babcia131 Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Nic z tych rzeczy , ale jeszcze ładnych parę pamiątek po 21 by się znalazło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 Ma ktoś może użyczyć stożka do tego modelu? Mój jest stępiony i wygląda jakoś dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Marca 2014 Autor Share Napisano 27 Marca 2014 Udało się wyżebrać nowy stożek od Eduarda. Już trzeci raz dostanę części do tego modelu Oczekując na nowy stożek (bez niego nie zamknę kadłuba) pracuję nad silnikiem. To już chyba koniec. Starałem się zrobić jak najbardziej zgodnie ze zdjęciami. Po złożeniu całości nic nie widać w środku (chyba, że się ma latarkę), więc daję zdjęcia silnika rozłożonego na części. Następne w kolejności wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 Model byłby gotowy do złożenia połówek, ale nie ma stożka Więc męczą mnie wnęki podwozia. I teraz pytanie jak pomalować tę stalową płytę. Aerografem będzie trudno - maskowanie, bardzo mało miejsca itp. Pozostaje ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Jeśli spytałbyś mnie jak ja bym to zrobił, to bym powiedział Ci tak: zamaskowałbym taśmą dolną krawędź płyty, bo to będzie widać gołym okiem, zamaskował plasteliną krawędzie po bokach i w głębi, jak się tylko głęboko da, pomalował aero, żeby była równiutka powierzchnia, a po zdjęciu masek, na krawędziach po bokach i w głębi zrobiłbym domalówki pędzelkiem, bo inaczej tam się nie da a i tak tam nie będzie widać czy to pędzel czy aero. Nie dziękuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 Jeśli spytałbyś mnie jak ja bym to zrobił, to bym powiedział Ci tak: zamaskowałbym taśmą dolną krawędź płyty, bo to będzie widać gołym okiem, zamaskował plasteliną krawędzie po bokach i w głębi, jak się tylko głęboko da, pomalował aero, żeby była równiutka powierzchnia, a po zdjęciu masek, na krawędziach po bokach i w głębi zrobiłbym domalówki pędzelkiem, bo inaczej tam się nie da a i tak tam nie będzie widać czy to pędzel czy aero.Nie dziękuj. Brzmi całkiem rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 2 pytania: 1) To żywiczne wnęki? 2) Kabelki pomalujesz pędzelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 2 pytania: 1) To żywiczne wnęki? 2) Kabelki pomalujesz pędzelkiem? 1) Tak 2) Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Zamiast plasteliny lepszy wydaje się maskol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Byle nie na przedniej krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 A jakbyś pomalował metalizerem, zabezpieczył płytę maskolem, i pomalował jeszcze raz kolorem ? Robię tak jak Daniel (Czesio) zaproponował, z tym, że płytę zamaskuję taśmą. Usunąłem farbę z obu wnęk. Na płytę naniosłem Mr. Hobby SM04 Super Stainless W międzyczasie przygotowałem nową mieszankę na wnęki podwozia - tamta była zdecydowanie zbyt zielona. Nowa bardziej pasuje do zdjęć. Poczekam aż metalizer porządnie przeschnie i maskuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 29 Marca 2014 Autor Share Napisano 29 Marca 2014 ... i coś takiego wyszło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Ładnie, ale jak Ci się udało zabezpieczone taśmą krawędzie pobrudzić zieloną farbą? Popraw to. I zgaś trochę ten błysk blachy, bo wygląda trochę nienaturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 29 Marca 2014 Autor Share Napisano 29 Marca 2014 Ładnie, ale jak Ci się udało zabezpieczone taśmą krawędzie pobrudzić zieloną farbą?Popraw to. I zgaś trochę ten błysk blachy, bo wygląda trochę nienaturalnie. A gdzie to widzisz pobrudzone krawędzie? Z tą blachą się zastanowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Zerknij Kuba na to zdjęcie, widać zieleń na blasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 29 Marca 2014 Autor Share Napisano 29 Marca 2014 Solo, zgadamy się kiedyś na jakiś konkurs, weźmiesz lupę, ja Ci ten model obrócę i gwarantuję, że nie zauważysz tych zabrudzeń. ( szybciej to, jak nieudolnie maluję kabelki w tych wnękach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Ładnie to wygląda , ale ze zmatowieniem "blachy" a właściwie luku do sprężarki nie ma się co zastanawiać. Luk był srebrny [ i też nie zawsze ] ale matowy. Rzuć proszę okiem -matowy , lekko styrany tak jak w rzeczywistości [ od brudnych rąk , porysowany od wkrętaka, poobijany od dobijania aby dobrze zamknąć ] http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=432&t=27301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Po washu i położeniu lakieru matowego na koniec powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 Pomału maluję detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Czekam na stożek, a w międzyczasie... Dysza może taka być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Moim skromnym zdaniem , ta końcówka dyszy albo jest za gruba [ albo wina fotki ] i proponowałbym środek dyszy "okopcić ".To było najbrudniejsze miejsce na samolocie. Dla porównania dwa warianty dyszy-w wersji mniej i bardziej brudnej. Te 2 fotki przedstawiają dyszę eksponatu muzealnego -mniej okopconą , ale kiedyś "używaną ". Poniższa przedstawia dyszę w "bieżącym użytku" Ale w sumie w modelu widok elementów zwieracza dyszy całkiem przyjemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Dobre wieści. Mam już stożek. I porównanie - nowy i stary, uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi