HK1885 Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Zainspirowany działalnością dzielnego pułkownika M. dokonałem przeszukania i oto co znalazłem w podziemiach TWIERDZY Kolejny Spit polepiony wiele lat temu, aż do tej pory czekał na dokończenie. No to chyba czas na niego... Polepiłem go dokładnie według instrukcji, która nie przewiduje dla jedynki płyty pancernej za plecami pilota. Wystające ze skrzydeł km-y też do usunięcia. Myślałem o takim malowaniu: Tylko to oznacza, że trzeba by zmienić śmigło na wczesnego Rotola. No i sam kamuflaż - według TEGO standardowe plamy a na zdjęciach wygląda na jednolitą zieleń ?... Spód chyba czrno-biały. Ktoś ma jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Jako Spitfajeromaniak przynoszę swoje rozkładane krzesełko i siadam przed pierwszym rzędemy by pooglądać warsztacik Czekam na kolejne etapy budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Pora na odkurzenie tematu... Czas na malowanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Kółko ogonowe jest źle wklejone. Za mocno przygięte do kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 12 Lipca 2014 Autor Share Napisano 12 Lipca 2014 Kółko ogonowe jest źle wklejone. Za mocno przygięte do kadłuba. Kółko ogonowe jest tylko włożone na potrzeby zdjęcia. Będzie wklejone po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Kolejny. Dla urozmaicenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Kółko ogonowe jest źle wklejone. Za mocno przygięte do kadłuba. Kółko ogonowe jest tylko włożone na potrzeby zdjęcia. Będzie wklejone po malowaniu. OK. Jakbyś chciał urozmaicić trochę wygląd modelu, to możesz spróbować ustawić samo kółko w lekkim skręcie. Wymagałoby to przecięcia go w odpowiednim miejscu i wzmocnionego połączenia z golenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Share Napisano 13 Lipca 2014 Jakbyś chciał urozmaicić trochę wygląd modelu, to możesz spróbować ustawić samo kółko w lekkim skręcie. Się zobaczy się. Pomysł już rozważałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 20 Lipca 2014 Autor Share Napisano 20 Lipca 2014 Nie znudziły Ci się już te spitfajery? Jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Lipca 2014 Share Napisano 20 Lipca 2014 Eee, no fajny potencjał . A masz tam w planach którąś z wersji wysokościowych - szarak ze szpiczastymi skrzydełkami i dwukolorowymi rondlami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 27 Lipca 2014 Autor Share Napisano 27 Lipca 2014 A masz tam w planach którąś z wersji wysokościowych - szarak ze szpiczastymi skrzydełkami i dwukolorowymi rondlami? Coś takiego mi po głowie chodzi - ale to IX-ka z normalnymi końcówkami. Zresztą zanim będę go robił to Eduard też pewnie wypuści Mk VII/VIII z jakimiś ciekawymi malowaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 Ale ja Ci zazdroszczę tego magazynku!!!:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 Ciasno się zrobiło więc pora ruszyć z tematem malowanek. Z dodatków Spitfajer dostał żywiczne śmigło z DoC, lepiej dopasowane niż przeszczep z Hase. I w zasadzie żadnych zmian więcej. Rzut oka na samolot. I już zdemontowany. Ale ja Ci zazdroszczę tego magazynku!!!:-) To tylko podręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Ciasno się zrobiło więc pora ruszyć z tematem malowanek. ..zostaw spita, weź dewotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 Jesteś następny co mi dewotkę sugeruje na początek. Nic z tego - dawno żadnego Spitfajera nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2015 Mały apdejt. Zrobiony preszejding i wymalowany spód: B&W + aluminium. Postanowiłem trochę poczarować z białym i czarnym, żeby nie było nudno i monotonnie. Myślę, że wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Intryguje mnie ten preshading. Muszę o nim poczytać z ciekawości. Fajna technika, szkoda, że tylko pod aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Lotki przy takim malowaniu też nie powinny być w duralu? Pytam, bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2015 Fajna technika, szkoda, że tylko pod aero No raczej. Więc pozostaje Ci zakup aero co dzisiaj nie jest przesadnie drogą rzeczą. Lotki przy takim malowaniu też nie powinny być w duralu? Pytam, bo nie wiem Przy malowaniu takim malowaniu nie. Przyjąłem standard z lutego 1940, gdzie skrzydła były malowane B/W fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Lotki przy takim malowaniu też nie powinny być w duralu? Pytam, bo nie wiem Wykluczone. Powinny być w płótnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Lotki przy takim malowaniu też nie powinny być w duralu? Pytam, bo nie wiem Wykluczone. Powinny być w płótnie. To definitywnie zamyka temat koloru pokrycia na lotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Oczywiście. Air Ministry nigdy nie nakazywało imitować koloru duralu na płótnie lotek. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 Spitfire dostał Dark Earth. Transparentny podkład z gunze H72, na to piaskowe marmurki z XF59, filtr z brązu XF64 i na koniec filtr z H72 żeby wszystko scalić i stonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Strasznie pomarańczowy. Może jak dodasz zielony to zmieni się odbiór tego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Odbiór się zmieni na pewno. Tym bardziej, że zrobiłem poprawki i zgasiłem ten pomarańczowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi