Czesio Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 Witam Niedawno wygrałem od kolegi Karambolis8 modelik firmy Az-model, Dassault Super Mystere. Model typu short-run, z żywiczną kabiną. Jakość nie powala, jest parę uszczerbków plastiku przy liniach podziału, niektóre nity są pozalewane ale ogółem wychodzi na plus. Do zestawu miałem dołączoną szybkę vacu ale użyję zestawowej bo lepiej się prezentuje. Z dokumentacją do niego ciężko, więc będę po części improwizować. Bazuję na tym : Przekrój Ogółem koncepcja jest taka że samolot jest podczas generalnego remontu lub renowacji w celu przywrócenia do lotu. Dziś go tylko "trochę" pociąłem, i zrobiłem podstawę pod silnik Rolls Royce Avon. Jest to pocięty zbiornik od Miga-23 i kawałek spłaszczonego cynowego drutu, całość po szpachlowana CA stąd wygląda na nierówną powierzchnię. Silnik: I oryginał na stylowym wózeczku Niedługo kolejny updejt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 Fajny, ambitny plan, lubię takie i lubię Twoje warsztaty . Życzę wytrwałości i uniknięcia sytuacji podobnej jak w Anakondzie. Powiedz nam jeszcze jak to jest, że już drugi rok masz 16 lat? Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lop3zpk Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 Dlaczego ma drugi rok 16 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Października 2013 Autor Share Napisano 23 Października 2013 Hehe za tydzień urodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Fajnie, popodglądam. Ciekawy jestem jak będzie się składało. W ramkach wyglądał OK, taki dobry shortrun. Chyba przy składaniu połówek skrzydeł trzeba będzie w jednym miejscu trochę plastiku wydłubać, tak mi się coś kojarzy. Owiewka w zestawie jako-taka. Kupiłem Pavlę i to mój ostatni zakup vaccu u tego producenta. Lecą sobie w kulki. Do zaakceptowania jedynie, gdy nie masz plastikowej w ogóle. Polecam Rob Taurusa z Martoli. Krystaliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Zapowiada się ambitny projekt, życzę powodzenia. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: PZL P.24 - Azur 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 24 Października 2013 Autor Share Napisano 24 Października 2013 Fajnie, popodglądam. Ciekawy jestem jak będzie się składało. W ramkach wyglądał OK, taki dobry shortrun. Chyba przy składaniu połówek skrzydeł trzeba będzie w jednym miejscu trochę plastiku wydłubać, tak mi się coś kojarzy. Owiewka w zestawie jako-taka. Kupiłem Pavlę i to mój ostatni zakup vaccu u tego producenta. Lecą sobie w kulki. Do zaakceptowania jedynie, gdy nie masz plastikowej w ogóle. Polecam Rob Taurusa z Martoli. Krystaliczne. Składa się ok, szpachla będzie ale minimalne ilości. Najbardziej denerwuje to że nie ma kołeczków ustalających Producent plastiku nie żałował, ale frezik ( jak go znajdę ) poradzi sobie z tym bez problemu. Szybka zestawowa jest ok tylko grubawa, a rob taurusa do niej nie widzę Przed chwilą dokleiłem obręcze do silnika, a teraz zabieram się za konstrukcję wewnętrzną uciętego ogona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Rob Taurus ma dosyć wąską ofertę, ale jak jest do modelu, który robimy, to brać w ciemno. Kupiłem już wszystkie, które mi pasowały ;) Jak będę miał chwilę, to zrobię porównanie Pavli, Rob Taurusa i owiewek zestawowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 24 Października 2013 Autor Share Napisano 24 Października 2013 Ostatnie 20 minut robiłem to : Mała rzecz a cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 25 Października 2013 Autor Share Napisano 25 Października 2013 Dostałem nowe materiały dotyczace samolotu. Konstrukcja będzie według oryginału ale silnik zostawię z prototypu ponieważ seryjne miały silnik Snecma. A propos silnika takie cuś ulepiłem : (oczywiście brak jeszcze ok. połowy elementów) Instalacja będzie z kabli niklowanych do sieci lan, są ładne srebrne i błyszczące bez malowania, tylko muszę je zajumać z praktyk w środę Całą noc schło, a wózeczek dalej się giba.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Skąd masz te metalowe toczone elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 25 Października 2013 Autor Share Napisano 25 Października 2013 Z garażu A na serio to jest to rdzeń wyciągnięty z nita, wsadzony do dremelka na 20tyś RPM i obrobiony iglakami i papierem ściernym. Natomiast wał od przodu to już cały nit, z odciętym płaskim grzybkiem i wzmocniony klejem żeby tworzył z rdzeniem całość. Chwila roboty a efekt przy odrobinie wprawy super. Niestety szybko się pilniki zużywają ale cóż, tańsze to niż tokarka. Nity są stalowe i trzeba je zabezpieczyć lakierem bo rdzewieją i to już po kilku dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 a ja mam pytanie co do okrągłych elementów silnika bo świetnie to wygląda. Z czego są te okrągłe elementy?to jakoś profil czy rurka plastikowa? i jaki masz patent na wirnik turbiny ten drobniejszy, bo ja niestety notorycznie odrysowuję w blaszce aluminiowej zarys wirnika od Mig-21 Oez w 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 A ja się spytam o Dremelka, bo od dłuższego czasu myślę o zakupie takiej machiny, tylko nie wiem który model, tyle tego jest. Jakiego używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 25 Października 2013 Autor Share Napisano 25 Października 2013 Korpus silnika ten taki brudny biały to zbiornik od miga-23 w 1:48. Najpierw go skleiłem potem wyciąłem z niego 2 odpowiednie kawałki i skleiłem ze sobą. Te bardziej białe elementy okrągłe to hips 0.25mm, wycinam pasek, smaruje końcówkę superglue, przyklejam prostopadle do korpusu, smaruję pasek od spodu klejem wamodu (może być dowolny byle rozpuszczał plastik) i zawijam. Klej można powiedzieć że stapia paski i tworzy się obręcz którą można szlifować. Zawsze będzie na tym schodek po końcu paska, to zeszlifowuję go pilnikiem i poprawiam całość gąbką ścierną z castoramy (tą cienką, świetna rzecz). Ten pierścień wylotowy był robiony w ten sam sposób z tym że zawijałem już bez ca, na wiertle metalowym, ale następnym razem użyłbym gotowej rurki bo grubość nie jest równomierna. Co do wirnika to najpierw "wytoczyłem" sobie ten wał, potem cyrklem olfy z płytki 0,25 wyciąłem kółko 10mm średnicy, i nakleiłem wałek. Potem ostrym nożem ponacinałem całe kółeczko (trzeba pilnować by nóż ciął "po promieniu" wtedy wszystko będzie równe), i po nacięciu powyginałem łopatki pęsetą. Ale taki wirniczek nie jest zbyt sztywny i wygina się na wszystkie strony to podkleiłem go drugim grubszym kółkiem, ustawiłem odpowiednio łopatki i skleiłem całość thin-em z tamki. Dla lepszego efektu można "nawlec" parę wirników na np. drucik mosiężny, na końcu podkleić kółko, a poszczególne wirniczki do siebie, ale to w 72 nie ma najmniejszego sensu Podczas cięcia, najlepiej kłaść nóż na elemencie i dociskać jak gilotynką niż ciągnąć bo można rozerwać plastik i prawie na pewno wyjdzie krzywo. Wiertarka jest firmy MacAlilster ale piszę dremel bo po prostu każdy wie o co chodzi. Dokładnie ta, ale nie wiem czy jest jeszcze dostępna, jak coś szukać w castoramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Spróbujemy,zobaczymy dzięki za patent z wirnikiem bo gdy próbowałem ciąć hips to własnie się strzępił i był nie równy.Ale ciąłem bez tej "tulei" na środku. W wolnej chwili muszę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Witam Silnik został pomalowany i dostał okablowanie oraz grubsze przewody wszelkich płynów, dojdzie jeszcze gruba rura upustu powietrza ze sprężarki i parę przewodów srebrnych. Tył silnika zamknąłem, bo gdzieś mi nie leżała ta turbina. W kadłubie zrobiłem wnętrzności, teraz dorabiam konstrukcję a po pomalowaniu będę jakoś wplatał tam przewody. Konstrukcja jest póki co lekko krzywa ale zostanie przeszlifowana i dostanie wytrawione paski z otworkami na nity, ramki w miejscach włazów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Będzie Izraelczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Nooo Czesiu...widzę,że znowu ostro się zapowiada...bo Migiem mnie rozwaliłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Jest rozmach i fajne "szoł", ale brakuje mi dokładności. Goni Cię jakiś termin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Dzięki ;) Termin mnie nie goni choć fajnie by było wyrobić się na Bytom, ale po prostu paluchy nie wyrabiają. Nie zawsze chcieć to móc, ale robię najlepiej jak mogę Będzie Izraelczyk? Nie, nie gdybym miał robić Izraelczyka to musiałbym zmienić silnik, ma to być egzemplarz prototypowy podczas renowacji do stanu lotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Witam,fajnie to wygląda ale silnik w oryginale jest trochę inny http://fantomas51.blog.jeuxvideo.com/r42580/Moteurs/2/ ostatnie zdjęcie na dole strony http://en.wikipedia.org/wiki/SNECMA_Atar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Dlatego egzemplarz prototypowy, ten był wyposażony w Rolls Royce Avon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi