Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dla zainteresowanych - model na dniach ukaże się w wydawnictwie GPM ( wyszedł super) pozdrawiam w modelu są rysunki techniczne modelu i według nich można wykonać model z tworzywa

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

O, to świetna informacja . Powstał unikalny model a teraz jest ciąg dalszy . Może po przeskalowaniu udało by się wydać w 1:35 i w platiku ...

Póki co, gratulacje za model i za wydanie w GPM .

Napisano

Gratuluję. Swietnie ze ktos docenił Twoją ciężką pracę.

Jest moze informacja kiedy pojawi się wydanie GPM bo opcja rysunków do przeskalowania na 1:72 mocno mnie kusi.

Napisano

Do tego zestawu będzie ciąg dalszy C7P -C6P +przyczepa amunicyjna R- kontynuacja będzie na tej stronie aby nie tworzyć nowych tematów - chyba że koledzy ,będziecie chcieli inaczej .

Napisano

Tylko pogratulować cierpliwości. Koncepcja GPM z rysunkami jest bardzo interesująca.

A tak na marginesie, nie wiem czy ta wiadomość już była na forum ale jeśli nie to ten wątek wydaje mi się odpowiedni do jej zamieszczenia. Dzięki pomocy norweskich sił zbrojnych udało się w lipcu 2014 roku wydobyć z dna jeziora na północy Norwegiipolskie podwozia do 220 mm moździerzy wz. 32.KLIK

c822928f-942f-422f-9b14-6404074a10a6:JCR

Napisano

Tych zdjęć jest o wiele więcej - najlepiej szukać na forum odkrywca.pl link moździerz 220 -lecz teraz będzie przyczepa amunicyjna R i któryś z ciągników reszta już jest

Napisano

Mam pytanie dotyczące przyczep typ R -po wojnie Niemcy zdobyli dużo sprzętu i następnie go używali -pod jakim oznaczeniem były przyczepy amunicyjne -proszę o pomoc - z góry dziękuję

• 2 weeks later...
Napisano

Dalsza część dotycząca moździerza przyczepa amunicyjno - sprzętowa R 289161898e26727am.jpg

koła i porównanie wielkości do kół fiata 621

• 4 weeks later...
Napisano

Pytanie do braci modelarskiej poszukuję zdjęcia przyczepy amunicyjno sprzętowej R lecz od tyłu - wszystkie zdjęcia są z boku lub przodu -proszę o pomoc .

• 2 weeks later...
Napisano

Nie zasłużone pochwały - po wykonaniu właściwego modelu to będzie coś ciekawszego kolor i cała reszta sprzętu

Napisano

Trzeba by było przemyśleć -choć na zdjęciach widać takie stelaże,jest to dosyć prosta konstrukcja -z papieru to kilka pasków papieru sklejanych razem na specjalnym wzorniku bez wyginania , po wyschnięciu super trwałe i plandekę łatwo jest uformować .

Napisano
...choć na zdjęciach widać takie stelaże...

nie wiem, nie widziałem zdjęć i nie wiem co i ile na nich widać ale zwykle stelaże robi się z lekkich rurek (w końcu nie przenoszą one innego obciążenia niż plandeka )

Napisano

W większości przypadków może tak pewnie jest lecz nie wszędzie -w przypadku tej przyczepy jest to profil odpowiednio wygięty -nie rurka - miałem okazję ostatnio spawać konstrukcję takiej ciężarówki , która zamiast rurki miała prostokątny profil cienkościenny ,złamał się gdyż most był za mały .hi hi hi .

Napisano

Pytanie do znawców tematu C7P czy pomiędzy osią kół przednich a kabiną kierowcy jest jakaś blacha czy jest wolna przestrzeń bo na modelach na różnych forach istnieje tam blacha lecz pewności nie mam - gdyż najczęściej jest ona w miejscu sprzęgła i gazu i tam jej nie powinno być -może ten element jest tylko wymysłem - po przejrzeniu przekroju ciągnika również jej nie znalazłem -może ktoś mądry mi to wytłumaczy lub lepiej wynaoślić bo można zgłupieć

• 1 month later...
Napisano
8c53560df4218a27m.jpg- mam pytanie dotyczące wielkości części - czy podzespoły należy bardziej uproszczać czy wykonywać modele skomplikowane i z wieloma podzespołami