BOMI21 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 No pain, no gain! ale nikt nie powiedział że to mnie całkowicie demotywuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Lepiej kupić F-16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Albo kupić snapkita, z 6 elementami na krzyż, i już pomalowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Albo kupić snapkita, z 6 elementami na krzyż, i już pomalowanego http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=66&t=16344 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Witam Ostatnio mało siedziałem nad modelem, bo zbytnio nie miałem ochoty szlifowac. Wszystko jako tako oszlifowane. Wkleiłem róznierz stateczniki pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Ja po wklejeniu stateczników zdałem sobie sprawę, że bez nich lepiej i dużo łatwiej jest pomalować i popracować nad dyszami silników (jest tam co robić). Wiec odkleiłem jeden z nich żeby mieć łatwiejszy dostęp do dysz i dopiero później go zamocowałem, już pod koniec. Mi tak była łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Witam Popracowałem nad wnękami podwozia. Prosiłbym o jakieś sugestie co mogę tam jeszcze dodać. Teraz mam ferie to suka powinna ruszyć do przodu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Lutego 2014 Autor Share Napisano 5 Lutego 2014 Witam pomalowałem silniki metalizerami. Na tak wczesnym etapie budowy, bo mam wtedy łatwiejszy dostęp. Muszę poprawić te najjasniejsze wstawki.po za tym trochę dłubie przy wnękach podwozia. Wiem że są pomalowane nie równo, ale w tym miejscu wystaje tylko 1 warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Jakiś matowy ten twój metalizer. Co to za farbki i na jakim podkładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Lutego 2014 Autor Share Napisano 5 Lutego 2014 Na surfarcerze, na niego czarna farba, potem aluminiowy alcad, na to pasy z metalizera mm, trochę złotego humbrola i clear blue. Faktycznie jest trochę matowy, nie wiem co to spowodowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 A jakiego czarnego użyłeś (mat, półmat, czy błysk)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Lutego 2014 Autor Share Napisano 5 Lutego 2014 Błysk. Zobacze, może psiknie się sido albo selerem i to coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Kurcze może powinieneś przepolerować surfacera przed położeniem czarnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Błysk.Zobacze, może psiknie się sido albo selerem i to coś da. Trzeba było polerować po każdym kolejnym metalizerze, teraz to już może być po ptokach, ale próbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Powiedz mi po jakiego diabła dawałeś surtfacer pod to? Wystarczył sam czarny połysk pod Alclada bądź go nie dawać wcale. Wygląda to dziwnie. Zerknij sobie tutaj jak ja to robiłem: viewtopic.php?f=104&t=36285 Nie będę ukrywał ale wygląda to dziwnie w Twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Coś jest mocno nie tak z przygotowaniem powierzchni skoro Alclad wyszedł taki matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Lutego 2014 Autor Share Napisano 5 Lutego 2014 Pasta polerska poddizałała i powierzchnia jest taka jak powinna być czyli błyszcząca. Co do tego czemu dawałem surfarcer, czytałem kiedyś na forum żeby dawać pod czarny to dałem. Lewa dysza była polerowana.chyba tak na zdjęciu nie widać, ale jest róznica między tym co było. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Dalej jest nie to co mogło być. Następnym razem będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Lutego 2014 Autor Share Napisano 5 Lutego 2014 Ale i tak jest lepiej po polerce, czego niestety zdjęcia nie uchwiciły Zastanawia mnie czemu alcad na ten czarny ładnie się nie nałożył i nie zaczoł błyszczeć, bo nakładałem go już na czarny błysk i zawsze ładnie błyszczał, nawet na samych dyszach, są zresztą zdjęcia w temacie. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Atą czarną jaką dawałeś olej czy akryl?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Lutego 2014 Autor Share Napisano 5 Lutego 2014 akryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 No i tutaj masz betona, Alclad wymaga olejnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 No i tutaj masz betona, Alclad wymaga olejnej. Muszę sobie zapisać i powiesić nad łóżkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 Alclad II Lakiery metaliczne ALCLAD II ALCLAD II Lacquers produkuje szeroką gamę realistycznych i trwałych lakierów metalicznych do stosowania w modelach lotniczych, broni pancernej, samochodów i figurek. Dodatkowo, lakiery pryzmatyczne pozwalają na osiąganie unikalnych powłok lakierniczych na modelach pojazdów, których karoserie wykonano z włókien węglowych. Nie są to wbrew obiegowej opinii metalizery. Po pomalowaniu nie wymagają polerowania w celu nadania pożądanego wyglądu oprócz przypadków wymienionych w dalszej części niniejszego opisu. Aplikacja na modele wtryskowe (z polistyrenu): Do malowania modeli wtryskowych niezbędny jest podkład, ponieważ lakiery Alclad są produkowane na bazie rozcieńczalników zawierających związki nitrowe i celulozowe. Związki te wchodzą w reakcję chemiczną z większością tworzyw sztucznych powodując odkształcenia powierzchni. Z tego względu zaleca się staranne pokrycie elementów przewidzianych do malowania Alcladem warstwą lakierów podkładowych Alclad Primer. Można też użyć: - Tamiya Plastic Primer - biały lub szary - Podkłady GYNZE - lakier akrylowy, najlepiej bezbarwny (może być Sidolux), półmatowy lub błyszczący Powłoki podkładowe matowe powinny być po zaschnięciu wypolerowane papierami o gradacji 1000/1200 w celu uzyskania mniej chłonnej powierzchni. SZCZEGÓŁOWE ZASADY STOSOWANIA ALCLAD II – Seria Regular Brak szczególnych zasad aplikowania, oprócz nakładania na półmatowy lub błyszczący podkład. - Sugerowane ciśnienie pracy – 1-1,5atm. - Końcówka dyszy powinna się znajdować w odległości 4-6 cm od malowanej powierzchni. - Malując, wykonywać ruchy podobne do malowania pędzlem, a nie typowym natryskiem. - Polerowanie pomalowanej powierzchni zasadniczo nie jest niezbędne, jednak efekt łagodnego przechodzenia kolorów można pogłębić poprzez polerowanie miękką tkaniną. - Farba nie wymaga stosowania żadnych nośników. - Można używać płynów ułatwiających nakładanie kalkomanii wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 Marku a na swojej stronce swego czasu pisali, że olejna musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi