Skocz do zawartości

Su 22 M 4 Mastercraft 1/72

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Pokombinowałem trochę z wnęką podwozia wykorzystując wspomniany drucik. Wyszło kiepsko robię takie coś po raz pierwszy , ale będzie lepiej wyglądać jak puste wnęki. W tygodniu postaram się nieco ją poprawić i zabrać za drugą. Scianki wnęk planuję zrobić z hipsu lub kawałków plastiku. We wnękach przewiduję drucik imitujący kable.

DSCF6361.JPG

DSCF6363.JPG

bypicasa2html.gifcreated by

• Odpowiedzi 274
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wiesz co, co do tego elementu podwozia, mogłeś wykorzystać cyrkiel i nanieść sobie poszczególne okręgi, łatwiej byłoby Ci trzymać kształt. Najlepiej przed klejeniem rozrysować sobie poszczególne elementy ołówkiem i dopiero kleić.

EDIT:

Nie zwróciłem uwagi na rozrysowanie.

trzeba było spróbować z drucikami z kabli elektrycznych ,cieniutkie są i może by to lepiej wyglądało.Te wyglądają na drut cynowy.

Ewentualnie nanieść na to folię aluminiowa i odcisnąć delikatnie rysikiem albo zaląc płynną szpachlówka akrylową np wamodem i będzie git

Teraz w pierwszej kolejności zrobię drugą wnękę , a póżniej poprawię aktualnie zrobioną. Dzięki za wskazówki, może wypróbuję tę technikę z zalaniem szpachlówką. Chyba muszę iść do okulisty bo strasznie musiałem wzrok wytężać przy tych drucikach .

Chyba muszę iść do okulisty bo strasznie musiałem wzrok wytężać przy tych drucikach
Kowal, doceniam że "chciało" ci się robić te wnęki, ale efekt jest... nie adekwatny do włożonej pracy, mówiąc oględnie.

Osobiście gdybym chciał dodać trochę "rzeźby" w tym miejscu, to nie bawiłbym się drucikami tylko wyrył te linie w plastiku, a po malowaniu uprzestrzennił washem. Roboty mniej, łatwiej zachować precyzję wykonania, a oko słabo wyłapie różnicę między wklęsłością a wypukłością ( tym bardziej że wnęka podwozia to miejsce zacienione i dość schowane przed wzrokiem).

Chyba muszę iść do okulisty bo strasznie musiałem wzrok wytężać przy tych drucikach
Kowal, doceniam że "chciało" ci się robić te wnęki, ale efekt jest... nie adekwatny do włożonej pracy, mówiąc oględnie.

Osobiście gdybym chciał dodać trochę "rzeźby" w tym miejscu, to nie bawiłbym się drucikami tylko wyrył te linie w plastiku, a po malowaniu uprzestrzennił washem. Roboty mniej, łatwiej zachować precyzję wykonania, a oko słabo wyłapie różnicę między wklęsłością a wypukłością ( tym bardziej że wnęka podwozia to miejsce zacienione i dość schowane przed wzrokiem).

Sam nie jestem zadowolony z efektu. Dziś jestem wyczerpany po robocie i czeka mnie taki cały tydzień w pracy. Z tym ryciem muszę wypróbować na jakimś kawałku plastiku może i dobry pomysł. Ale to wszystko dopiero w weekend.

Dziś przyszedłem z roboty i zabrałem się za szlifowanie szpachli na kadłubie i zbiornikach. Na razie nie ma co pokazywać na zdjęciach.

O kurcze jak ja nie lubię szlifować szpachli , jest to dla mnie najgorsza część przy budowie modelu .

Cześć,

Efekt dzisiejszych prac.

Pomalowałem podkładem zbiorniki. Dokończyłem także miejsca pod reflektory. Wyszły tak sobie ,no ale to moje pierwsze przeróbki przy budowie modelu.

To samo dotyczy wnęk podwozia które zrobiłem z drucików po czym zalałem klejem super glue i pomalowałem. Już takie zostawię i nie będę kombinował.

Planuję jeszcze zrobić kabelki we wnękach .

DSCF6388.JPG

DSCF6391.JPG

DSCF6392.JPG

DSCF6394.JPG

DSCF6395.JPG

DSCF6397.JPG

bypicasa2html.gifcreated by

C.D.N

To samo dotyczy wnęk podwozia które zrobiłem z drucików po czym zalałem klejem super glue i pomalowałem.

Wyglądają jak zabetonowane Jeśli chodzi o miejsca na kadłubie przy reflektorach, weź delikatniejszy papierek ścierny (1200/1500) i przetrzyj te wszystkie rysy.

Edytowane przez Gość

To samo dotyczy wnęk podwozia które zrobiłem z drucików po czym zalałem klejem super glue i pomalowałem.

Wyglądają jak zabetonowane Jeśli chodzi o miejsca na kadłubie przy reflektorach, weź delikatniejszy papierek ścierny (1200/1500) i przetrzyj te wszystkie rysy.

Jeszcze to przetrę tylko papier muszę nabyć .

Proponowałbym Ci wyczyścić ten klej z wnęk podwozia, bo wygląda to słabo. Przeszlifuj choć powierzchnię tych nadlewek na gładko.

Tak też uczynię po nabyciu papieru .

Może weź kawałek HIPSU nanieś ten kształt i wytnij, będziesz miał dwa takie same elementy. Trochę roboty jest ale efekt będzie o wiele lepszy.

Próbowałem z cieniutkim plastikiem ale nie mogłem dobrze nanieść schematu wnęki bez kalki. Skombinuję kalkę i spróbuje raz jeszcze.

A może zdobyć cieniutką blaszkę aluminiową i odcisnąć wnękę z Su 7 ?.

Ja do klejenia foli używam kleju adhesyjnego microscale, a tak na szybkiego możesz użyć nawet lakieru i powinno trzymać. Pytanie się nasuwa dlaczego będzie gorzej?? Nakleisz wzór wytniesz i przeszlifujesz i powinno być git.

Ja do klejenia foli używam kleju adhesyjnego microscale, a tak na szybkiego możesz użyć nawet lakieru i powinno trzymać. Pytanie się nasuwa dlaczego będzie gorzej?? Nakleisz wzór wytniesz i przeszlifujesz i powinno być git.

Oki , dzięki za radę co do kleju. Co do wycięcia to wydaje mi się że nie zrobię tego za dobrze. Poczekam na su 7 z Modelsvit pewnie ma lepsze wnęki niż KP .