Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 180
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cleanlux, to zmywacz do Sidoluxu . Ale jeśli go nie posiadasz, to spokojnie możesz wymyć aerograf zmywaczem Wamoda - ja tak robię regularnie .

I jeszcze jedna uwaga odnośnie 'łosza' - gdy kładziemy go na model pomalowany bezbarwną Tamiyą (akrylową), może się w nią wgryźć - i będzie zonk. Ten bezbarwny Tamki jest bardzo delikatny. Sido jest zdecydowanie najlepszy pod 'łosz'. Dość dobry jest też Testors/ModelMaster/Pactra/Agama (ten sam producent - pod różnymi etykietkami - a w środku to samo).

Napisano

Avi ale tylko cleanlux usuwa sido??

OK już znam nazwę tego lakieru: PRISMA COLOR Acryl.

Napisano

No przecież napisałem, ze możesz również używać zmywacza Wamodu . Doskonale do tego nadaje się też cleaner Alclada oraz Gunze, tyle tylko, że szkoda na nie wydawać kasy. Wamod jest w sam raz.

Tego lakieru, o którym piszesz (Prisma Color) nie znam. Pierwszy raz słyszę tą nazwę.

Napisano

No przecież napisałem, ze możesz również używać zmywacza Wamodu . Doskonale do tego nadaje się też cleaner Alclada oraz Gunze, tyle tylko, że szkoda na nie wydawać kasy. Wamod jest w sam raz.

Tego lakieru, o którym piszesz (Prisma Color) nie znam. Pierwszy raz słyszę tą nazwę.

Źle to ująłem - taki przeskok myślowy - chodziło mi o to czy nitro i benzyny ekstarcyjne to zmyją z aerka?

Napisano

Nitro zmyje Ci wszystko, włącznie z uszczelkami w aerografie

Natomiast co do benzyny - wątpię.

Napisano

Avi mam rozumieć, że benzyna jest dobra do mycia aero i zmyje sidolux. Mam też rozumieć, że Cleanlux zmyje Sidoluxa (to jest oczywiste) i da też radę farbkom? Wiedziałem tu kiedyś fotkę na której aerek pływał w cleanluxie

Będę upierdliwy i spytam: czy znacie jakieś lakiery bezbarwne matowe w sprayu takie zwykłe lakiernicze lub w butelce tak jak Sido?

Napisano

Stary, spadaj stąd z tymi pytaniami! Mam na myśli, że to temat o wash'u a nie lakierach, spytaj gdzie indziej!

Napisano
Mam też rozumieć, że Cleanlux zmyje Sidoluxa (to jest oczywiste) i da też radę farbkom? Wiedziałem tu kiedyś fotkę na której aerek pływał w cleanluxie Smile

To jakbyś poczytał co było wkoło tej fotki to byś nie musiał zadawać tych pytań. Potem wydzielę to co nie potrzebne z tego tematu.

Napisano

Lucas HS ty jak ty się do mnie odzywasz? Umiesz czytać wogóle czy masz jakiś inny problem? Jakbys nie zauwazył to pytam o podkład pod Wash, ale jak widać ciężko ci to pojąć bo nie piszę w co drugim zdaniu WASH? Tak?

Mam też rozumieć, że Cleanlux zmyje Sidoluxa (to jest oczywiste) i da też radę farbkom? Wiedziałem tu kiedyś fotkę na której aerek pływał w cleanluxie Smile

To jakbyś poczytał co było wkoło tej fotki to byś nie musiał zadawać tych pytań. Potem wydzielę to co nie potrzebne z tego tematu.

Tyle, że nie mogę odnaleźć tego tematu :(

Napisano

OK jeszcze jedno pytanie i już chyba koniec: jakiego sidoluxa najlepiej kupić? widzę, że jest ich kilka do wyboru

Napisano

Dobra Panowie, spokojnie. Kolega Was pyta, a Wy mu każecie spadać. Hmmmm...

Dobra, po kolei - benzyna raczej nie zmyje sido

Sidolux z aerka wyczyści Ci Cleanlux, Zmywacz Wamodu i inne mocne chemikalia modelarskie, typu zmywacz do aerografu Gunze, czy też zmywacz do aerografu Revella. Jak nie masz w/w, to możesz użyć również rozcieńczalnika Gunze do 'śmierdziuchów' (pisałem o tym w temacie o Gunze).

Reasumując: najtaniej i najpewniej będzie jeśli kupisz Cleanlux albo Zmywacz do farb akrylowych Wamod. W przypadku tego ostatniego nie sugeruj się nazwą (że to niby tylko do akryli) - jest mocny, i wyżre z aerografu niemal wszystko

Co zaś się tyczy Sidoluxu, to najlepiej kup taki podstawowy do PVC (w białej butelce). W żadnym wypadku nie kupuj samousuwalnego.

pozdrawiam

Napisano

Avi rozumiem, że chodzi o "Sidolux PCV linoleum", bo kupiłem Cleanlux'a i tam na obrazku tak ładnie wyeksponowali tego Sido

No właśnie chodziło mi o to czy Cleanlux wczyści też farbki modelarskie: Model Mastery czy Pactry. Bo słyszę, że Nitro wypala uszczelki, co do beznyny ekstrakcyjnej to nie mam pewności

Avi dzięki za pomoc i wyrozumiałość

Napisano
Jeszcze zakup matowego lakieru mnie czeka

Kup lakier satynowy z Vallejo Model Color - to jest piękny werniks jako ostatni powłoka.

Napisano
Kup lakier satynowy z Vallejo Model Color - to jest piękny werniks jako ostatni powłoka.

Moim zdaniem Akrylowy Flat MM daje ładniejszą. Kwestia gustu.

Napisano
Czy on jest bezbarwny, jak slyyynny, amerykanski FUTURE?

Podobno to kubek w kubek to samo. Przeźroczysty w 100% po wyschnięciu.

Napisano

No przed użyciem ma lekko niebieskawo-białawy odcień. Future jest chyba od razu w 100% przeźroczysty, prawda? Ale gdzieś, chyba na armoramie, ktoś pokazywał pomalowaną płytkę gdzie część była w sido, część w future i część w jakimś brytyjskim innym do podłóg i wyglądało tak samo.

Mam na mysli stan przed uzyciem, czyli w butelce.

Ale i tak nas chyba obchodzi stan po użyciu

Napisano

Kurcze ludzie, 15 lat temu nie pomyślałbym nawet o tym, że tym czym podłoge będę smarował to będę też tego do modeli używał

Napisano
Kurcze ludzie, 15 lat temu nie pomyślałbym nawet o tym, że tym czym podłoge będę smarował to będę też tego do modeli używał

Oj to nie dobrze. Wszyscy wiemy, że modelarstwo wymaga kreatywnego kombinowania, a zatem różne "śmieci" i sidoluxy mogą sie przydać.