Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

kilka nowości 1/700 dla podwodniaków od producenta OKB Grigorow :

USS Benjamin Franklin Class , USS Skate Class , Yankee Notch oraz Beluga (czyli mamy już około 20 OP w żywicy) , a także nawodniak Sea Shadow .

http://www.okbgrigorov.com/

Pozdrawiam

Napisano

Cypis, obserwuję ich od jakiegoś czasu i widzę, że zabrali się ostro za OP. Szkoda tylko, że nie w tej skali, co trzeba

Napisano

Panowie, przepraszam, że w temacie nowości, ale w tym roku jest 70 rocznica Pearl Harbour. Może jakiś temat grupowy z lotnikami??

Napisano

Wallace , masz rację . Ale jak się patzry na ten wysyp współczesnych modeli OP w 1/700 to człowiek zaczyna sie zastanawiać nad zmianą skali . A może kilka e-maili do OKB , żeby zmienili skalę , tylko obawiam się , że wtedy ceny 350 będą mocno wyśrubowane .

Pozdrawiam

Napisano

Cypis, średnie ceny OP wahały się do ok. 100 PLN - wyjątek to Białe Kruki Alanger'a oraz Virginia Fujimi (do dziś nie wiem, czemu model kosztuje ponad 400 PLN). Można do nich napisać czy mają w planie 1/350. Tylko pytanie jak u nich z jakością i wiernością odwzorowania

...

Napisano

OKB ma bardzo dobrą jakość w sensie merytorycznym. Jeśli chodzi o rosyjskie łodzie to pracują na planach Polar Bear-a, trudno o lepsze. Rozmawiałem z ich szefem mailowo ma coś robić w 1/350 ale na razie nowe projekty sa wstrzymane - ze wzgledu na obostrzenia transportowe do USA (nie działa poczta lotnicza) ma odcięty dostep do rynku USA i mówiąc krótko nowe projekty sie nie zwracają. USA to ich największy rynek.

Mam ich wszystkie 700-etki i w wiekszości są bardzo dobre jeśli chodzi o jakość wykonania. W zasadzie nie ma co poprawiać - można od razu malować. Ostatnio dostałem w łapki ich XIA i jest doskonały. Z tym że 700-etki to nie 350-tki ;) - jest spora różnica.

Teraz maja zrobić jeszcze wczesne atomówki amerykańskie, Tygrysa w 1/350 ;) i dla mnie ważny Le Tromphant. Grigori narzeka na brak planów. Okazuje się że jest dużo planów i materialów do rosyjskich i amerykańskichi brytyjskich łódek, a prawie nic do reszty. Wiem dużo tej reszty nie zostało ale byłoby fajnie mieć francuskiego Rubisa, czy całą mase diesli.

Z tego co wiem chca też robić samoloty w 700-ce - typu Ił-38, Tu-142, Orion. Dodatkowo mają robić zestawy kalek do op.

I jeszcze jedno - op w 350 to jednak kawał żywicy więc i cena musi być spora.

Napisano

Witam

W sprzedaży kolejna nowość dla miłośników podwodniaków w skali 1/350

AFV wydał kolejnego "Gato" . Tym razem wersja z rocznika 1943.

Link do strony LuckyModel.com z nową wersją Gato .

http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=AF%20SE73511

oraz do strony ze wszystkimi wydanymi przez AFV wersjami

http://www.luckymodel.com/scale.aspx?search=Y&q_brand=AFV&q_category=WS&q_scale=350&q_word=&q_show_instock_only=N

pozdrawiam andreya

Napisano

Dzieki za info Tovardsen , zobaczymy jak im z tą 350 wyjdzie . Masz rację , że 350 to nie 700 , ale przy sztywności odpowiedniej warstwy żywicy kadłuby i kioski mogłyby być robione jako wydmuszki .

Pozdrawiam

Napisano

A tak się składa że pytałem I jeszcze o prawidłowego Oscara. Póki co Tajfuna i Oscara nie bedzie ani w 700 ani w 350. Są za duże - koszty przygotowania prototypów są dość spore, a OKB to mała firma. Delta IV w 350 jest opracowana ale na prototyp trzeba bedzie poczekac az amerykanie zniosa restrykcje w poczcie lotniczej, tylko wtedy projekt sie zwroci. Jest jeszcze problem konkurencji - chodzi o to ze Delta IV Polar Bear kosztuje ok 115 dolarow w USA, wiec zeby sprzedac OKB musi byc widocznie tansze. W 700 jest yankee, delta III i delta IV - wszystkie bardzo ładne. Navage już prawie skończylem i niedlugo postaram sie pokazac. Czeka jeszcze na kalki kanibalizowane z Hobby Bossa

Aha w produkcji są jeszcze Skate i Nautilus. Zrozumialem ze opracowali tez Echo.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to na ebay mozna kupic ich modele bezposrednio. Sa tansze niz w sklepach i czesto daja opcje z bezplatna dostawa. Sama obsluga bezproblemowa. Modele przyjezdzaja starannie zapakowane.

Napisano

Witam ponownie

Kolejna informacja dla podwodniaków

Ukazały się wydane przez EASY MODEL gotowce okrętów podwodnych w skali 1/350 . W krajowej sieci sprzedaży widziałem dwa - Kilo i Astute a na stronach zagranicznych jest ich więcej .

Znawcy tematu ( i tej skali ) rozpoznają HobbyBossa .

Poniżej ściągnięte z sieci fotki "nowości" wydanych przez Easy Model:

37501.jpg

37502.jpg

37503.jpg

37506.jpg

Cenowo przystępnie (w kraju) ale jak z jakością wykonania ??? Może ktoś widział je z bliska - proszę o komentarze

pozdrawiam andreya

Napisano

Andreya, ten ostatni model wygląda znajomo (jakby połączyć Deltę z Klasą L.A) - co to ?

...

Napisano

Po naszych ostatnich postach zapytałem Grigoria jak ida prace z modelami w 1:350. Potwierdzil ze w ciagu 3 mieisiecy wejdzie w ta skale. Zapytal mnie co byloby wg was (ja robie 700) w pierwszej piatce modeli do zrobienia? Ja bym chcial np. Victora III, albo Alfę albo Sierrę.

Napisano

Wallance model ktory pokazal Andryeya to chińska XIA. Z cala pewnoscia budujac te okrety chinczycy brali pod uwage projekty rosyjskie i amerykanskie. Mnie on przypomina Navagi alias Yankee

Napisano

Witam ponownie

Dla uzupełnienia wiadomości tak jak pisałem wcześniej te gotowce to wszystko wydane wcześniej w skali 1/350 modele HobbyBossa .

Z numeracji katalogowej wynika , że brakuje fotek dwóch modeli.

37501 - Kilo

37502 - Astute

37503 - Virginia

37504 - ??

37505 - ??

37506 - Xia

Co jeszcze wyszło i czy już wyszło dam znać jak "złapię" odpowiednie wiadomości.

pozdrawiam andreya

Napisano

Romeo - super, jeszcze lepszy byłby Foxtrot

Btw okb Grigorov jako pierwsze 350 wypusci prawdopodobnie Skipjacka i Victora II. Podobno "poszły do silikonu"

Napisano

Co do OKB Grigorov , atmówki w 350 są OK , ale jakby zajęli się franuzami i włochami z 2 wojny swiatowej to byłaby rewelacja .

Napisano
Zapytal mnie co byloby wg was (ja robie 700) w pierwszej piatce modeli do zrobienia? Ja bym chcial np. Victora III, albo Alfę albo Sierrę.
A nie planujesz przerzucić się na Królewską skalę ? A wracając do tematu: ja gustuję w Radzieckich (Tajfuny, Delty i cała eskadra)...

...

Napisano

Ja bym się chętnie przeżucil na 1:350 bo pole do popisu znacznie większe, tylko z miejscem w domu problem Grigori raczej będzie robił radzieckie bo paradoksalnie dokumentacja większa, poza tym juz je opracował w 700-ce.

Napisano

Tovardsen, Z tym miejscem to nie przesadzaj, aż tak dużo miejsca nie zajmują. Wracając do tematu - będzie można śledzić na ich stronach zapowiedzi na przyszłość ?

...

Napisano
Ja bym się chętnie przerzucil na 1:350 bo pole do popisu znacznie większe, tylko z miejscem w domu problem

Hej.

Podpisuję się od zdaniem Wallace'a - najdłuższy w mojej kolekcji Rodney ma 70 cm, maluchy to 10-15 cm, Novik - 35 cm.

Cała kolekcja okrętów (9 sztuk) mieści się na JEDNEJ półce w szklanej gablocie.

A co do pola do popisu - 350'tka umożliwia bezproblemową ręczną waloryzację (w moim przypadku waloryzacja polega na budowie od podstaw ;>)

Przy 700'tce zostaje jedynie nabycie add-on'ów metodą kupna.

Pozdrowionka

ZzB

Napisano
Podpisuję się od zdaniem Wallace'a - najdłuższy w mojej kolekcji Rodney ma 70 cm, maluchy to 10-15 cm, Novik - 35 cm.
A ja podpisuje się pod ZzB. Musashi ma ok. 70cm, Tajfun ok. 50 cm, a reszta to też maluchy...

...

Cała kolekcja okrętów (9 sztuk) mieści się na JEDNEJ półce w szklanej gablocie.
Też mam kolekcję 9 sztuk, ale moja z kolei zajmuje jedną szklaną gablotę (pionową)...

...

A co do pola do popisu - 350'tka umożliwia bezproblemową ręczną waloryzację (w moim przypadku waloryzacja polega na budowie od podstaw ;>)

Przy 700'tce zostaje jedynie nabycie add-on'ów metodą kupna.

ZzB

Ja kiedyś chciałem stworzyć flotę US i JPN z 1/700 (bardzo bogaty wybór). "Za" było w zasadzie wszystko: wybór, cena, zajmowana powierzchnia, stosunkowa łatwość budowy. Ale potem doszedłem do wniosku, że przy 1/350 jest po prostu więcej zabawy - i to przeważyło.

...

Napisano

Panowie zapominacie że poza modelami ukończonymi mamy jeszcze masę pudełek

Ja mam 12 modeli w jednej gablocie (Oyashio, Kilo, Romeo, chińskiego 039, Los Angeles, Greenville, Sea Wolf, Akula z Hobby Bossa, dalej Sierra II, Granay, Victor III i Alfa z OKB) i 5 w drugiej z okrętami rakietowymi (Tajfun, Oscar II z Hobby Bossa , G.Washington, Yankee I z OKB, Whiskey Long Bin z Takary). 17 modeli w 350 troche zmienia sytuację. Do tego w budowie w roznym stadium Charlie, Astute, Vanguard, Delta IV, XIA, Papa wszystko z OKB.

Btw z 1:700 Grigori opracowuje właśnie Sierrę I.

Napisano
17 modeli w 350 troche zmienia sytuację.

potrzeba matką wynalazków i podpowiedzią wszelkich wolnych przestrzeni w mieszkaniu, możesz mi wierzyć - wiem co piszę