skala72 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Ja powiem, że model jest wykonany rewelacyjnie, jest ten jeden babol, ale .. Klienci machają rękoma na te klapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Kupiony. Pomimo tych kilku (~3) błędów model prezentuje się rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Możesz wrzucić pełnego in-boxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vargien Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Również kupiłem, jakość detali jak na tą skalę powalająca POLAKKK: In-box dostępny tutaj http://miniwojna.blogspot.com/2013/11/prosto-z-pudeka-tankietka-tks-z.html oraz na mojej stronce :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Kupiony. Pomimo tych kilku (~3) błędów model prezentuje się rewelacyjnie. Mam prośbę, czy mógłbyś wskazać które miejsca należy poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Główny błąd to włazy załogi i troszkę przesunięty peryskop Gundlacha. Do wymiany uchwyty klap z przodu i z tyłu pojazdu, oraz uzupełnienie nitów na bokach pojazdu. I wychodzi piękny TKS za cenę poniżej jednej dychy. Dla bardziej wymagających można zabrać wnętrze z TKS RPM-u i po waloryzacji przełożyć do rzeczonego modelu i pootwierać klapy i włazy i też będzie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Wielkie dzięki, przyda się, podejrzewam, że nie tylko mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Kupiłem - rewelacja. Detal wspaniały, wszystko dobrze odlane. Jeśli pozostałe modele będą na takim poziomie wykonane, to będzie fantastycznie. Jest jeszcze jedna zmiana, jaką warto poczynić - tankietka z NKM nie miała karabinu maszynowego, więc uchwyt dla niego z boku pojazdu nie ma sensu dla tej wersji. Po prostu nie przyklejać go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Główny błąd to włazy załogi i troszkę przesunięty peryskop Gundlacha. Do wymiany uchwyty klap z przodu i z tyłu pojazdu, oraz uzupełnienie nitów na bokach pojazdu. I wychodzi piękny TKS za cenę poniżej jednej dychy. Dla bardziej wymagających można zabrać wnętrze z TKS RPM-u i po waloryzacji przełożyć do rzeczonego modelu i pootwierać klapy i włazy i też będzie pięknie Jak wyżej. Jednak dla mnie najważniejsza rzecz do poprawy to jednak przesunięcie lufy lekko w bok osłony. Czy da się lekko przeryć nową linię podziału włazów przy peryskopie? Ciężko. Możesz wrzucić pełnego in-boxa? Ramka jest tylko jedna i mała. "Głuptakiem" nie da się zrobić ładnej fotki tej ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Mam i ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Mam swoje 2 i jestem bardzo zadowolony z jakości i detalu;) a co najważniejsze " made in Poland" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Mam. Na razie powiem 2 rzeczy-po pierwsze, powiesić należy tego, co wymyślił 3 korki wtryskowe przy łopacie czy lufie wz. 38. Po wtóre, przy PzH 2000 Revella nie narobiłem się pilnikiem tyle, co przy tym gówienku... Cóż, robię dalej ;) Wie ktoś może, czym toto pomalować w Humbrolach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arthurtheking Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Model ma dwa błędu jeśli chodzi o górę kadłuba: - peryskop w niewłaściwym miejscu, - po stronie dowódcy były dwie ruchome płyty a nie trzy. Dlaczego rysownik narysował planik prawidłowo a nie jak w modelu to już nie wiem. Ta nieprawidłowa wersja góry kadłuba jest również w nowych publikacjach z planami TKS wydawnictwa Militaria. Na dostępnych planach peryskop jest raz w osi działka, a raz przesunięty (zależy od wydawnictwa). Analizowałem chyba wszystkie dostepne zdjęcia wozów z nkm. Jestem głęboko przekonany, że na modelu peryskop jest poprawnie. Warto sięgnąć do planów z czasopisma Model Fan nr 7/2008. Tam problem został rozwiązany. Na dwóch zdjęciach, które są w publikacji (i które stały się osnową dla planów z przesuniętym peryskopem oraz kolorowego rysunku w gazetce, który zamieściłeś) jest nie TKS z nkm-em, a prototyp tego wozu, który był przebudowanym TK-3. Pierwotnie tak planowano - czołgi Tk-3 miały mieć nkm, a TKS - km. Ale TK-3 były zbyt zużyte, w dodatku wymagały poważniejszej przebudowy pancerza, upodabniającej je do TKS. Więc "seryjna" wersja była po prostu TKS-em z zamontowanym nkm-em. Dlatego miała peryskop w osi broni, tak jak zwykły TKS. Było to mniej wygodne dla dowódcy czołgu (peryskop nieco przeszkadzał), ale szybciej można było przebudować pojazd. Część TKS miała peryskopy jak w prototypie, a część jak w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Bardzo rewolucyjne są Twoje stwierdzenia. Zanim odniosę się do nich, poproszę o konkretne dowody w postaci zdjęć. Model Fanem 7/2008 nie dysponuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 No ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 No ciekawe... Też jestem ciekaw. Twoje zdjęcie to nie jest TKS z nkm wz. 38, tylko prototyp z działkiem 20 mm Solothurn. Lufa jest po prawej stronie od osi osłony, zamiast po lewej i osłona jest tu trochę mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eruc13 Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Kupiłem z ciekawości, miło zachęcony dokupiłem drugi i dostałem bonusa? W pierwszym modelu części zgadzały się z pokazanym in-boxem, w drugim mam dodatkową rameczkę z jarzmem i karabinem, czyżby wersja podstawowego TKS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Skoro nie ma riposty, to ja przedstawiam swoje argumenty: Na dostępnych planach peryskop jest raz w osi działka, a raz przesunięty (zależy od wydawnictwa). To nie jest argument. Różni rysownicy, nie zawsze posiadający wiedzę tym temacie, rysują plany. Analizowałem chyba wszystkie dostępne zdjęcia wozów z nkm. Jestem głęboko przekonany, że na modelu peryskop jest poprawnie. Warto sięgnąć do planów z czasopisma Model Fan nr 7/2008. Tam problem został rozwiązany. Nie znam żadnego dostępnego zdjęcia TKS 20 mm z peryskopem po środku płyty. Czy na pewno rozwiązany? Mam nadzieję, że ten ORYGINALNY fragment rysunku technicznego z dokumentacji przebudowy TKS-a w celu zamontowania działka, wyprowadzi Cię z głębi błędnego przekonania: Na dwóch zdjęciach, które są w publikacji (i które stały się osnową dla planów z przesuniętym peryskopem oraz kolorowego rysunku w gazetce, który zamieściłeś) jest nie TKS z nkm-em, a prototyp tego wozu, który był przebudowanym TK-3. Niezłą teorię wymyśliłeś. Myślę, że wiele osób ma jednak trochę wiedzy w tym zakresie i potrafi rozróżnić prototyp TK-3 od seryjnie przebudowanej TKS. Pierwotnie tak planowano - czołgi Tk-3 miały mieć nkm, a TKS - km. Więc "seryjna" wersja była po prostu TKS-em z zamontowanym nkm-em. Dlatego miała peryskop w osi broni, tak jak zwykły TKS. Było to mniej wygodne dla dowódcy czołgu (peryskop nieco przeszkadzał), ale szybciej można było przebudować pojazd. Część TKS miała peryskopy jak w prototypie, a część jak w modelu. Niestety, to co napisałeś nie jest prawdą ( patrz rysunek powyżej). Polecam bardziej ambitną literaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 A co powiecie na to? Zdjęcie znalezione w google.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 A co chciałem pokazać tym zdjęciem? Ładne zdjęcie TKS-a uzbrojonego w ckm Hotchkiss z kolekcji MWP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Już wyjaśniam. Kupiłem ten mode,l jestem zadowolony. Znalazłem zdjęciatankietki, a wcześniej widziałem waszą dyskusję na temat drzwiczek. I sam nie wiem jak to jest. Jak jest poprawnie? A tu całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 http://www.google.pl/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=aRTx8g3Ir547sM&tbnid=ye-N2aAmmx5-DM:&ved=0CAgQjRwwAA&url=http%3A%2F%2Fderela.republika.pl%2Ftks20pl.htm&ei=0SCJUoqRIKiH4gSFy4DwAQ&psig=AFQjCNEDFJUjdkbo3uQyQEKnbUaV0fNQIg&ust=1384804945658378 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Już wyjaśniam.Kupiłem ten mode,l jestem zadowolony. Znalazłem zdjęciatankietki, a wcześniej widziałem waszą dyskusję na temat drzwiczek. I sam nie wiem jak to jest. Jak jest poprawnie? A tu całość. Model ma prawidłową górę dla normalnej tankietki TKS z ckm Hotchkiss. W wersji z działkiem wymaga kilku poprawek (rysunek z instrukcji). El Commendante. Twoje zdjęcia to tankietka TK-3 przebudowana do zabudowy działka 20 mm. Był jednak tego tylko ten jeden jedyny egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 18 Listopada 2013 Share Napisano 18 Listopada 2013 WAŻNA UWAGA - proszę sprawdzajcie swoje modele - mnie się przydarzyła przykra sytuacja - w oryginalnie zafoliowanej gazetce, zafoliowanym pudełku były tylko klej i wykałaczka a modelu nie :( na szczęście miła Pani, nawet po odejściu od kasy wymieniła mi gazetkę, na zawierającą model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 18 Listopada 2013 Share Napisano 18 Listopada 2013 mysiek13 miałem identycznie. Zamówiłem w Martoli od razu 20 sztuk więc gazetki były pakowane w pudła po 10 szt. i po sprawdzeniu w domu okazało się, że mam 19 zamiast 20 TKSów :( Zgłosiłem chłopakom na Fejsie aby dokładniej sprawdzali pudełka przed zafoliowaniem. Mam nadzieję, że na przyszłość będą unikać takich wpadek bo model naprawdę fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi