łysy Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Witam Ktoś musi zacząć.... Tak więc uzbrojony w taki zestaw ruszam w bój. Buduję maszynę 5245 z lotniska Babie Doły, MW. Zdjęcia mam z lat 2002 i 2004,jeszcze łaciate. Farby dobrałem od Gunze. Model powstanie z tego co widać, może kilka drucików dołożę. Prace lecą wg instrukcji. Pierwsze wrażenie przy obróbce plastiku-pozytywne (nie zauważyłem jakiegoś rozwarstwiania czy innych niedogodności o których w in boxach pisali co niektórzy). Plastik jest miękki i elastyczny. Pierwsze prace to wnętrze. Z foteli pozbyłem się imitacji pasów, zastąpię je fototrawionkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Oglądam, bo to z parkingu zza płota ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 5245 - jaka wersja łaciatek z bialym regiem? i co to za dodatek na pudełku pokaz wiecej... Oczywiście że łaciaty ! Takie malowanie pamietam najbardziej, dzisiejsze szare jest...za nowoczesne. A dodatek to blacha i żywica, mogę cyknąć fotki jak będę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Zasiadam i rzędzie bo mam w planach owego Czajnika. A gdzie dorwałeś te blaszki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 oto te dodatki, oprócz tego co na foto jest jeszcze film na folii z zegarami Na stronie aviateam.pl znalazłem panoramę 360 stopni z tego egzemplarza, także materiały na wnętrze są zapewnione. Wieczorem coś dalej podłubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Zasiadam i rzędzie bo mam w planach owego Czajnika. A gdzie dorwałeś te blaszki?? Są już dostępne na necie. Ja dostałem od kolegi Sławka(dziękuję ) już w zeszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Śledzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Znalazłem ten zestaw na pewnym znanym serwisie aukcyjnym, 35zł za małą blaszkę i żywiczne koła ... a potem znowu będzie, że polskie się nie sprzedaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Tyle człowieczków kupiło ten zestaw, a dopiero ty go budujesz na forum. Zasiadam w pierwszym rzędzie z piwem i popcornem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Znalazłem ten zestaw na pewnym znanym serwisie aukcyjnym, 35zł za małą blaszkę i żywiczne koła ... a potem znowu będzie, że polskie się nie sprzedaje ... http://allegro.pl/new-mi-2-1-48-aeroplast-zestaw-waloryazycjny-pzl-i3357991469.html Koszt przesyłki 6zł, a za kolejny zestaw trzeba dopłacić 2zł Cwaniactwo w mojej ulubionej postaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 [...]Koszt przesyłki 6zł, a za kolejny zestaw trzeba dopłacić 2zł Cwaniactwo w mojej ulubionej postaci Już myślałem, że następny zestaw waloryzacji kosztuje nas 2 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Dłubię, właściwie usuwam i przygotowuję tablice i panel pod "blachowanie" Zdjęć nie robiłem bo nic ciekawego ten etap prac nie zawiera. Przy okazji jaki koledzy polecacie mix na ten ruski niebieskozielony kolor (tablica)? Najlepiej coś z pactry lub gunze. Kiedyś pamiętam używałem mix humbrol 30 + 65. Dawno nic ruskiego pochodzenia nie kleiłem stąd brak doświadczenia w kolorach do ruskich. A przy okazji to gorąca prośba do kolegów, podobno modelarzy i gentlemanów - nie psujmy sobie przyjemności z budowy czajnika zaśmiecając wątek sprawami finansowymi i podobnymi. Lepiej mi podpowiadajcie, po to ten wątek założyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Oczywiście, z mojej strony, to się w tym wątku nie powtórzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Witaj...kolory do tablic to:GUNZE H 25 + H46...i mieszamy w zależności czy tablice mają być bardziej zielone czy niebieskie...zapewniam efekt 100%-dzięki kolegom z forum ....właśnie malowałem tablice do mojej MI-2jki -J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Witaj...kolory do tablic to:GUNZE H 25 + H46...i mieszamy w zależności czy tablice mają być bardziej zielone czy niebieskie...zapewniam efekt 100%-dzięki kolegom z forum ....właśnie malowałem tablice do mojej MI-2jki -J Dzięki za przepis I przyłączam się do prośby - dawaj zdjęcia Twojego plemnika na forum- będzie raźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Egzemplarz w stanie, gdy znajdowało się na nim godło (tylko z prawej strony): Zdjęcie powyższe- Krzysztof Kirchenstein (Aviateam- więcej na tej stronie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Pierwszy warsztat Mi-2 chyba szybciej zagościł na forum niż poprzednio przy okazji SW-4 więc jest nadzieja na to, że będzie ich więcej. Ja swoją relację postaram się zapoczątkować w najbliższy weekend - to by były już 2 a jak i Sławekb da się namówić to już by było 3 . Co by nie tylko offtopować to zapytam jakimi kryteriami kolega się kierował wybierając farbki bo chyba odbiegają od tego co pokazuje instrukcja ? Co do mieszania kolorku do paneli z Gunze H25 + H46 to jak już tu na forum pisano podobno najlepiej wychodzi 50%/50%. Będę śledził wątek bo sam jeszcze do końca nie zdecydowałem jakiego zakresu przeróbek/poprawek będę chciał dokonać w swoim modelu a tu podejrzewam sporo będzie można się dowiedzieć od znawców tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Witaj...kolory do tablic to:GUNZE H 25 + H46...i mieszamy w zależności czy tablice mają być bardziej zielone czy niebieskie...zapewniam efekt 100%-dzięki kolegom z forum ....właśnie malowałem tablice do mojej MI-2jki -J Dzięki za przepis I przyłączam się do prośby - dawaj zdjęcia Twojego plemnika na forum- będzie raźniej. Witajcie...dzięki za zachęty i tobie Adamie też ...ale cierpię na chroniczny brak czasu,więc jakbym się zagłębił jeszcze w warsztat z moją denną obsługą komputera,to bym nie dał rady go wogóle robić-mówię o MI-2jce,to że czasami piszę tutaj i zaglądam wynika z tego,że robię to często w pracy... ...Jak zrobię ten model,i będzie podobny do "Śmigłowca"..hehe.-to obiecuję,że się przy następnym postaram o jakiś warsztat-tymczasem,jeżeli "łysy"pozwolisz oczywiście,mogę dla urozmaicenia wrzucić kilka fotek moich niedołężnych wypocin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2013 Po piątkowo-sobotnich pracach z powierzchniami płaskimi w skali 1:1 znalazłem czas i pomiksowałem farby i wyszedł mi taki kolor paneli Myślę że będzie ok. Pomalowałem także liczniki na biało. Cześć zegarów w oryginale ma nie biały ale kremowy ? odcień ale w skali będzie to niezauważalne. Adam, cicho sza to bedzie warsztat typu PWS-A 1:48 czy ciekawsza wersja? Ja zaproponowałem już na początku aby to był watek modelarski a nie polityczny A przy okazji to gorąca prośba do kolegów, podobno modelarzy i gentlemanów - nie psujmy sobie przyjemności z budowy czajnika zaśmiecając wątek sprawami finansowymi i podobnymi. Lepiej mi podpowiadajcie, po to ten wątek założyłem Idę dłubać dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Lipca 2013 Share Napisano 1 Lipca 2013 Czym malowałeś tablice? to gunze czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 1 Lipca 2013 Autor Share Napisano 1 Lipca 2013 Czym malowałeś tablice? to gunze czy coś innego? Gunze wg podanego kilka postów wyżej przez kolegów przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Lipca 2013 Share Napisano 1 Lipca 2013 Czym malowałeś tablice? to gunze czy coś innego? Gunze wg podanego kilka postów wyżej przez kolegów przepisu zapytałem,bo blado wyszło na zdjęciu...ale skoro to gunze,to napewno jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 1 Lipca 2013 Share Napisano 1 Lipca 2013 Rzeczywiście jak porównać uzyskany kolor z tym co przedstawia panorama z aviateam.pl to jakoś blado to wygląda. Może twoje zdjęcie nie oddaje za dobrze rzeczywistości ? Możesz ocenić jak ty to widzisz swoimi oczyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Lipca 2013 Share Napisano 1 Lipca 2013 Rzeczywiście jak porównać uzyskany kolor z tym co przedstawia panorama z aviateam.pl to jakoś blado to wygląda.Może twoje zdjęcie nie oddaje za dobrze rzeczywistości ? Możesz ocenić jak ty to widzisz swoimi oczyma ? Ja przypuszczam,że to wina za jasnego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 1 Lipca 2013 Autor Share Napisano 1 Lipca 2013 Rzeczywiście jak porównać uzyskany kolor z tym co przedstawia panorama z aviateam.pl to jakoś blado to wygląda.Może twoje zdjęcie nie oddaje za dobrze rzeczywistości ? Możesz ocenić jak ty to widzisz swoimi oczyma ? Ja przypuszczam,że to wina za jasnego zdjęcia Też tak przypuszczam, zdjecie nigdy nie oddaje rzeczywistości. Uważam, że na żywo kolor jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi