Deco Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 W modelu 1941 wieże były odlewane. Dragon robi T-34/76 Cast Turret ( cast-odlew - tak było w słowniku). A i witam kolegę z moich okolic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam równiez Hmmm.... ale czy w m.41 nie było tez spawanych - bo sa też dragonowskie modele bez słówka cast i co z m. 42 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 I tutaj się sprawa komplikuje... Zawsze tak bywa że biorąc się za "niby" prosty model chcemy się coś o nim dowiedzieć i nagle się okazuje... jaki to niewyobrażalny problem na nas spada... Jaka wersja, okres, malowanie i dochodzimy do takiego wniosku jak w EMOCIE Ogólnie z T-34 sprawa jest pogmatwana... Od początku produkcji były stosowane wieże odlewane i spawane w zależności od zakładu produkcyjnego A teraz po ŁOPATOWEMU... W 1941 roku były wieże odlewane i spawane...I jeszcze jedno... Osłona jarzma zawsze była spawana przy działach 76mm i 57mm POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Dzięki za info - czyli generalnie jeżeli dobrze rozumiem to w przypadku T34 jest zasadniczo wszystko możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Generalnie tak... Ale zawsze przekop dostępną Ci dokumentację bądź poproś o pomoc doktora GOOGLE... To zawsze pomaga jak masz jakieś wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 No właśnie dzięki doktorowi google pojawiły mi się wątpliwości ale łatwo sie nie poddam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Dobrze żebyś się zaopatrzył w cztery częsci wydawnictwa "Militaria" o T-34. Tam są dośc dobrze pokazane różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Opracowanie z Militariów zawiera kilka błędów, ale ogólnie pozycja jest warta polecenia. Ja osobiście polecam też Mityczną Broń, gdzie przedstawiono różne wersje wież dla konkretnego zakładu i okresu produkcji. I jeszcze mała uwaga. Wszyscy w tym temacie piszą o wieżach spawanych i odlewanych. A przecież były jeszcze wieże tłoczone z płyt walcowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Matko jedyna...jeszcze trzeci rodzaj wież Nic to .... trzeba faktycznie zagłębić się w lekturę i spróbować wybrać coś dla siebie, bo zrozumieć to nawet chyba nie będę próbował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Nie zapomnij, że to tylko ogólny podział. Trzeba tu jeszcze wliczyć wczesny typ wież z demontowanym tyłem, przykręcanym śrubami i bez niego, wieże sześciograniaste z wieżyczką dowódcy i bez niej, wieże sześciograniaste z podcięciem w przedniej, dolnej części i bez niego, różne zestawy przyrządów obserwacyjnych, różne rozmieszczenie otworów strzeleckich, różne osłony oporopowrotników dla armat kal.76mm Ł-11 i F-34 i wiele innych detali. Podobnie sprawa wygląda z kadłubami T-34, które mają jeszcze więcej różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 To ma się jak z powiedzeniem... MATEMATYKA jest jak Kobieta... Nauczysz się jej ale nigdy nie ZROZUMIESZ Tak samo jest i w przypadku techniki wojennej... Musisz się pewnych rzeczy nauczyć... a nie je rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Wiedziałem, że będzie cięzko ale nie, że aż tak - wychodzi na to, że kazdy egzemplarz teciaka był inny Co do innych róznic to miałem jako takie pojęcie ale właśnie dziś mnie zainteresowały wieże i już tego pożałowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 28 Sierpnia 2007 Share Napisano 28 Sierpnia 2007 I tu teraz masz ABSOLUTNĄ rację... Prawie każdy Teciak był inny... Były w większości spawane ręcznie i niekiedy były "deczko" krzywe albo posiadały "mniejsze" bądź większe szpary w łączeniu płyt... Zależało to pewnie od tego ile dany spawacz zdążył sobie WYPIĆ w czasie pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 28 Sierpnia 2007 Share Napisano 28 Sierpnia 2007 Dlatego polecane jest w przypadku T-34 poprostu robić model pod dane zdjęcie (najlepiej kilka) tego samego egzemplarza. Równie jak teciakologii, nie rozumiem tez shermanologii ;) Niemcy byli lepsi pod tym względem - chociaż sami nazywali wersje różnie co już pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba-B Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 Mógłbyś pokazać, jaki to tet, bo dragon T-34/76 '42 robi kilka wersji. Jeśli chodzi o ten model z wieżą nie-sześciograniastą to postaram się przybliżyć jego wady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 nr katalogowy 7224 i na 99,9 % jestem już pewien, że jest to odlewana wieża Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 WITAM WSZYSTKICH !!! Jestem w trakcie budowy PT-91 1/72 na bazie Revella i Modelkraka i mam problem. Schremat malowania. Może ma ktoś coś na ten temat. Jakieś rysunki, odpowiedniki odcieni, zdjęcia z góry i z boków, cokolwiek. trochę w niego pracy włożyłem i nie chcę ryzykować tzw "wolnej amerykanki" Z góry dziękuję. P.S. Jeżeli jesteście zainteresowani co z tego wyszło - piszcie. otworzę drugi temat z relacją z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 Jeżeli jesteście zainteresowani co z tego wyszło - piszcie. otworzę drugi temat z relacją z budowy No jasne, wrzucaj! Mam gdzieś schemat malowania jeszcze z kartonworka, poszukam i wrzuce, ale nie wiem na ile on jest poprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 Oczywiscie, ze chetnie zobaczymy co tam dlubiesz Fotki masz pod: viewtopic.php?t=51 Jak widzisz mamy tu cos takiego a nawet nie sprawdziles PS.Reszta na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 Sprawdziłem sprawdziłem tyle że trochę nie o to mi chodziło. Pierwsze PT-91 miały trochę inny układ plam i przede wszystkim ciemniejszy odcień zieleni prawdopodobnie podobny do PRL-owskiej ciemnej oliwki jaką malowali większość pancerki. Ale... leprzy rydz niż nic Jak nie trafię tamtego to trzeba będzie zrobić taki jak na tych fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lisowski Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 pudło, a kurant ten wzór produkowany w Czelabińsku, z dostarczanych z Uralu TŁOCZONYCH wież. a co do roku '41, wstepnie wieże spawano z walcowanych płyt, w Charkowie uproszczono robotę odlewano dwa kawałki które spawano. krótko tzw wojsko w wasilewskiej dostało wiele wersji z ytego powodu że były z odzysku, remontów, pomaluj swój model w polskich barwach wiele watpliwosci minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczur Napisano 16 Września 2007 Share Napisano 16 Września 2007 zdjeć , schematów, wzorów malowań i oznaczeń itp. Najbardziej mi zależy na podwoziu tej maszyny licze ze ktos bedzie tak uprzejmy i mi pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Września 2007 Autor Share Napisano 16 Września 2007 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=3812 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczur Napisano 16 Września 2007 Share Napisano 16 Września 2007 poszukuje zdjeć i schematów gdyż bede robil model z kartonu zdjecia czesci plastikowych sa dla mnie nieprzydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Września 2007 Autor Share Napisano 16 Września 2007 poszukuje zdjeć i schematów gdyż bede robil model z kartonu zdjecia czesci plastikowych sa dla mnie nieprzydatne Model z kartonu jest wykonany doskonale. Znam to opracowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi