Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie byłego UW...

Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

Witam,

Konkretne pytanie dla zorientowanych : Czy ktoś z Was widział łuszczącą się (wycierającą się) farbę kamuflażu trójbarwnego na czołgu T-72 w służbie czynnej?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Michał

• 2 weeks later...

Witam

Jestem aktualnie w trakcie prac nad T-34/85 (1/48 Hobbyboss) i planuje zrobić go w barwach Armii Północnego Wietnamu. Wiadomo mi, że T-34 w Wietnamie służyły głównie jako pojazdy szkoleniowe, jednakże chciałbym wykonać scenkę z pojazdem porzuconym. W związku z tym zwracam się do szanownych kolegów w wielką prośbą:

Czy ktoś was mógłby udzielić mi informacji o ewentualnych działaniach bojowych T-34 w czasie wojny Wietnamskiej, bądź poratować mnie jakąś konkretniejszą dokumentacją zdjęciową ? Wujek Google odnalazł jedynie kilka powtarzających się zdjęć i trochę mnie to zdemotywowało do wykonania takiego właśnie pojazdu...

Byłbym ogromnie wdzięczny za każdą pomoc z waszej strony

Pozdrawiam

Kornik

• 4 weeks later...

Witam,

Jestem świeżo po lekturze ksiązki-wspomnień Rafała Gana-Ganowicza "Kondotierzy". Facet walczył jako najemnik przeciwko komunistom, najpierw w Kongo a następnie w Jemenie.

Lektura podsunęła mi pomysł na podstawkę z T-54 w roli głównej.

I tu pytanie dla teciakofili jakie dokładnie wersje maszyn były używane przez promoskiewskie siły "republikańskie"? Jaki model (zestaw) bez większych przeróbek da się zaadoptować do tego tematu?

Znalazłem w sieci coś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=dKF7fYtmzuw

Witajcie!! Wiem już co będę sklejał po skończeniu moich dwu Abramsów! Będzie to T-80 BV od Zvezdy. Mam jednak zamiar toszkę go poprzerabiać. Przeróbki obeją m.in. kostki pancerza reaktywnego ERA, zamiast tych marnych z zestawu, użyję produktu firmy VOYAGER o numerach PEA220 lub PEA205. Moje pytanie dotyczy mocowania ERY do pancerza czołgu. Czy można gdzieś znaleźć, jakieś fotki obrazujące sposób przytwierdzenia tych kostek? Jeśli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Witam, czy ktoś posiada zdjęcia, albo jakieś informacje nt. tych dział operujących w Polsce, zwłaszcza w Trójmieście ? Poszukuję również Tank Power ISU 152 w wersji elektronicznej, czy ma ktoś tą pozycję ?

Niestety, jest kilka książek np. Зверобои, ale na bukwach się nie znam, a rysunki tylko maszyn CCCP, zastanawiam się co w naszych Militariach jest

Wykładzina p atomowa inaczej zwana anty-radiacyjna. Generalnie powinna być wewnątrz , ale ze względu na brak miejsca (najpewniej coś w tych miejscach jest zamocowane) wywalono ja na zewnątrz. Celowniki wiadomo są pod osłona wiec wykładzina jest na osłonie celownika to samo peryskop działonowego. Najlepiej ja widać na włazie działonowego-to jest ten element od wewnętrznej strony.

Karaluch - instrukcja obsługi Ci wystarczy? Jeżeli tak podaj adres. Oczywiście instr. jest po rosyjsku.

Cześć!

Czy ta instrukcja, to fragmenty wybrane z rosyjskiej instrukcji ISU-152M i K, czy być może pełna instrukcja działa ISU-152?

Jeżeli to pełna instrukcja, to ja również się na nią piszę (wfmuszynski@mm.pl).

Pozdrawiam

Witek

Witam, czy któryś z kolegów orientuje się lub ma możliwość zmierzenia średnicy liny holowniczej w pojeździe jak w tytule? Chciałbym porównać to z tym co dał Hobby Boss do modelu. Z góry dzięki za ewentualną pomoc.

Pozdrawiam

Całości instrukcji nie mam . jest to 60 kartek o obu typach pojazdów , i moim zdaniem w zupełności wystarczającym do zrobienia dobrego modelu. mam tez gdzieś tez trochę instrukcji o samej armacie. Ale to wymagałoby dłuższego szukania. Karaluch wysłałem Ci 6 pozycji i nie wiem czy do Ciebie doszły-brak potwierdzenia.

• 2 weeks later...

Tak nawiązując do zdjęć, to średnio mi się podoba aby moje zdjęcia były umieszczane na innych hostingach niż są oryginalnie. Owszem, zapisać sobie na dysk można, ale proszę potem nie wrzucać ich ponownie na inne, a jeśli z moim hostingiem będzie coś nie tak to skontaktować się ze mną.

I tu należą się rzaczywiście przeprosiny dla Tomka.Wobec tego przepraszam.

Umiesciłem je tutaj dość pochopnie ale chodziło tylko o potwierdzenie wystepowania tego zjawiska.Dowodzi to tylko tego że jeśli o czymś nie wiemy to nie znaczy ,że nie istnieje

Tomek jeszcze raz przepraszam/

i informacji....W starej wersji -jak na foto

http://data.primeportal.net/tanks/clemens_niesner/t-72m1/t-72m1_12_of_14.jpg

Interesuje mnie przede wszystkim:

Czy i jakie są różnice w stosunku do 72m1 poza wieżą?

Czy występowały w malowaniu jednolitym czy też w kamuflażu

Zdjęcia na Primeportal to trochę mało