letalin Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Brawo! Pozdrowienia od Mentora:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Dzięki panowie. Od Mentora? A co u niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Dzięki panowie. Od Mentora? A co u niego? Ma satysfakcje z postępów jakie czynisz, nawet sam sobie sprawił parę modeli odrzutowców, a dotąd ich nie lubił za bardzo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Przekaż, że byłoby miło gdyby się odezwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Mam taką oto koncepcję na preshading tego modelu: dużo, dużo linii i ciapnięć pomiędzy nimi, aby maksymalnie zróżnicować i pocieniować jasne plamy kamuflażu, w celu nadania im śladów zużycia. Wyszło to tak jak poniżej: czy to dobry kierunek? Na razie nie mam innego pomysłu jak to zrobić inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 A to nie jest kolor bazowy? Ten ciemniejszy, brązowy kolor? Sam pomysł jest ok, ale albo będziesz kładł bardzo transparentne warstwy tego brązowego koloru na kamuflaż, albo będziesz musiał pomyśleć nad innym preshadingiem już po naniesieniu pisakowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 Nie, nie: bazowy kolor to Tan Gunze , czyli taki piaskowy. Ciemne łaty kamuflażu to NATO Brown Tamki i nim zrobię ciemne łaty, a także zrobiłem powyższy preshading. Przypomnę jak wygląda to malowanie w oryginale: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 O ten ciemniejszy mi właśnie chodziło Proponowałbym, jak już pomalujesz piaskowy i zamaskujesz plamy, pod ten brązowy kolor zrobić preshading jeszcze raz. Czarnym kolorem, albo mieszanką czarnej i tego brązowego. Żeby nie było zbyt dużej różnicy między cieniowaniem widocznej na kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 A to w ogóle będzie widać wtedy? To bardzo ciemny kolor. Dodatkowo pamiętaj, że planuję na tych brązowych plamach zrobić postshading, wydaje mi się że w ten sposób bardziej zróżnicuję te powierzchnie. Ale pomyślę o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Najważniejsze, żeby między kolorem bazowym a cieniowaniem był dość duży kontrast. A jak jeszcze planujesz postshading to sądzę, że uzyskasz efekt jaki tylko chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 Ten kontrast jest, zobacz tutaj: Większego nie chcę, chcę tylko odtworzyć "spracowane" powierzchnie, zarówno to pomalowane jaśniejszym kolorem, jak i ciemniejszym. Dlatego na jasne wymyśliłem ten preshading, a na ciemne - postshading. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Teraz wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 1,5 h i preshading gotowy. Mam nadzieję, że nie popełniłem błędu: miał być gęsty i mocny. Teraz malowanie pokaże, jaki to wszystko dało efekt. EDIT: W międzyczasie golenie podwozia głównego "doszły" i czekają na montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Zacząłem kłaść kolor bazowy. Zanim jednak pomaluję całą maszynę, chciałem podpytać: czy preshading na lewym skrzydle nie "wyłazi" zanadto? W realu jest nieco mocniejszy. Prawe skrzydło to preshading przesadzony, na pewno jeszcze ze 2-3 warstwy farby trzeba położyć, żeby był taki jak na lewym. Wydaje mi się, że cały kolor bazowy położę w takim natężeniu jak na lewym skrzydle. Dobrze to wygląda? EDIT: Tutaj wyraźniej widać preshading na lewym skrzydle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Trudno powiedzieć bo lewe skrzydło jest w bliku światła... Że też Ci sie chce na kilka razy robić jedną czynność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Nie na kilka razy, tylko po to żeby prosić o opinię. Ale już mniejsza z tym, robię cały samolot tak jak lewe skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Pierwszy kolor położony. Nie obyło się bez wypadku (kropla z aero spadła na skrzydło i rozlała się), ale w sumie jestem zadowolony. Cienie ładnie przebijają przez piaskowy kolor. Teraz maskowanie i malowanie brązowych łat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Grudnia 2013 Share Napisano 24 Grudnia 2013 Jest ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 Trochę sobie odpuściłem w ostatnich dniach pracę, ale w końcu, po kilku godzinach maskowania, samolot jest gotowy do finalnego malowania kolorem NATO Brown. Plan jest teraz taki: maluję wszystkie łaty tym brązem, zdejmuję maskowanie i biorę się za postshading. Mieszam Tan i NATO Brown w proporcji 3:1 i maluję delikatnie panele na kadłubie i mniej lub bardziej widoczne "placki" tam gdzie paneli nie ma, np. na krawędziach skrzydeł. Mam nadzieję, że efekt będzie dobry. Mam tylko jedną próbę, więc jak coś skopię to tak zostanie, bo drugi raz maskować tego prosiaka nie zamierzam. Dodam jeszcze, że malowanie samolotu w dokumentacji kalkomanii jest totalnie skopane, jakby rysownik miał do dyspozycji jakieś niewyraźne zdjęcie oryginału. Ja dokładnie przeanalizowałem wszystkie zdjęcia tej maszyny w pustynnym malowaniu i zdecydowanie dostrzegłem różnice, przede wszystkim w ilości i układzie plam brązowego koloru na bokach kadłuba. Maskowanie spodu kadłuba i w znacznej części skrzydeł to moja improwizacja, bo poza zdjęciami na których widać podniesione końcówki skrzydeł (i dzięki temu widać ich spód), praktycznie nie ma innych zdjęć pokazujących co tam jest. Tak więc zrobiłem tak wiernie jak potrafiłem, a czego nie potrafiłem to wymyśliłem. Tak wygląda w tej chwili: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 No i pomalowane. Wyszło chyba ładnie, choć pewne poprawki będą konieczne. Teraz tylko cieniowanie brązu i można powoli kończyć model. A tyle było śmieci po zdjęciu maskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 Jest dobrze Tylko ten bąz musisz wycieniować bo strasznie się w oczy rzuca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 Kamo wyszło super czekam na dalsze "babranie" całości, zapowiada się niesamowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 Co powiesz o takim planie: Plan jest teraz taki: maluję wszystkie łaty tym brązem, zdejmuję maskowanie i biorę się za postshading. Mieszam Tan i NATO Brown w proporcji 3:1 i maluję delikatnie panele na kadłubie i mniej lub bardziej widoczne "placki" tam gdzie paneli nie ma, np. na krawędziach skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Ok, co powiecie o takim cieniowaniu: - robione piaskowym wymieszanym z odrobiną brązu: - a tu cieniowane... pomarańczowym: Chyba ta druga koncepcja ma sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi