Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

być może wkrótce będzie blaszka GMM do Udałoja w 350-ce, pojawiła się już na stronie jako zapowiedź

blaszkę można już obejrzeć KLIK, podoba mi się

GMM zapowiada także blaszki (1:350) do USS Gearing (ponoć na ukończeniu), Repulse i co znów mnie cieszy do.. Sławy

w sprzedaży pojawił się zapowiadany chiński okręt podwodny typu 039G w 1:200 Bronco

Jędrek

Dzięki za info, Jędrek - biorąc pod uwagę fakt, jak bardzo blaszki wzbogacają okręt, to kupując model, chyba najpierw bym sprawdził czy jest do niego jakaś walorka. Z drugiej strony głupio tak wymarzyć sobie jakiś model, a potem go nie kupić tylko dla tego, że nie ma do niego blach. Na szczęście, jak sam piszesz można się ratować zestawami ogólnymi - trapami, relingami, działkami, etc...

...

rzadko można kupić nowość od razu z kompletem blach do niej, choć ostatnio to się zmnienia: Hasegawa wydająca model wraz z odrębnymi zestawami uzupełniającymi (np. Nagato, Akagi), Fujimi (Kongo, Ise) a także Aoshima, która początkowo wystartowała ze skromnymi blaszkami do Takao

oferta uniwersalnych zestawów też się ostatnio powiększyła do znanych dołączyli w tym temacie m.in. Flyhawk czy MK1 Design (patrz powyżej post Marwaw, sam też mam kilka ich produktów)

Jędrek

chcesz je wykorzystać do Yamato czy Chokai?

przy okazji Niko rozpoczęło produkcję akcesoriów w 1:350 na początek są to trzy zestawy zwierające po dwie japońskie żywiczne armaty 12,7cm, w środku również malutka blaszka, do domu przytargałem po jednym zestawie każdej odmiany ale jeszcze nie zdążyłem sobie obejrzeć

Jędrek

w sprzedaży pojawił się zapowiadany chiński okręt podwodny typu 039G w 1:200 Bronco

ten sam typ okrętu i w tej samej skali został zapowiedziany na lipiec przez Hobby Boss KLIK

Jędrek

Mam Chokai z Aoschimy, Polę i Arizonę z Hobby Bossa ale zanim zabiorę się za którykolwiek z nich sporo czasu upłynie. Wcześniej pewnie popełnię kolejną łajbę z Września 1939r. w 1/72, która ostatecznie wyląduje na Helu.

przy okazji Niko rozpoczęło produkcję akcesoriów w 1:350 na początek są to trzy zestawy zwierające po dwie japońskie żywiczne armaty 12,7cm, w środku również malutka blaszka, do domu przytargałem po jednym zestawie każdej odmiany ale jeszcze nie zdążyłem sobie obejrzeć.

Jak to wygląda w porównaniu z Veteranem?

Przy okazji, dotarły do mnie blachy WEM do czterofajkowców - świetna robota. Niektóre elementy przeznaczone dla brytyjskich jednostek można z powodzeniem wykorzystać np. przy budowie ORP Burzy z 1943 r. - np. radary.

Dodam, że relingi WEM są o wiele delikatniejsze niż GMM.

Z innej beczki - dotarły do mnie również mosiężne paski do mocowania linoleum IJN Flyhawka.

Oto małe porównanie:

lino_stripes.jpg

Blaszki GMM do Takao 1:350 są najbliższe oryginałowi. Wyrób Flyhawka w skali 1:350 wygląda nieco kosmicznie. Flyhawk 1:700 już jest lepszy, ale rozstaw śrub mocujących jest za mały dla 1:350.

Wg Skulskiego paski w oryginale miały 30mm szerokości. W skali 1:350 daje nam to ok. 0,1 mm. Wersja GMM ma ok. 0,15 mm szerokości.

Pozdrawiam,

Marek

Jak to wygląda w porównaniu z Veteranem?

merytorycznie nie porównywałem, organoleptycznie Veteran sprawia lepsze wrażenie - więcej detali, metalowe lufy, za to Niko robi 3 wersje, niemniej jakoś na pierwszy rzut oka nie urzekły mnie te dodatki, lufy aż się proszą o metal

fajne porównanie pasków

Jędrek

No, ładna ta Nagara Smile.

Poczekam na coś z mniejszą nadbudówką i tym samym kadłubem (Kuma, Tenryu).

merytorycznie nie porównywałem, organoleptycznie Veteran sprawia lepsze wrażenie - więcej detali, metalowe lufy, za to Niko robi 3 wersje, niemniej jakoś na pierwszy rzut oka nie urzekły mnie te dodatki, lufy aż się proszą o metal.

Dzięki!

Pozdrawiam,

Marek

No, ładna ta Nagara
ciekawy "fajkowiec", choc mnie z krążowników to bardziej leżą ciężke (np. typu "Chokai"). W mojehobby pojawił się "Kagero" - ale cholernie (jak na tę klasę okrętów) drogi

...

pojawił się "Kagero" - ale cholernie (jak na tę klasę okrętów) drogi

zdaje się iż w środku masz podobnie do Isokaze metalowe lufy i całkiem sporą blaszkę fototrawioną więc "prosto z pudła" możesz zrobić całkiem niezły model bez dodatkowych zakupów

Jędrek

zdaje się iż w środku masz podobnie do Isokaze metalowe lufy i całkiem sporą blaszkę fototrawioną więc "prosto z pudła" możesz zrobić całkiem niezły model bez dodatkowych zakupów.
też racja jakbym pozliczał dodatki do tańszych modeli, pewnie wyszło by podobnie, albo i drożej. Wracam więc myślą do sylwetki - zdecydowanie wolę ciężkie krążowniki.

...

Bronco zapowiedziało HMS Vanguard S-28 w 1:350 na przełom lipca i sierpnia KLIK

Myoko (1:350) Aoshima ma być w sprzedaży na początku sierpnia

Jędrek

Bronco zapowiedziało HMS Vanguard S-28 w 1:350 na przełom lipca i sierpnia
ooo coś ciekawego, skoro Delty nie mogę znaleźć, może na to się skuszę. Bardzo ciekawa bryła. Daj znac jak będziesz zamawiać, może bym się podłączył, jeśli można

...

na hobbyeasy.com jest już dostępny "preorder" na Mikumę. Cena z wysyłką wychodzi około 400PLN, w Polsce w sklepach będzie pewnie za około 600. Mikuma ma się pojawić 18 lipca.
a oto i link :

http://www.hobbyeasy.com/en_US/prod/44107.html

wygląda bardzo zacnie. Sylwetka o wiele ładniejsza od "kominowców" - bardzo mi się podoba. Cena też w miarę ok. Ciekawe czy będą jakieś dodatki

...

w sprzedaży są już U-booty typu IX i IXB 1:350 Bronco (i to u nas w kraju - wczoraj przytargałem do domu ), całkiem przyjemne na pierwszy pobieżny rzut oka, szczególnie kadłub wygląda miło, ciekawostka iż dzielony jest wzdłuż linii wodnej więc można model wykonać jako waterline, poza tym w każdym jest mała blaszka z relingami, może w weekend zrobię in-boxy

w sprzedaży jest już również blaszka WEM (właściwie to dwie w zestawie) do Repulse 1:350

Jędrek

Mikuma właśnie wyszedł w Japonii. Kurcze ładna ta wersja 15 działowa

Ukazał się także niszczyciel Akizuki w wersji z 1944 z Monochrome.

Chyba sprawię sobie jedną taką IX z Bronco skoro Jędrek pisze, że jakość niezła, a cena w sumie nie zaporowa. Straszny mamy urodzaj na U-booty.

BTW: Wie ktoś co dzieje się ze stronką steelnavy Czy tylko ja mam problem z dobiciem się tam.

BTW: Wie ktoś co dzieje się ze stronką steelnavy Czy tylko ja mam problem z dobiciem się tam.

mi się nie otwiera choć w tym tygodniu odwiedzałem ją

jakiś czas temu mieli problemy techniczne i nie było aktualizacji, może znów problemy powróciły tym razem w gorszej wersji? miejmy nadzieję, że nie, lubię to miejsce

a Mikuma zachęcający

Jędrek

Cena też w miarę ok. Ciekawe czy będą jakieś dodatki ...

Veterany 127 mm już są, lufki też, a jak ktoś się uprze to może zastosować dużą część PE dla typu Takao.

mi się nie otwiera choć w tym tygodniu odwiedzałem ją

jakiś czas temu mieli problemy techniczne i nie było aktualizacji, może znów problemy powróciły tym razem w gorszej wersji? miejmy nadzieję, że nie, lubię to miejsce

Ja nie umiem się tam dostać, np. do updejtów już jakieś 2-3 tygodnie. Co ciekawe one są cały czas robione, czyli stronka żyje. Podobny numer jest z kilkoma innymi stronami (co prawda nie modelarskimi)- brak odpowiedzi. :(