Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie byłego UW...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W modelu 1941 wieże były odlewane. Dragon robi T-34/76 Cast Turret ( cast-odlew - tak było w słowniku). A i witam kolegę z moich okolic!

Napisano

I tutaj się sprawa komplikuje... Zawsze tak bywa że biorąc się za "niby" prosty model chcemy się coś o nim dowiedzieć i nagle się okazuje... jaki to niewyobrażalny problem na nas spada... Jaka wersja, okres, malowanie i dochodzimy do takiego wniosku jak w EMOCIE

Ogólnie z T-34 sprawa jest pogmatwana... Od początku produkcji były stosowane wieże odlewane i spawane w zależności od zakładu produkcyjnego

A teraz po ŁOPATOWEMU... W 1941 roku były wieże odlewane i spawane...I jeszcze jedno... Osłona jarzma zawsze była spawana przy działach 76mm i 57mm

POZDRO

Napisano

Generalnie tak... Ale zawsze przekop dostępną Ci dokumentację bądź poproś o pomoc doktora GOOGLE... To zawsze pomaga jak masz jakieś wątpliwości

Napisano

Opracowanie z Militariów zawiera kilka błędów, ale ogólnie pozycja jest warta polecenia. Ja osobiście polecam też Mityczną Broń, gdzie przedstawiono różne wersje wież dla konkretnego zakładu i okresu produkcji. I jeszcze mała uwaga. Wszyscy w tym temacie piszą o wieżach spawanych i odlewanych. A przecież były jeszcze wieże tłoczone z płyt walcowanych.

Napisano

Matko jedyna...jeszcze trzeci rodzaj wież Nic to .... trzeba faktycznie zagłębić się w lekturę i spróbować wybrać coś dla siebie, bo zrozumieć to nawet chyba nie będę próbował Pozdrawiam

Napisano

Nie zapomnij, że to tylko ogólny podział. Trzeba tu jeszcze wliczyć wczesny typ wież z demontowanym tyłem, przykręcanym śrubami i bez niego, wieże sześciograniaste z wieżyczką dowódcy i bez niej, wieże sześciograniaste z podcięciem w przedniej, dolnej części i bez niego, różne zestawy przyrządów obserwacyjnych, różne rozmieszczenie otworów strzeleckich, różne osłony oporopowrotników dla armat kal.76mm Ł-11 i F-34 i wiele innych detali. Podobnie sprawa wygląda z kadłubami T-34, które mają jeszcze więcej różnic.

Napisano

To ma się jak z powiedzeniem... MATEMATYKA jest jak Kobieta... Nauczysz się jej ale nigdy nie ZROZUMIESZ

Tak samo jest i w przypadku techniki wojennej... Musisz się pewnych rzeczy nauczyć... a nie je rozumieć

Napisano

Wiedziałem, że będzie cięzko ale nie, że aż tak - wychodzi na to, że kazdy egzemplarz teciaka był inny Co do innych róznic to miałem jako takie pojęcie ale właśnie dziś mnie zainteresowały wieże i już tego pożałowałem

Napisano

I tu teraz masz ABSOLUTNĄ rację... Prawie każdy Teciak był inny... Były w większości spawane ręcznie i niekiedy były "deczko" krzywe albo posiadały "mniejsze" bądź większe szpary w łączeniu płyt... Zależało to pewnie od tego ile dany spawacz zdążył sobie WYPIĆ w czasie pracy

Napisano

Dlatego polecane jest w przypadku T-34 poprostu robić model pod dane zdjęcie (najlepiej kilka) tego samego egzemplarza.

Równie jak teciakologii, nie rozumiem tez shermanologii ;) Niemcy byli lepsi pod tym względem - chociaż sami nazywali wersje różnie co już pomaga

Napisano

Mógłbyś pokazać, jaki to tet, bo dragon T-34/76 '42 robi kilka wersji.

Jeśli chodzi o ten model z wieżą nie-sześciograniastą to postaram się przybliżyć jego wady.

Pozdrawiam

Napisano

WITAM WSZYSTKICH !!!

Jestem w trakcie budowy PT-91 1/72 na bazie Revella i Modelkraka i mam problem. Schremat malowania. Może ma ktoś coś na ten temat. Jakieś rysunki, odpowiedniki odcieni, zdjęcia z góry i z boków, cokolwiek. trochę w niego pracy włożyłem i nie chcę ryzykować tzw "wolnej amerykanki" Z góry dziękuję.

P.S. Jeżeli jesteście zainteresowani co z tego wyszło - piszcie. otworzę drugi temat z relacją z budowy

Napisano
Jeżeli jesteście zainteresowani co z tego wyszło - piszcie. otworzę drugi temat z relacją z budowy

No jasne, wrzucaj!

Mam gdzieś schemat malowania jeszcze z kartonworka, poszukam i wrzuce, ale nie wiem na ile on jest poprawny.

Napisano

Sprawdziłem sprawdziłem tyle że trochę nie o to mi chodziło.

Pierwsze PT-91 miały trochę inny układ plam i przede wszystkim ciemniejszy odcień zieleni prawdopodobnie podobny do PRL-owskiej ciemnej oliwki jaką malowali większość pancerki. Ale... leprzy rydz niż nic Jak nie trafię tamtego to trzeba będzie zrobić taki jak na tych fotkach.

Napisano

pudło, a kurant ten wzór produkowany w Czelabińsku, z dostarczanych z Uralu TŁOCZONYCH wież. a co do roku '41, wstepnie wieże spawano z walcowanych płyt, w Charkowie uproszczono robotę odlewano dwa kawałki które spawano. krótko tzw wojsko w wasilewskiej dostało wiele wersji z ytego powodu że były z odzysku, remontów, pomaluj swój model w polskich barwach wiele watpliwosci minie

• 2 weeks later...
Napisano

zdjeć , schematów, wzorów malowań i oznaczeń itp. Najbardziej mi zależy na podwoziu tej maszyny scudbr17wk9.jpg

licze ze ktos bedzie tak uprzejmy i mi pomoze

Napisano
poszukuje zdjeć i schematów gdyż bede robil model z kartonu zdjecia czesci plastikowych sa dla mnie nieprzydatne

Model z kartonu jest wykonany doskonale.

Znam to opracowanie...