Szydercza Gała Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Witajcie!!! Zmęczyłem się ostatnio lepieniem okrętów i w ramach przerywnika postanowiłem powalczyć z samolotem ( pierwszym od wielu, wielu, wieluuuuu lat ) Zanabyłem sobie Eduardowskiego Profipacka, co by nie latać nie szukać, ot otworzyć pudełko i mieć wszystko. Tutaj kilka fotek tego co w onym pudełku jest: Jak na razie nie zrobiłem nic spektakularnego, wyciąłem sobie pierwsze elementy kabiny Helmuta plus połówki kadłuba. Jeśli chodzi o malowanie to planuję zmierzyć sie z namalowaniem sklejki na kadłubie bez używania kalek , jak się nie uda to wezmę i zamaluję w pudełkowy kamuflaż Co z tego wszystkiego wyjdzie? Pożyjemy zobaczymy, jak mawiali starożytni Indianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Powoli wieczorkami w tygodniu co nieco wydłubałem, teraz przez weekend mam nadzieje na większe postępy. Elementy fotela w stanie surowym, położone tylko bazy, teraz pora na zabawy z olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Ridżu ! Będziesz musiał posiąść umiejętność namalowania sklejki madafaka Trzymam za Ciebie obydwa moje lewe kciuki ! SwojoM drogą to do drewna polecam Ci lajfkolora zestaw farbek . No i brudź , szmać , dewastuj i tak dalej .... No ale że nie okręcik żaden tera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Trzeba odetchnąć trochę Ridżeńku, a co do sklejki, to mam kilka pomysłów i planów awaryjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Czołem! Na początek dwa dodatnie plusy dla Ciebie: jeden masz zdecydowanie elegancki nick, drugi robisz szmatopłata i to zdecydowanie pozytywna rzecz. Jeśli jesteś purystą to wiedzieć Ci trzeba, że o ile mnie pamięć nie myli panowie z Eduarda tradycyjnie sknocili podwozie - w D.III za małe koła, natomiast tutaj za krótkie golenie/zastrzały. Jeżeli chodzi o sklejkę - to polecam raczej farby olejne dla artystów - chyba najbardziej popularna i jednocześnie bardzo efektowna opcja. Czekam na kolejną aktualizacje w napięciu niczym coś napiętego. Czuj czuj czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Co do sklejki, to tu jest ciekawy patent: http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2003/03/stuff_eng_tech_wood_grain.htm A z naszego podwórka ten temat: viewtopic.php?f=104&t=8713 Pewnie już to widziałeś, ale wrzucić nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Września 2013 Super Moderator Share Napisano 28 Września 2013 No i ja przyglądam się z ciekawością kibicując i czekając na efekty, szczególnie na sklejkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 No dobrze... A co na to wszystko Pułkownik Mitrofanow? Chyba nie będzie kontent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Września 2013 Autor Share Napisano 28 Września 2013 Widzę że Pułkownik ma swoich fanów wszędzie Chwilowo pozostał na K-worku, ale myślę że prędzej czy później zawita i tutaj..... Dzięki za linki, ten z modelworku owszem widziałem, traktuję go jako jeden z planów awaryjnych. Pułkownik może i został za to przyplątał sie i natchnął mnie do dzisiejszych eksperymentów POTĘŻNY PEKAES Najsamwpierw położyłem kolory bazowe z pluja, obie farby uwiecznione na fotce, flesz jako podstawowy, a pokładowym pociągnąłem krawędzie, po czym ciapłem sidoluxem z pYNdzla: Następnie zgodnie z PEKAESOWYM przewodnictwem naniosłem słojowatość drewnianą akwarelową kredką : Tak sobie myślę że wypadałoby zajechać to teraz jakimś pomarańczowym clearem... ale nie mam więc jutro pewnie coś wybuduję z błyszczącego lakieru i farby. Trzeba by chyba tez zanabyć jaśniejszą kredkę, w kabinie przejdzie bo ciemno, ale na kadłubie kolor słojów powinien byc chyba bardziej zbliżony do reszty... Z drugiej strony jak mawaił Tewie Mleczarz może się stopi lepiej po clearowaniu..... Pocieniowałem trochę szmatę zahelmutową olejami i zacząłem robic cienie na podusi z fotela Cioci Helgi i fotelu kierownika. Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane, jezeli macie pomysły na jakieś chore eksperymenta sklejkowe, podzielcie się, a może nie będziecie musieli ich testować na swoich modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Mówiąc szczerze, sklejka taką metodą mi się nie widzi trochę za bardzo przesadzona - wygląda jak na blaszkach Edka, które mają imitować elementy drewniane. Może jak pomarańczowym psikniesz i trochę jeszcze to stonujesz będzie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Ciekawe jak to będzie wyglądać po pomarańczce i olejach. Sam się do jakiegoś szmatopłata przymierzam, ale mnie te malunki odrzucają na razie... BTW - zamiast sklejkowej trumny dla Helmuta CIAPEK by nie wystarczył?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Mówiąc szczerze, sklejka taką metodą mi się nie widzi trochę za bardzo przesadzona - wygląda jak na blaszkach Edka, które mają imitować elementy drewniane. Może jak pomarańczowym psikniesz i trochę jeszcze to stonujesz będzie lepiej... ...inżynier Łysenko na pewno coś wymyśli ..... i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 Spoko loko, eksperymenty trwaja, inz Lysenko mial chwilowe zalamanie po nieudanych probach, ale noc spedzona w piwnicach TWIERDZY w towarzystwie agenta Smokina i jego ulubionego "tlumacza" ( mlotek 1,5 kg ) przywrocila mu jedynie sluszny punkt widzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 No i bojcy zdiełali kolejną wersję sklejki, ta jest chyba bardziej udana, ale sami oceńcie. Co wyjdzie z połączonych mocy obu koncepcji obaczym niedługo, bo na drugiej burcie już nasmarowałem słoje Tu wszystko razem pod osobistym nadzorem CIAPKA: W sumie tą metodą słoje też wychodzą... zbliżenia: No i ukończona poducha ciotki Helgi i prawie skończony fotel, aa no i kszynka za amunicyję co by Helmut mógł do wrogów ludu szczelać Rozpisujcie sie do woli, wszekie pomysły lub bzdury mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Teraz wygląda świetnie!!! Jak robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Października 2013 Autor Share Napisano 2 Października 2013 Nic specjalnie wymyślnego, ot namalowałem olejami paski w kilku odcieniach, a potem zblendowałem starym pędzlem rozczapierzonym jak grabie do liści Dzięki temu właśnie powstały słoje. Widzi mi sie że ta metoda ma przyszłość, trzeba tylko dopracować detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Października 2013 Autor Share Napisano 9 Października 2013 No jak już druga strona to porac coś pokazać , powoli niespiesznie kabina zbliża sie ku końcowi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Ten kompas wyrastający wprost z podłogi nie jest fajny... Będziesz robił przewody i inne takie duperele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 A co ja poradzę? Taki se niemiaszki zaprojektowali, niezbyt inteligentne rozwiązanie moim zdaniem, biedny Helmut musiał się schylać A co do kabli to zrobiłem ten od przepustnicy, może jeszcze zrobię linki od steru kierunku, wiecej nie ma co bo i tak g.... bedzie w tej kabinie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Października 2013 Autor Share Napisano 17 Października 2013 Kabina w zasadzie by była, nie wkleiłem jeszcze podstawy km-ów z obrotomierzem, ale mam juz zrobione, teraz pora na meraśka No i na dowód że gó.wno widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Października 2013 Autor Share Napisano 20 Października 2013 No i mesiek, nie chciało mi się robić przewodów z rozdzielaczy do "szyn" i tak ich nie widać. Zrobiłem tylko przewody z "szyn" do świec, te widać świerzo zachlapane łoszem olejnym wiec trzeba będzie jeszcze poczyścić i dodać parę zaciekó z oleju potem. Azbestowe taśmy na kolektorach dolotowych mogły wyjść lepiej, ale na żywo wyglądają lepiej niż na fotkach.. tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Października 2013 Autor Share Napisano 24 Października 2013 Po eksperymentach wewnątrz kadłuba, doszedłem do wniosku że moje umiejętności w produkcji drewna nie osiągnęły jeszcze takiego poziomu żeby zrobić to na zewnątrz kadłuba. Dzisz przyszły zabawki: Na wypadek wtopy wszelakiej mam jeszcze zapas w postaci innej sklejki, co prawda inna skala, ale zawsze coś sie da zrobić Pozlepiałem te walające się kawałki, teraz pora na mozolne wyprowadzenie łączeń pod podkład: Wielkie Joł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 A to szkoda,myslalem ze bedzie ciekawie na zewnatrz...Ciezko Ci bedzie polozyc te plachty;maja one jakies sloje bo jakos blado wygladaja ale w sumie w tej skali ciezko wymagac rysunku drewna. Moim zdaniem lepiej wygladala ta kredka akrylowa w srodku;z daleka niby nic ale w zoomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 To nie lepiej zaopatrzyć się w takie maski wielokrotnego użytku? http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T029-Wood-2-Airbrush-Stencil-Maska-do-wykonywania-imitacji-faktury-drewna/9439 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Czołem! Silnik wygląda dość fajnie - podobają mi się taśmy azbestowe. Co do sklejki z HGW to kupiłem ją i planowałem użyć jak robiłem Hanse Brandenburg D.I i szczerze mówiąc nie byłem zadowolony z efektu. Nawet moja dość nieudolna praca z olejami artystycznymi dała lepszy efekt niż same kalki. Może tobie uda się to lepiej... A wracając jeszcze do wnętrza to kompas - nie podoba mi się nie to jak go Niemiaszki zrobiły tylko jak go Czesi w modelu odwzorowali, jakbyś popatrzył na foty kompasów - nie był to jedynie taki glutek przyklejony do podłogi. Będziesz przedłużał golenie podwozia - one są chyba ze 2 mm za krótkie w tym modelu i jak patrzyłem no foty gotowych DV to dość mocno to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi