makinen Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Christian- może coś Cię zainspiruje w kwestii Mercedesa. ps. warto obejrzeć warsztat od początku - rozmach projektu powala....wykonanie również. Z merytoryką może być gorzej. http://www.ammontijo.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=3726&hilit=humvee&sid=4c650d777e3abeb549f8266085907d91&start=300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 28 Lipca 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Lipca 2014 Dzięki Makinen! No faktycznie warsztat świetny - mercedes też super! Piękną podłogę mu zrobił. Cóż pozostaje jedynie się uczyć na błędach i naśladować lepszych od siebie! pozdrawiam Christian P.S. A propo podstawki o która ostatnio pytałeś - zerknij do mojego warsztatu o dioramie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Zerknąłem...badawczo będę obserwował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 6 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Października 2014 Witam Czas sobie płynie a ja nie robię updatu - no cóż najzwyczajniej w świecie dzień powszedni mnie ostatnio przytłaczał i miałem baaardzo mało wolnego. Ale mam nadzieję, że troszkę teraz nadgonię. Zmieniałem ostatnio pracę + dwójka małych dzieci w domu - ok, dosyć biadolenia, pora na konkrety. A więc od ostatniego czasu troszkę podziałałem z mercem, generalnie już prawie wszystko jest na ukończeniu - pozostały duperele do wnętrza (które praktycznie są już wymalowane, zostało je jeszcze trochę odrapać oraz zapiaszczyć. Na koniec będę nakładał błotko i miejmy nadzieję, że do Telford się wyrobię :-) Po wstępnym zakończeniu brudzenia wnętrza małymi kroczkami postępowałem z elementami nadwozia, tutaj malowalem elementy chromowe, których ilość i delikatność przyprawiała mnie o ból głowy... Następnie przyszła kolej na kurzenie i brudzenie - tutaj efekt kilku warstw rozcieranych pędzlem, potem gąbką i na koniec podmalowań wprost z aero. Potem przyszedł czas na skrzynie w których docelowo będą leżały sztaby złota: A tutaj już upakowany bagażnik wraz z sztabami (kolor ich jeszcze będzie poprawiany... czekam na dostawę super-metallic od Gunze) Następnie przyszła kolej na drzwi - muszę przyznać, że wielce problematyczne z uwagi na bardzo cieniutkie słupki - bardzo łatwo było ułamać cały element (co też uczyniłem dwa razy - grrrr) Później pozostało jeszcze wklejenie znaczka mercedesa w felgę... Na dzień dzisiejszy auto wygląda tak: Po wczorajszej rozmowie z chłopakami z UK popracowałem dziś nad zawieszeniem (auto będzie wyładowane sprzętem a więc i ugięcie zawieszenia powinno być zauważalne) - oto efekty: Do wykończenia zostało wymalowanie lusterek oraz znaczka mercedesa + dokończenie malowania elementów wnętrza (miny przeciw czołgowe, pociski pancerne, skrzynia z jedzeniem, puszki+kanka z wodą, butla z gazem oraz plastikowy karnister + kilka kopii świetej księgi koranu (swoją drogą, to pewnie narażam się na wieczne potępienie lokując te książki ot tak na tylnym siedzeniu - hehehe) okej to by było na tyle - przepraszam za małą ilość materiału ale jak napisałem na wstępie - ostatnie kilka miesięcy miałem bardzo trudne. pozdrawiam serdecznie Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Fajnie to sie wszystko prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Wygląda rewelacyjnie A koła to dzieło sztuki Ciekawe, jak Bin Laden wywinął się Rosjanom z takim ładunkiem w Mercedesie... Widzę, że niestety nie usunąłeś kawałka ramki spomiędzy wzmocnień wewnętrznej strony klapy bagażnika Wspominałem o tym... Teraz widzę Twoją odpowiedź, że to element konstrukcji. Z tym się nie zgodzę. Trochę mogłem Cię mocniej przycisnąć, ale jakoś zapomniałem o temacie i poszło... A szkoda, bo przy otwartym bagażniku będzie to trochę psuło efekt. No chyba, że coś z tym jeszcze zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Cudowny model. Gwiazda na jednogroszówce jest super jak na taką skalę. Brudzenie bardzo mi się podoba, nie jest przesadzone, pasuje idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 6 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Października 2014 Dziękuję za komentarze koledzy! Kubisz, więc pamiętałem a potem zapomniałem... Ale poprawie! Dzisiaj wieczorem nawet :-) dobrze, że mi przypomniałeś. Dzięki! Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 A taki ładny świecący był Kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 6 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Października 2014 Witam Dziś jeszcze jeden mały update - troszkę posiedziałem przy gadżetach do wnętrza mercedesa. Kilka elementów mam nadzieję, że uwiarygodni wyprawę Bin Ladena ;-) Acha - specjalnie dla Ciebie Kubisz - fota poprawionej klapy bagażnika :-) Enjoy! No to pozostały lusterka, gwiazda merca + wkleić bagaże + lekkie błoto i model ukończony :-) pozdrawiam wszystkich oglądających Christian P.S. W tę środę jadę na lekcję malowania figurek - hihihihi (znajomy prowadzi sklep Warhamera i zawodowo zajmuje się malowaniem popiersi i figurek). Mam nadzieję że to trochę ułatwi mi malowanie Osamy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Zacnie idzie. , sprezaj sie na Telford,bo chetnie na zywo to autko zobacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Teraz dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Ooooooo!!!! Panie!!!!, Przytłaczająco efektowne wykonanie!!!! Po tych malunkach z chromem, to sie trochę obawiałem, ale styrany wygląda kapitalnie!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 7 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Października 2014 Dzięki za komentarze! Dzisiaj troszkę nadgoniłem i elementy wnętrza znalazły swoje miejsce. Troszkę było zabawy z ich logicznym umiejscowieniem, ale mam nadzieję, że wszystko wygląda naturalnie. Kilka fotek z przed dosłownie kilku chwil: No i na koniec pokusiłem się o wklejenie drzwi - zdecydowałem, że cała strona kierowcy będzie otwarta a strona pasażera zamknięta... Będę jeszcze wieczorem wyrównywał brudzenie - oraz troszkę go ubłocę, więc to jeszcze nie jest koniec :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Świetnie, tylko nie przesadź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Fajnie ci wychodzi A Osama gdzie tam wejdzie? Nigdy sam nie jezdzil. Zawsze z ochrona i kierowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Model pierwsza klasa ale widzę pewne nieścisłości - zderzaki bez "kłów", chromowane listwy pod lampami tylnymi i chromowane wloty na podszybiu wskazują na wersję 280E, natomiast zegary i światła przednie są z niższych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 7 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Października 2014 Cześć Dziękuję za dobre słowa! @lordrene Osama będzie stał obok pojazdu - przeczytaj proszę wstęp do tego wątku - mercedes, który tutaj buduje to fragment dioramy. @adamuss Model buduje z pudła - wg blaszek to jest 200-tka. Wszystko co napisałeś się zgadza - oprócz tego, że widzisz chromowane listwy pod lampami (u mnie ich nie ma). Jedynie co skopałem (ale i to jest kwestią dosyć mglistą) to fakt, że wymalowałem wloty na podszybiu - jeśli być wiernym wersji 200 to powinny być czarne wloty... a u mnie wersja specjal - dla Bin Ladena - hihihi pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Zazdroszczę umiejętności. Ze tak zapytam butla z gazem jest przywiązana pasem bezpieczeństwa? Nie mam takich umiejętności jak ty i nie lubię się czepiać ale jeszcze nie widziałem w aucie tak długiego pasa, o ile to on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 7 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Października 2014 Hello - tak to specjalnie modyfikowany pas bezpieczeństwa - wersja "Osama nie rozjeb samochodu butlą z gazem" - słowa tatusia Bin Ladena :-) A na serio - to po zamknięciu drzwi, tego pasa praktycznie nie widać... nad czym ubolewam ale cóż - takie oto modelarstwo, trochę fikcji, trochę prawdy - jak by to powiedzieli u mnie w UK - "Smoke and mirrors" :-) :-) :-) cheers Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Tak sobie obserwuję ten Twój wątek skrycie bo merytorycznie nie znam się ani trochę na pracach przy modelach pojazdów. Ale za wrażenia artystyczne to należy się szóstka z dużym plusem. Barrrdzo mi się podoba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Faktycznie, pod lampami nie ma chromu. Widocznie po całym dniu pracy już mi się na oczy rzuciło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 8 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Października 2014 @blackman Z twoich ust usłyszeć taki komplement - to prawdziwa nobilitacja - bardzo mi miło - dziękuję! @adamuss Myślę, że zostawię te wloty na podszybiu... to znaczy mógłbym je jeszcze przemalować na czarno - ale wtedy masa pracy z weatheringiem by była. Dzięki za czujne oko ;-) pozdrawiam Chrstian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 11 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Października 2014 Witam Mercedes ukończony :-) Pozostaje tylko zrobić ładną sesję i wystawić do działu galerii. Generalnie, model bardzo fajny - na minus trzeba zaliczyć biały plastik, który bardzo utrudnia klejenie (bardzo świeci i oczy się męczą). Było też kilka elementów zbyt delikatnych (słupki drzwi pasażera są masakrycznie kruche). Plus wtopa z odwróconymi klamkami drzwi przednich- na szczęście można było to wyprowadzić bez problemu. Poza tym, polecam, choć skala jest niewielka (chromy dachowe były bardzo trudne do wymalowania.. listwy na drzwiach zresztą także). Myślę, że ten merc mógłby na prawdę świetnie się prezentować w 1/24. Ok - na koniec (zanim wstawię galerię, co najwcześniej się wydarzy zapewne za tydzień) kilka fotek detali co by zaostrzyć apetyt :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthez Napisano 11 Października 2014 Share Napisano 11 Października 2014 wow .... nic więcej nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi