spiton Napisano 25 Grudnia 2014 Share Napisano 25 Grudnia 2014 Ten mój wpis to tylko niemerytoryczny zachwyt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 zaczynamy z walkę z podstawką... Kirishima będzie osadzona na nieco wzburzonym morzu. Co powoduje, że częściowo odsłania się część podwodna okrętu. Należało więc ją odtworzyć .... Z 5 warstw milimetrowej płyty poliestrowej powstało ok 4 metrów zanurzenia. Powinno wystarczyć. część podwodna została zespolona z pudełkową: plan jest taki aby zafiksować tylko częśc podwodną. Część nawodna pozostanie niedoklejona do końca budowy. czekając do wyschnięcie malowania dopasowałem nadbudówkę z pomostami dział 127mm oraz podstawą masztu głównego. nie wiem czy tu Fujimi do końca przemyślało sprawę. Użycie blaszek - nawet zestwu producenta rodzi kłopoty. Po prostu pomost jest za duży. wymagał korekt zmniejszenia pomostu oraz podcięcia od dołu części plastiku : po spasowaniu tak to wygląda wstępnie złożone na dziś... skrzyneczki amunicyjne 25mm gotowe: Z blaszki powstały też reflektory pokładowe. Jakiekolwiek zestawowe lub żywiczne mają stosunkowo słabe odwzorowanie detali. Przy pomocy blaszki można nawet zamodelować żarówę wewnątrz reflektora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Za każdym razem gdy widzę, że dodałeś post boję się wejść i obejrzeć bo podświadomie wiem, że znowu coś wykombinowałeś nieziemskiego i coraz bardziej pogrążam się depresyjnie.. Tym razem ponownie, nie pomyliłem się.. po prostu zaje*iście jak zawsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Drozdek za 20 lat też tak będziemy robić. Blacman to jest magia coś pięknego. Okręt w całej okazałości wygląda pięknie. Jak dla mnie jesteś mistrzem od dzisiaj mówię do ciebie mr mijagi :] I ta skala:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 po spasowaniu tak to wygląda wstępnie złożone na dziś... Jak dla mnie wygląda zaj... , już nie mogę doczekać się finiszu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Kuzwa... rysy na tej jednogroszowce sa wieksze niz niektore detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 woda się "tworzy": pianka termoizolacyjna tworzy strukturalną powierzchnię fal. Zostanie uzupełniona akrylem w celu zniwelowania charakterystycznych "bąbelków" na powierzchni oraz wyprowadzenia kierunków fal pod wiatrem i drobnych grzbietów. przepraszam za nieco nieostre zdjęcia... Mam pytanie do Kolegów - czym kleić skutecznie piankę/styropian ? Mam wrażenie, ze zwykły Wikol wystarczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Stycznia 2015 Czym formowałeś fale? Gorącym nawiewem, lutownica kolbową czy jeszcze jakoś inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 zapalniczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Stycznia 2015 zapalniczkąCzyli gorący nawiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Blackman, z pewnością widziałeś prace Kostasa. To mistrz fal i w ogóle morza. Pooglądaj jeszcze, bo ma wątpliwości, czy panujesz nad tym morzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 widziałem oczywiście ... Kostas używa żywicy - czego ja na pewno chcę uniknąć. nad morzem panuje jedynie Posejdon... tak na poważnie - to jest kierunek, który próbuję obrać... z pewnymi modyfikacjami. http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=157503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 łoł ! piękny tutorial ! Oprócz żywicy Kostas stosuje watę zmieszana z silikonem. Do piany. Mi tylko chodziło oto, żeby nie zapomnieć o fali idącej od dziobu ,-)) Trzymam kciuki, bo jak napisałeś, nad morzem to jedynie Posejdon panuje ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 ...Mi tylko chodziło oto, żeby nie zapomnieć o fali idącej od dziobu ,-)) .... Masz na myśli zjawisko wzbudzenia fal - efekt Kelvina zapewne... Trochę się temu przyglądałem. Tu jest fajny artykuł: http://www.steelnavy.com/WavePatterns.htm generalnie wielkość wzbudzenia fal oraz kąt odkosu zależą silnie od prędkości okrętu. Bardzo fajnie to widać na gładkiej wodzie lub na niewielkich - krótkich falach: źródło - internet. Wzburzony ocean bardzo jednak to zjawisko niweluje - pozostawiając jedynie dodatkowe białe grzebienie na falach. źródło: SCATTERING ANALYSIS FOR SHIP KELVIN WAKES ON TWO-DIMENSIONAL LINEAR AND NONLINEAR SEA SURFACES Progress In Electromagnetics Research B, Vol. 52, 405{423, 2013 w skrajnych przypadkach zjawisko wzbudzenia fal jest niwelowane prawie całkowicie: źródło - internet. dodatkowo fakt małej podstawki też skraca konieczność modelowania wzbudzenia fal. Teoretycznie może nie być w ogóle widoczne. Na żółto orientacyjne ramy projektowanej podstawki: oczywiście postaram zamodelować odkosy. Ale to jeden wielki eksperyment dla mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 blacman - za ten artykuł o śladach na falach masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 mnie też bardzo przypadł do gustu. Kirishima będzie posadzona w lekkim przechyle. Tuż po zakończeniu zwrotu przez prawą burtę. Przy prędkości ok 24 węzłów powinny być trzy odkosy. Prawoburtowy odkos dziobowy stworzę przy pomocy akrylowego specyfiku. Odkosu na śródokręciu raczej nie powinno być - z racji zwrotu okrętu i zmiany turbolencji wody. Odkos rufowy to będzie mieszanina piany oraz chaotycznych drobnych fal po kliwaterze. Odkosy lewoburtowe nie powinny występować - kadłub napiera na wodę poprzez skręt... Tak sobie to pookładałem w głowie. Nie wiem czy dobrze.... Na studiach miałem tylko jeden semestr mechaniki płynów. Ale bardziej interesujące były zajęcia praktyczne z płynów w akademiku Okręty typu Kongo miały bardzo opływowy kadłub więc zmiany w falach jakich dokonywały przy średnich prędkościach były niewielkie.... źródło: internet źródło: internet tak wygląda morze po pierwszej warstwie Wikolu: a tak po trzeciej...: a na pagodę weszły pająki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Czy możesz opisać mi jak mocujesz olinowanie i jakich materiałów używasz.Właśnie staje przed realizacją pierwszego olinowania w życiu skala 1:350.Przydał by się bardzo profesjonalny opis z fotkami + zbliżenia.Ślicznie ci to wyszło zresztą jak wszystko mr mijagi:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Czy możesz opisać mi jak mocujesz olinowanie i jakich materiałów używasz Tu jest chyba najwłaściwsze wytłumaczenie: a na pagodę weszły pająki Patrząc na dotychczasowe dokonania warsztatowe kolegi blacmana stawiałbym właśnie na jakiegoś małego, prywatnego spidermana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Super się prezentuje. Będziesz dawał jakieś proporczyki? Jestem ciekaw przygody z wodą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Blacman super pomysł na wodę. U mnie tez schnie pierwsza warstwa, z tym ze jak użyłem lakieru akrylowego na spienionym styrodurze z falami wypalonymi lutownicą gazową Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 a na pagodę weszły pająki Jak zamontowałeś je na dole? Będę próbował coś podobnego zrobić przy yamato aczkolwiek pewnie takiego efektu nie uzyskam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 ... z tym ze jak użyłem lakieru akrylowego na pieniężnym styrodurze ... i to jest właściwy wybór. chyba najwłaściwszy. Puść jakieś fotki u siebie w wątku Borodino.... ja walczyłem z poliuretanową pianką - nic się do niej nie chce kleić Mam wrażenie, że u mnie wikol trzyma się siłą woli oraz kształtu całości niżli siłą kleju.... Czy możesz opisać mi jak mocujesz olinowanie i jakich materiałów używasz... Używam drutu 0,05mm. Przycinam kawałem odpowiedniej długości - wymierzony wcześniej cyrklem. Zatapiam górną końcówkę odcinka drutu w CA i przykładam do górnego punktu mocowania na rei lub pomoście. Dolną część ustawiam we właściwym miejscu i podklejam CA podawanym na cienkim druciku. Całość po wyschnięciu dodatkowo podlewam punktowo na obu węzłach jeszcze raz CA. Do skali 1/350 możesz rozważyć drut mosiężny 0,1mm do kupienia bez problemu w sklepach modelarskich. ...Będziesz dawał jakieś proporczyki?... nie wiem czy powinienem.... Planuje Kirishimę w czasie nocnej bitwy pod Guadalcanalem z nocy 14 na 15 listopada. Nie wiem tego , ale zakładam, że w czasie nocnego pojedynku Japończycy nie stosowali komunikacji optycznej... Na pewno bandera na rufowym flagsztoku oraz na skrajnych flaglinkach nadbudówki głównej dojdą jeszcze speedcony - jako, że te działają automatycznie. Kirishima nie była okrętem flagowym w tej operacji - był nim Atago, więc to pewnie byłoby wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 woda, woda, woda... będzie mnie prześladować... taki jest plan odkosów : Bardzo proszę o krytkę wszelaką tych poczynań. Kirishima jest zafoliowana - wszystko można zmienić... na szczęście małe jednostki nie mają problemów z odkosami: częsciowo będą nawet w odpoczynku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Jak tak patrze na zdjecia takie jak to: to wydaje mi sie, ze po zewnetrznej stronie nie powinno byc odkosow przy ostrym zwrocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Jak tak patrze na zdjecia takie jak to: to wydaje mi sie, ze po zewnetrznej stronie nie powinno byc odkosow przy ostrym zwrocie... Teoretycznie masz rację - nie powinno być. Ale... Jednak z tego co trochę poczytałem wszystko zależy do prędkości jednostki i promienia skrętu - to ma największy wpływ na napór zewnętrznej krawędzi okrętu na wodę. Niestety żaden ze mnie pełnomorski "marynarz" więc chyba trzeba będzie się podeprzeć w tym przypadku jakimiś zdjęciami porównawczymi. Poza tym jeśli mogę zauważyć ami - zdjęcie które umieściłeś zrobione zostało na bardzo spokojnym akwenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi