Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

@M.A.V. i tak już puszcza :haha:

ładny brokuł  :haha:     na moje oko to jakiś Marcello się struga  :szczerbol:

EDIT  ---------------

no i gdzie warsztat dla potomnych  ??   :rozga:

Edytowane przez M.A.V.

jeszcze włoszczyzna.....

77.jpg.c700739331a6490374e56ed9d9e99890.jpg

w zapowiedziach było już od jakiegoś czasu - tu jest inbox i recka :

http://www.modelwarships.com/reviews/ships/it/dd/ThetisAscari-350-tm/ThetisAscari.html

EDIT  ---------------

kilka nowych o.p. w bułgarskim druku 3D :

14.jpg.b490b0a44a8c4b60b1f00b53a1341fd7.jpg

15.jpg.7eed815bf062a4557b5ffe2be71d10c7.jpg

16.jpg.2df0dc372193d2a669b99832c5de74cf.jpg

dodatkowo w juesej struga się ostatni z serii kultowych V-boatów ( a w zasadzie pierwszy typ - B )

(ma być dostępny luty-marzec)

EDIT 2  --------------------

dla wielbicieli wintydży Airfix zapowiedział w 2025 wznowienie swoich strucli z lat 70tych

4.thumb.jpg.e19a192167d93aa76cf238974c11d1a9.jpg

5.thumb.jpg.4bdb11147fb18e742381008430d34888.jpg

6.thumb.jpg.1232252d698ffc5a53f9aed672e1afb7.jpg

EDIT  3  --------------------

jeszcze Bułgar zapowiedział reedycje swojego Sauro

88.jpg.dd9425cb4e519fa76332bb2d85824d4b.jpg

tym razem kadłub nie będzie żywiczny i blach też nie będzie --->  wszystko w druku 3D

EDIT  4  -----------------

W dniu 11.12.2024 o 17:53, Szydercza Gała napisał:

Wypas Zbychu, może dałbym radę przełamać włoskOM klONtFe :haha:

Caproni B.72 już dostępny w sprzedaży

40.thumb.jpg.eed514565a871b62ece0422c74ea52a8.jpg

41.thumb.jpg.a9d0c8edd2c61ce8fbe18c3b312b07a8.jpg

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1

• 2 weeks later...

IJN Takao od Very Fire\Beaver  w 1:350 będzie rozsyłany przez producenta podobno od 15 lutego. 

1589517-c-144147-31-1080.jpg 

Ciekawe czy wcześniej pojawią się jakieś inboxy.

• Like 1

Od Trąbki drugi z serii Didosów już dostępny, a nawet wylądował u mnie już na półce 😉 W promocji w Modeledo kosztował ok. 280  zł + wysyłka

8488496f2f4a9b475c78c8367d7acab9.jpg

Czyli HMS Argonaut. W stosunku do poprzednika - HMS Naiad, model ma lub powinien mieć m.in.:

- nieco inny mostek 

- inną konfigurację lekkiego uzbrojenia przeciwlotniczego

- nieco krótszy tylni komin (chyba)

Generalnie drobiazgi. 

Przy okazji wspomnę, o dostępnych waloryzacjach (acz przeznaczonych do Naiada. Jest pokład drewniany, a także konkurencyjne zestawy wydruków  3 D belgijskiego (chyba) producenta Swordfish Models oraz dostępny m.in. na Ebay i w Hobbyeasy zestaw nieznanej mi firmy YZM. Nic tylko zakasać rękawy, siadać, robić...

Michał 

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

2 godziny temu, Dudzio napisał:

IJN Takao od Very Fire\Beaver  w 1:350 będzie rozsyłany przez producenta podobno od 15 lutego. 

1589517-c-144147-31-1080.jpg 

Ciekawe czy wcześniej pojawią się jakieś inboxy.

IMG_5443.thumb.png.ac3a435013664303b585fde735bf6dd0.pngCoś tu jest niewiele ale jest 

IMG_5442.png

Poczekam na Myoko, ale kadlub ma potencjal zeby go fajnie zmalować.

Michu tyle sie naczytalem jakie te Didosy sOM zajebiste i jak Fszyscy na nie czekajO, że teraz oczekuje przynajmniej 5 relacji... od jutra :wink:

• Like 1
  • Haha 2

1 godzinę temu, Szydercza Gała napisał:

Michu tyle sie naczytalem jakie te Didosy sOM zajebiste i jak Fszyscy na nie czekajO, że teraz oczekuje przynajmniej 5 relacji... od jutra :wink:

Aye, Aye, Sire!

Nie od jutra i ja to tylko jeden, ale będzie. Wena i zainteresowanie tymi sprawami po pół roku modelarskiej impotencji powoli i nieśmiało wraca. 

Ale na razie poszedłem z motoryzacyjnem duchem czasu, czyli w downsizing. Innemi słowy, bzykam się z tą PRZczołOM.

A że Żona powiedziała, że najpierw się muszę skończyć bzykać z jednym, zanim się zabiore za inne, no to wyboru nie mam i muszę kończyć, com nieopatrznie zaczął.

Więc póki co z Argonautem myziam się tylko przez folijkie. Żeby jakiejś skuchy nie było, jak Żona nas nakryje.

image.thumb.jpeg.d03dcc3dbdb4d84c431eea9ab0253814.jpeg

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

Godzinę temu, Szydercza Gała napisał:

A co to za partyzantka Michu? Nie robiłem relacjiz Provany, bo tam nie było czego relacjonować, ale ten komar to co innego. Będzie woda?

Raczej będzie sobie stał na tej podstawce, na której stoi. Warsztatu nie ma, bo nieregularnie i wolno mi on idzie oraz niełatwo. Pozwalam sobie też odpuszczać  pewne sprawy, a to jednak wstyd tak się z tym obnażać.  Będzie galeria jak skończę, z jakimiś rozszerzonymi uwagami.

2 godziny temu, wacek napisał:

Widzieli! ok ja widziałem. I szybko zrobiłem kalkulację. Za pierwsze 4 tomy prawie 70 zł , a dwa są w gratisie. Kolejne 8 tomów to nawet nie jest cały kadłub. Czyli szybko licząc nim dojdzie do zwodowania koszty wyniosą ponad 500 PLN, a pewnie dojdą bliżej 1000...😉

• Like 3

4 godziny temu, Sampo napisał:

Widzieli! ok ja widziałem. I szybko zrobiłem kalkulację. Za pierwsze 4 tomy prawie 70 zł , a dwa są w gratisie. Kolejne 8 tomów to nawet nie jest cały kadłub. Czyli szybko licząc nim dojdzie do zwodowania koszty wyniosą ponad 500 PLN, a pewnie dojdą bliżej 1000...😉

Ale z ciebie optymista! 140 numerów po 43 zł, czyli ok. 6000 zł. To standard w gazetkowych kolekcjach do składania. Niestety jest też w umowie zastrzeżenie, że w przypadku inflacji cena może wzrosnąć w trakcie trwanie kolekcji, więc tak naprawdę nigdy nie wiesz, ile wyjdzie koszt końcowy.

• Like 3

1 minutę temu, Agnieszka napisał:

Ale z ciebie optymista! 140 numerów po 43 zł, czyli ok. 6000 zł. To standard w gazetkowych kolekcjach do składania. Niestety jest też w umowie zastrzeżenie, że w przypadku inflacji cena może wzrosnąć w trakcie trwanie kolekcji, więc tak naprawdę nigdy nie wiesz, ile wyjdzie koszt końcowy.

Takie kolekcje to omija się szerokim łukiem. Ale dla tych co usilnie to CHCOM to pocieszę za jakiś czas znajdziecie pewnie te magazyny już skolekcjonowane przez innych na ebay …tak samo jak to było z Titanicem….ludzie tracą cierpliwość do takich wydań …

2 godziny temu, Agnieszka napisał:

Napisałem, że 1000 zł to spokojnie sam kadłub😉 

Co swoją drogą jest to dla mnie fascynujące, że takie kolekcje jeszcze mają wzięcie. Dobry model żaglowca np.  z Artesania Latina można znaleźć za około 1500 zł.

14 godzin temu, Sampo napisał:

Napisałem, że 1000 zł to spokojnie sam kadłub😉 

Co swoją drogą jest to dla mnie fascynujące, że takie kolekcje jeszcze mają wzięcie. Dobry model żaglowca np.  z Artesania Latina można znaleźć za około 1500 zł.

Ale z drugiej strony niekiedy nie ma alternatywy, jak w przypadku Daru Młodzieży. W tym momencie najlepszy model i to w większej skali, to model kartonowy w 1:100, ze wszystkimi dodatkami wyjdzie kilkaset zł.
Podstawowy problem z tym wydaniem gazetkowym, to dziwna skala i kadłub z drewnianych klepek, który trzeba szpachlować i malować, a z tym jest problem. Jest to w końcu jednostka współczesna i kadłub powinien być metalowy jak w Bismarcku czy Titanicu.
Nawet nie wiecie ile osób się na to rzuca, np. dziadkowie kupują wnukom prenumeratę, myśląc, że dzieciak się wciągnie i będą razem składać. Kiedyś takie modele pojawiały się raz na pół roku, teraz to już co miesiąc wychodzi nowy model, głównie samochody. Widocznie jest na to rynek i mamy bogatych modelarzy 😉

oj każdy chce model żaglowca, ale nie każdy ogarnie go z instrukcją i całym całkiem skomplikowanym procesem budowy, a tu co jakis czas dostajesz kilka czesci i sobie je złozysz, nad całym planem czuwa wielki brat - ja zakładam iż tu jest sukces tego rodzaju modeli 

• Like 1

Czyżby wskrzeszenie Flagmana ?

U-boot typ IX C wczesny , 4 różne kioski , blaszka "Mikroprojekt" , kalki 34 opcje dla 24 okręów od Behemota>

scale_2400.jpg

scale_2400 (1).jpg

scale_2400 (2).jpg

scale_2400 (3).jpg