Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

Jędrek a zrobisz małego inboxa w wolnej chwili? Jestem zainteresowany nim bardzo...

Powiedz mi kiedy go udało ci się ustrzelić i gdzie ile zapłaciłeś itp... Obszukałem większe sklepy internetowe jakie znam w Polsce i nic...

Powiedz mi kiedy go udało ci się ustrzelić i gdzie ile zapłaciłeś itp..

w hobbyeasy, za ile dokładnie to nie wiem - brałem kilka rzeczy

in-boxa nie obiecuję, na szybko mogę podesłać fotkę zawartości, podaj maila na PW

Jędrek

Prinz Eugen jest już w sprzedaży, lada moment będzie też Trumpkowy Admirał Graf Spee (model z Academy jest już w sklepach ale nie naszych jeszcze)

pokazały się zapowiedzi kolejnych modeli Aoshima 1:350 Kinu 1943 i Nachi 1943

Hasegawa zapowiedziała dwa zestawy blach (A i B) do krążowników typu Agano 1:350

odnoszę wrażenie, że po chwilowym zwolnieniu w ukazywaniu się nowości mamy do czynienia z przyspieszeniem, 700-tkę przestałem śledzić może poza wspomnianą zapowiedzią Revell Colombo Express i Queen Mary II w tej skali

EDIT: zapomniałem o dwóch rzeczach

Lion Roar - ukazał się nowy produkt tej firmy: drewniany pokład do Bismarcka 1:350

Flyhawk 1:350 obiecuje, że po zestawie do Kongo Aoshima pokaże się również zestaw do modelu Fujimi, przedtem jednak ma się ukazać zestaw do Richelieu Trumpetera w tej samej skali

Jędrek

Dodanie daty sugeruje, iż będą jeszcze inne wersje. Czy ten okręt przechodził jakieś znaczące modernizacje ?

Jest już zapowiedziany Nachi w wersji na 1943 r.

Myoko od 1941 r. nie przechodził poważniejszych modyfikacji - praktycznie tylko japoński późnowojenny standard czyli wzmacnianie artlerii plot 25 mm, dodawanie aparatury radarowej, spawanie bulajów.

• Super Moderator
Jak widać na modelwarships Dragon zapowiada Scharnhorsta w 1/350 ! W takiej jakości jak Buchanan i Gearing to powinien być przebój. Ten okręt zawsze był wysoko na liście oczekiwań.
Zapiszę się na pewno na listę kupujących. Ktoś byłby również chętny?

modelwarships coś się o Fuso przebąkuje i plotkuje
A ten Fuso to od kogo i w jakiej skali ?

Scharnhorst i dla mnie jest jednym z ciekawszych okrętów mimo, że niemiecki poza tym myślę iż produkcja Dragona będzie dość interesująca

Fuso oczywiście w 350-tce, puszczona i niepotwierdzona jeszcze plotka o tym iż miałby go wydać któryś z chińskich producentów

Jędrek

Scharnhorst i dla mnie jest jednym z ciekawszych okrętów mimo, że niemiecki

Oj tak, sylwetkę ma bardzo ładną. I jeszcze ten jego "łatkowany" kamuflaż z okolic 1942 r... Tylko w 1:350 trochę duży będzie.

Fuso oczywiście w 350-tce, puszczona i niepotwierdzona jeszcze plotka o tym iż miałby go wydać któryś z chińskich producentów.

Kolejna ciekawa zapowiedź. Wśród pancerników IJN Fuso i Yamashiro z tymi swoimi pagodami wysokimi na 46m były chyba najbardziej "japońskie". No i jest do nich dobra dokumentacja od J.Skulskiego.

Pozdrawiam,

Marek

To ja mam takie małe pytanie, czemu tak mało rodzimej produkcji żywicznej formy Niko na forum? Nigdy nie miałem tego w ręce, widziałem tylko recenzje i gotowce, czy to warte jest zachodu? Produkują przecież wiele ciekawych modeli, których nikt inny nie robi.

mnie natomiast zastanawia czemu w Hobbyeasy nie widać okrętowych nowości Aoshima, inne się pojawiają, okrętowe nie

Jędrek

He, he czyżbyś Jędrek polował na Nagarę tak jak ja?

Fuso? Yes, Yes, Yes - cytując klasyka

To ja mam takie małe pytanie, czemu tak mało rodzimej produkcji żywicznej formy Niko na forum? Nigdy nie miałem tego w ręce, widziałem tylko recenzje i gotowce, czy to warte jest zachodu? Produkują przecież wiele ciekawych modeli, których nikt inny nie robi.

Zależy który, oczywiście to żywica więc w porównaniu do plastiku to wyższa szkoła sklejania. Sam sklejałem ORP Orzeł z tej firmy (jest na forum galeria), a ponieważ był to model szybki i mało skomplikowany trudno mi oceniać całość.

A recenzje mają zazwyczaj całkiem dobre.

P.S.

Ciekawy mają konkurs na stronie:

http://www.nikomodel.pl/

Zależy który, oczywiście to żywica więc w porównaniu do plastiku to wyższa szkoła sklejania. Sam sklejałem ORP Orzeł z tej firmy (jest na forum galeria), a ponieważ był to model szybki i mało skomplikowany trudno mi oceniać całość.

A recenzje mają zazwyczaj całkiem dobre.

P.S.

Ciekawy mają konkurs na stronie:

http://www.nikomodel.pl/

Ceny też nie są najniższe, ale nigdzie indziej w 1:700 nie dostanę np Błyskawicy na której mi zależy, krążowniki mają już w cenach gdzie inne firmy na wtryskarkach żądają 240 zł za skalę 1:350

Z żywicą miałem coś tam do czynienia, ale nie na skalę modelu - wiem, że jest łamliwa (krucha) i trudniejsza w operowaniu niż polistyren.

Natomiast mnie zaciekawiła sama też oferta i względnie wysoka jakość (może czasem wyższa niż formy wtryskowe).

O ile niszczyciele i okręty podwodne są w całkiem akceptowalnej cenie (oczywiście biorąc uwagę mają załączoną blaszkę) to co większe pozycje są w cenie zaporowej, ale akurat widać że te są one bardziej przeznaczone na eksport. Chociaż np. ORP Condrad (od pewnego czasu mnie korci na ostatni krążownik PMW) pod względem cenowym wypada całkiem kusząco.

A tak ma wyglądać Yamato w 1/500:

http://mokehana.blog34.fc2.com/blog-entry-59.html

700-tka, żywica, tylko do linii wodnej... z tych trzech powodów nie kupiłem żadnego ale jak wejdą w 350-tkę z takimi tematami to kto wie

Jędrek