szczurek157 Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Witam wszystkich, i dopiero raczkuje jeśli chodzi o sklejanie Modeli, ale zabieram się już za drugi, i mam pytanie... Czy sidolux to takie białe mleczko ktore smaruje sie na model ? bo mam cos podobnego, a nie chce kupywac osobno Sidoluxa za 14.99 Też do PCV... BTW: Ktora firma lepsza: Dragon ( narazie tylko tej firmy mam zamiar kupywac) czy Italery (Tańsze, ale nie chce oceniać książki po okładce) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Lutego 2010 Super Moderator Share Napisano 8 Lutego 2010 Ktora firma lepsza: Dragon ( narazie tylko tej firmy mam zamiar kupywac) czy Italery (Tańsze, ale nie chce oceniać książki po okładce) Nikt ci na to pytanie nie odpowie - obecnie obie firmy są dobre, ale to zależy czego potrzebujesz. Nikt nie jest dobry we wszystkim. I kolejne pytanie: co masz na myśli mówiąc "lepsza" ? Czy jakość wyprasek, różnorodność oferty, stopień detali czy jeszcze coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Czy sidolux to takie białe mleczko ktore smaruje sie na model ? bo mam cos podobnego, a nie chce kupywac osobno Sidoluxa za 14.99 Też do PCV... Co dokładnie na tym jest napisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Ja używam Puro-Lux z biedronki :p I efekt bez różnicy a cena połowę niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek157 Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Dzięki :P A chodziło mi o to czy można używać innego preparatu SiDoLuXoWeGo (Neologizm xD ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Witam nie mogę dostać nigdzie Cleanluxa. Co mogę zastosować w zamian za niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Witam nie mogę dostać nigdzie Cleanluxa.Co mogę zastosować w zamian za niego? Cofam po trzech dniach poszukiwań znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Sorry za odświeżenie ale w tym temacie nie znalazłem odpowiedzi... Położyłem na model podkład Motip -> pomalowałem akrylami Vallejo Model Color (aerograf) -> położyłem sidoluxa ( aerograf) -> kalki -> sidolux (aerograf) no i chciałem przyczepić blutack żeby model stał prosto i o dziwo po odczepieniu masy kawałek farby został na masie. Dlaczego? Czy lepiej sidolux kłaść z pędzla? Aerografem puściłem z wysokości ok 10-15 cm delikatnie , żeby nie spływało. Jedna warstwa na kalki , planuje jeszcze jedną przed washem ale boję się , że wash ( van goghi + benzyna do zapalniczek firmy zippo) zeżre mi bądź uszkodzi przy ścieraniu sido i farbę :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Farba odeszła az do gołego plastiku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Tak =/ W ogóle te vallejo jakoś cienko się trzymają mimo , że wcześniej zrobiłem kąpiel w płynie do mycia naczyń, podkład i wszystko w rękawiczkach. Musiałem zmywać farbę cleanluxem ale przed nową powłoką znowu umyłem w płynie i wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 to wina Motipu,u mnie przy Su 34 i F 18 tez odlazło /Gunze C i Pactra mieszana z Leveling thinerem/,fajny podkład super sie go nanosi ,zero zacieków ,tani ale jesli cos trzeba potem maskowac to niespodzianki w gratisie ,dlatego wracam do poczciwego surfacera /podobno przed motipem pomaga zmatowienie papierem / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 To washa i brudzenie sobie odpuszczę przy tym modelu , bo mogę potem żałować =/ Dzięki za pomoc , motip ląduje w śmietniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 motipa nie wyrzucaj,jesli bedziesz miał jednokolorowe malowanie nic sie nie dzieje ,łosz i inne zabiegi /fixery filtry ,specyfiki AK ,benzyna do zapalniczek go nie rusza ,łosza spokojnie rób ,bedzie dobrze zobacz na moja ostatnia galerie z F 18 tam jest motip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 To położe jeszcze 2 warstwy sidoluxu i spróbuje ten łosz zrobić. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Kładz sido na niskim cisnieniu /ja w ultrze mam ok 0,5 bara/ tak że by nie było mokro ,kilka /3-4/warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Pytanie do doświadczonych. Czy farba, olejna matowa powinna ciemnieć pod wpływem sidolux-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Każda farba lekko ciemnieje pod wpływem sidoluxu/lakieru błyszczącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Może głupio, ale zapytam: czy istnieje taki rodzaj sidoluxu, który nie dale tego idealnego połysku pod kalki, tylko jest lekko satynowy? po moich eksperymentach z tym specyfikiem stwierdzam, że nawet kilka warstw z aero nie daje pożądanego efektu i kalki lekko się błyszczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Może masz zbyt chropowatą farbę i dlatego sido niewiele pomaga. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale myślisz, że satynowy będzie dla Ciebie rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Właśnie nie! mój się nie błyszczy chyba tak, jak Wasze wersje. Maluję matowym Humbrolami, które staram się odpowiednio rozcieńczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 ? po moich eksperymentach z tym specyfikiem stwierdzam, że nawet kilka warstw z aero nie daje pożądanego efektu i kalki lekko się błyszczą... A połóż go pędzlem. Zabłyśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Spróbuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Matowy humbrol wiele tłumaczy. Jeśli za mocno go rozcieńczysz zbyt lotnym rozcieńczalnikiem to paradoksalnie będziesz miał gorszą fakturę. Czym rozcieńczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Matowy humbrol wiele tłumaczy. Jeśli za mocno go rozcieńczysz zbyt lotnym rozcieńczalnikiem to paradoksalnie będziesz miał gorszą fakturę. Czym rozcieńczasz? Jakim zbyt lotnym rozcieńczalnikiem?Chciałbym się dowiedzieć gdyż... Muszę się przyznać że eksperymentowałem z różnymi rozcieńczalnikami...i nie miałem z żadnym większych problemów,typu chropowatości i takie tam. Maluję tylko emaliami. Głównie Humbrol i MM sporadycznie Xtracolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Benzyna ekstrakcyjna i rozcieńczalnik Wamodu (nie zmywacz) dają u mnie najgorsze efekty pod tym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi