Czesio Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Witam Tak więc przystępuję do konkursu PWM z ostatnim, trzecim modelem. Będzie to F-16C z Revella, wersja Tiger Meet 2003. Malowanie to bardzo mi się nie podoba, więc zrobię Polaka, bo zawsze chciałem go mieć Model wygląda ładnie, spasowanie ponoć dobre, poza wlotem powietrza ale to chyba standard. Co do przeróbek, dodatków nie kupuję bo zwyczajnie nie mam kasy, za to dodam od siebie jak najwięcej się da. Planuję zrobić silnik i całą komorę, oraz działko na wózku obok. Do tego może radar ale to się zobaczy. Podobną przeróbkę zrobiłem już w 48, więc wiem mniej więcej na czym stoję, z tym że w 48 skopałem malowanie. Posiłkował się będę książką Kagero, oraz w czwartek jadę z moją (upośledzoną ) klasą do Łasku więc mam nadzieję zrobić sobie mały walkaround. Model jeszcze nietknięty, pozbyłem się tylko dwóch rakiet do F-35. Wszelkie komentarze, rady, uwagi i przede wszystkim zdjęcia bardzo mile widziane Relacja konkursowa : http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=701&t=65821 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Zwróć uwagę, żebyś NIE użył dyszy i wlotu z ramki z bombami. Poprawny zestaw masz na ramkach z kadłubem i wnękami podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Zrobiłem jakiś czas temu naszego F-16 dokładnie z tego zestawu, choć bez takich ekstrawagancji jak silnik, praktycznie OOB nie licząc drobnych poprawek upodobniających do block 52. Zmian nie będę opisywał, bo siedzisz w temacie ale problemem były pokrywy podwozia (bez wybrzuszenia w zestawie). Ja zostawiłem płaskie, ale można by je podebrać z innego zestawu, np. Hasegawy. Poza tym model dość przyjemny w sklejeniu i składa się bez większych problemów. Zwróć uwagę na linie podziałowe na grzbiecie - w moim egzemplarzu były dość nierówne na skutek zużycia formy. (BTW galerię mojego można znaleźć tu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=34192 ) . Powodzenia życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 Dzięki ! Linie podziałowe są ok, trzeba je będzie tylko lekko przeryć bo mają nierówną głębokość. Zwróć uwagę, żebyś NIE użył dyszy i wlotu z ramki z bombami. Poprawny zestaw masz na ramkach z kadłubem i wnękami podwozia. Dzięki za info. Co do dyszy to postaram się to wytrawić zobaczymy co z tego wyjdzie. Dla pewności zapytam, to jest F-100-PW229, mam rację ? Dość ciężko odróżnić od silnika GE. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 20 Lutego 2014 Autor Share Napisano 20 Lutego 2014 Tak więc wycieczka do Łasku się odbyła. Coś pięknego. Najpierw wywieźli nas na sam koniec pasa, o godzinie 8:20. Loty były zaplanowane na godzinę 9:00. Czekaliśmy, jakieś 50 chłopa na pasie, w temperaturze 2 stopni, i nagle pojawił się znajomy gwizd. Z naszej prawej nadjechały wyczekiwane Jastrzębie. Łącznie osiem, w czterech parach w odstępach średnio co 20 minut. Przejeżdżały jakieś 20 metrów przed nami, po czym zawracały po 300m na pas i w górę ! Niezbyt się chłopaki nalatali dzisiaj, bo po jakieś 1,5 godziny pierwsze ptaszki były już na ziemi. created by picasa2html.com Następnie pojechaliśmy na archeo, i zostaliśmy odprowadzeni do hangaru celem "pomacania" F-16. I niestety to by było na tyle. F-16 były dość pootwierane i teoretycznie nie mogliśmy robić zdjęć, ale czasem teoria nie zawsze się sprawdza ;) Choć znalezienie zdjęć tych bebechów zajęło mi w google całe 2 minuty, to zdjęć nie mogliśmy robić, a szkoda bo samolot wyglądał dokładnie tak, jak chciałbym go przedstawić. Ale co zobaczyłem to moje Cały album pod adresem : https://picasaweb.google.com/105802012901350243550/Ask Fotki są po obróbce, oryginały wrzucę, może jutro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Brudaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Jak to sprzęt lotniczy w użyciu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 No parę lat już latają Tym czasem kabina skończona. Pasy, a raczej jakieś spinki do pasów są jeszcze nie pomalowane bo nie mam farbki. Rozciąłem już górę pod komorę działa, i pojemnik hydrazyny do EPU. Tyłu chyba nie będę rozbierać. Ten silnik z F-35 jest za duży (za gruby) do przeróbki, a robienie go od całkiem podstaw średnio mi się widzi. W kabinie dodałem parę przełączników, oraz zaślepiłem wejście na drążek przepustnicy. Nie wiem czemu ale przyjęła się moda na mocowanie go na bocznym panelu podczas gdy jest zamocowany do ścianki kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Brudaski Przecież samoloty się nie brudzą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Pany na pwmie powiedziano mi że fotel jest zły. Ma ktoś jakieś fotki tego fotela z naszego samolotu ? Wg. zdjęć z google mój jest niemal identyczny choć źle go pomalowałem. Jest też jedna rzecz jaka mnie zastanawia. Podobno nasze efy mają większe koła, i przez to jakieś wybrzuszenie w osłonach podwozia. Pytanie gdzie ? Macałem te pokrywy i nic takiego nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Jest źle pomalowanylink. Koła są typowe dla późnych block'ów z pokrywami posiadającymi wybrzuszenie. Gdybyś zobaczył starsze i te, zauważyłbyś różnicę. W literaturze są fajne zdjęcia porównawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Niezbyt się chłopaki nalatali dzisiaj, bo po jakieś 1,5 godziny pierwsze ptaszki były już na ziemi. W tej konfiguracji jaka teraz głównie u nas lata (jeden dodatkowy zbiornik pod kadłubem) to i tak długo. Przeciętnie z jedną bańka wisi 45 - 60 min a z dwoma ok 100 min. Co do fotela to po bokach zagłówka masz wysunięte "environmental sensors" co jest charakterystyczne dla starszej wersji fotela, nasze mają je złożone co ładnie widać na zdjęciu do którego link podał young Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 No to szału "ni ma", ale taki silniczek jednak trochę pali. Jeśli chodzi o fotel to już wszystko wiem, będzie poprawiony. Teraz zamknąłem kadłub i zacząłem komorę na plecach. Póki co stan jeszcze surowy, ściany wklejone, czekają aż wszystko zaschnie i wtedy je ładnie wykończę pilniczkami. Silnik a przynajmniej jego komora będzie, dziura już wycięta Dodam też mały panel z bezpiecznikami z lewej pod LERX. To tyle, teraz będzie szpachlowanie i szlifowanie, a w między czasie zacznę osprzęt podstawki. Parę fotek jak to powinno wyglądać, fotki autorstwa Norberta Czajkowskiego, wrzucił je przy okazji innego mojego warsztatu i pozwoliłem je sobie wrzucić tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Wyjaśniam. Moderatorzy tego działu są w tej chwili czasowo nieobecni na forum. Do administracji wpłynęło parę zgłoszeń w sprawie tematu karolkonwa. Moderatorzy innych działów nie są zobowiązani do znajomości wszystkich tematów i z tego co widzę znaleziono delikatne wytłumaczenie w/g treści pierwszego postu na zamkniecie tematu aby nie pisać wprost, że to co się tam działo było zwykłym chlewem stworzonym ku uciesze paru kolegów na gościnnych występach. Temat został już usunięty a ten i sąsiedni wyczyszczone z postów nie związanych z ich treścią. Jednocześnie informuje, że użytkownik karolkonw za podszywanie się pod Administracje zostaje zbanowany na czas nieokreślony. Pozostałym zadymiarzom radze aby wzięli coś na wstrzymanie bo konsekwencje mogą być podobne. Bez odbioru PS. Czesio za jakiś czas, gdy zainteresowane osoby zapoznają się z moim postem zostanie on usunięty aby nie zaśmiecać tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2014 Niestety ostatnio zbytnio nie miałem czasu na robienie to też wziąłem się na razie za projektowanie osprzętu. Póki co mam tyle co mogę wyciągnąć z ledwie 4 zdjęć jakie posiadam, mam nadzieję że niedługo otrzymam kolejne i będę mógł poprawić błędy i dokończyć modele. Podnośnik i meble będą plastikowe, natomiast generator JO3C będzie miał żywiczne pudło i ramę. Pudło będzie tylko konstrukcją a detale będą znajdować się na trawionych blaszkach, którymi żywica będzie oklejona. Najprawdopodobniej posłużę się drukiem 3D do zrobienia pierwszych elementów. Jak rodzice sypną trochę grosza i będzie zainteresowanie to możliwe że zrobię zestaw do sprzedaży. Sorki za brak kolorów, ale program niestety miał z tym problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 23 Kwietnia 2014 Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Nieźle; a jakiego programu używasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Dzięki, Autodesk Inventor 2013. Przetestowałem jeszcze 2012 i Solidworks ale ten jest najprzyjemniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 23 Kwietnia 2014 Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Oo, to fajnie. Też się zastanawiam nad zabawą w Inventorze. Studia jednak coś dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 A więc tak. Od ostatniej aktualizacji trochę czasu minęło Model dostał kolorki i kalki z Techmodu. Miał być egzemplarz 4066, ale w końcu jest 4075 z Łasku. Teraz ostatnie poprawki malarskie, lekkie brudzenie i składam go do kupy. Jak wspomniałem agregaty lotniskowe będą drukowane, i to już w najbliższy wtorek ;) Aczkolwiek ich wygląd będzie trochę inny bo oryginalne pliki niestety nie przetrwały awarii systemu. Sorki za niejednorodne tło, ale niestety nie miałem nic innego w tym kolorze ;) następne będą już na porządnym papierze. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 A te szachownice na dolnej powierzchni skrzydel nie sa troche za duze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Daj też szachownice na górne powierzchnie - teraz już chyba wszystkie nasze F-16 mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 A te szachownice na dolnej powierzchni skrzydel nie sa troche za duze? Fakt wydają się większe ale wszystkie są takie same z jednego zestawu ;) Daj też szachownice na górne powierzchnie - teraz już chyba wszystkie nasze F-16 mają. Dzięki za info, dodam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Światła na wlotach powietrza też niepoprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 I skoro już robisz przedział działka itd to zrób też coś ładnego we wnękach ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi