z ówczesnymi kołowymi "R"-kami. Co ciekawe "na wyposażeniu" przez jakiś czas latał teł strażak z PSP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 W Aeroplanie 4'96 był krótki artykuł o ratowniczych Mi-2. Tak jak Adaś napisał, nie były one wyposażone na bogato. Zdjęcie pochodzi z tego artykułu, autorem jest Miłosz Rusiecki. Mam nadzieję, ze ścigany za umieszczenie go tutaj nie będę, w końcu pro publico bono W cywilnych karetkach / naziemnych / widziałem ciemnobrązowe obszyte czarną plastikową lamówką Za bogato to tam nigdy nie było. Egzemplarz "z pudełka" to wersja de facto "R" z lat 70-tych czyli Mi-2SR (sanitarno-reanimacyjny): Egzemplarzy nie powstało więcej zapewne przez brak dostępności do specjalistycznego sprzętu w który można by takie śmigłowce wyposażyc. Podobną próbę adaptacji podjęto na egzemplarzu ZXZ, też zasłaniając jedno okno. Chodziło o lepsze umiejscowienie sprzętu medycznego min. na ścianie i jego lepszą dostępnośc. Modernizacja "Plus" to już inna historia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Witam wszystkich wiem ze piszecie tu o Mi-2 z firmy Aeroplast. Ale przewinely sie tez inne watki np.Iskry czy Irydy i dlatego chcialbym cos dodac. Sam buduje 72 ale Mi-2 w 48 na pewno kupie. Dziwi mnie tylko jedna rzecz: Iskra sie nie oplaci podobno, bo tylko Polska i Indie. OK ale dlaczego nikt nie wspomnial o Wildze? Przeciez na niej latal i lata prawie caly swiat. I jestem pewien ze na pewno by sie sprzedal w 48 i 72 Jakos zadna z naszych firm nie chce Wilgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Nie wiem , czy wilga w 72 zarobila na siebie, ale pewnie nie. Jest to dosc prymitywny short-run i to chyba ogranicza troche sukces na rynku. Trzeby by wlozyc duzo pracy, zeby cos z tego wyciagnac. Na pewno sie da, ale.... Dlaczego powstaja modele samolotow, ktore stoja gdzies w kacie jakiegos muzeum bez skrzydel, a nie ma wilgi, ktora lata w kazdym aeroklubie?.Wiem, wiem ,to dzial Mi-2 ale tak jakos nie wiedzialem gdzie te wilge wkrecic.Pozdrawiam Ps. Iskra w indyjskim malowaniu (1:1) wisi w Aviation Megastore w Amsterdamie :-) To mnie ucieszylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 Czy Aeroplast planuje wypuścić wersje Mi-2 z malowaniami cywilnymi np. sanitarki ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 Oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Uwaga mała dla przyszłych budowniczych. Midwaj jest z tego lipnego plastiku, który rozwarstwia się przy szlifowaniu i ryciu linii, co bardzo mnie rozsierdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 A ja bym dodał, że uwaga na wybór wersji pod kalki. Np. 0216 to egzemplarz wczesnych serii bez drzwi od strony pilota, a 3726 (Radio Pomoże) to wersja PPD. Mnie to nie przeszkadza (cieszę się, że Aero Plast dokonał takiego postępu z kalkami w porównaniu do Puszczyka), ale trudno ufać instrukcji w tym względzie. A na koniec pytanie do speców od Mi-2 - czy ktoś wie, jaka była reguła odnośnie umiejscowienia prawego fotela, szczególnie w wersji URP-G? Teoretycznie powinien być na równi z fotelem pilota, ale wydaje mi się, że widziałem i takie z cofniętym fotelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Uwaga mała dla przyszłych budowniczych. Midwaj jest z tego lipnego plastiku, który rozwarstwia się przy szlifowaniu i ryciu linii, co bardzo mnie rozsierdziło. Dzięki za ostrzeżenie. Jak na razie zajmowałem się drobnicą i przy tych delikatnych elementach (stelażach foteli) to jego elestyczność była dla mnie zaletą. Gdy opiłowywałem i szlifowałem te detale to mocno się wyginały ale nie pękły Jak na razie to części pasują jak ulał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Sławko- załóż warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Sławko- załóż warsztat Żebyście mogli mi patrzeć na ręce ? (żarcik oczywiście) Jednak z drugiej strony to łatwiej o pomoc od speców od tej maszyny. Pomyślę na tym choć mam miejsce warsztatowe dość ogranioczone i robienie zdjęć może byc większym wyzwaniem niż walka z plastikową materią Niemniej dzięki za zachętę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Sławku a jak ci pasuje podłoga do całości...przymierzałeś?...bryła się zamyka,czy trzeba coś podszlifować?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 się zamyka i pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 się zamyka i pasuje no to super)...podłogi też widzę miały różne malowania...niektóre niebieskie,a niektóre brąz...Ja robię wojskową sanitarke i zdjęć niestety wnętrza-BRAK...więc pod fotelami dałem brąz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert_Thorz Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 No to i ja już swojego Mi-2 mam. Teraz tylko trzeba poczekać na jakąś blachę. W Brnie chłopaki od Airesa zaglądali mi do pudła to może i coś wystrugają do Czajnika. Ja planuję swojego zgobić w wersji URP-G. Czesi wywąchali interes w tym zestawie, ale kalki do maszyn Czeskich by się przydały . Słyszałem to przynajmniej od kilku naszych południowych sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AJak Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 się zamyka i pasuje no to super)...podłogi też widzę miały różne malowania...niektóre niebieskie,a niektóre brąz...Ja robię wojskową sanitarke i zdjęć niestety wnętrza-BRAK...więc pod fotelami dałem brąz Proszę, to jest wojskowa sanitarka, może dopatrzysz się koloru podłogi i podejmiesz właściwą decyzję: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Dzięki za filmik ...w sumie mi i tak chodzi o egzemplarz o numerze 2212...dlatego,wątpię by coś można było znależć,chyba że ktoś cos posiada w prywatnych zbiorach w sumie to nie problem,bo z tego co zaobserwowałem to we wszystkich wojskowych maszynach zawsze kolorem bazowym jest jasno-niebieski...a dopiero na to dawany brąz,lub jakas wykładzinka ...tzn.tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Dobrze Ci się wydaje. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Dobrze Ci się wydaje. :-) aaa...witam mentora od polskich helikopterów z nad morza? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Pojawiły się maski do oszklenia i malowania szachownic. Pewnie niedługo wyjdą jakieś blaszki: http://allegro.pl/nowosc-maski-do-oszklenia-mi-2-aeroplast-gratis-i3352477031.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Do kolekcji czajnikowych 'oryginałów' polecałbym też malowanie "Błękitny Grom" 3623 albo "Super Cobra" 2026 ;P jakis link lub foto? Z pewnym opóźnieniem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 HGW... Zdjęcia są z książki Jakuba Fojlika zrobione przez Miłosza Rusieckiego. Szło by Miłosza podpytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi