BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Krotki wstep: Bedzie to moj pierwszy model po 25 latach, troche z przymusu. Zostalem zmuszony do przejscia na rente. Modelarstwo wydaje mi sie dobrym sposobem na odskocznie od rzeczywistosci a przytym pozostanie aktywnym. Pokazanie mojej pracy na forum bedzie dodatkowa motywacja zeby model ukonczyc. Przegladajac internet wposzukiwaniu modelu ktory moje dlonie powinny byc wstanie wykonac odkrylem skale 1:6. W tej skali nawet najmniejsze detale nie powinny byc az takie male. Przynajmniej narazie mi sie tak wydaje. Wyborl padl na Pz.Kpfw.II Ausf. C firmy Dragon. Wlasnie odebralem pudelko o niewielkiej wadze 24kg. Oczywiscie nie moglem sie doczekac zeby go otworzyc. Pierwszy szok : elementy nie sa w zaden sposob zabezpieczone. Wyglada to tak jakby ktos wzucil wszystko od niechcenia. Ciekawe jakie duze sa szkody przy takim pakowaniu bo nie mam watpliwosci ze napewno sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 O ja pierdziu, ale kolos!! Siadam i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Przegladniecie zawartosci tylko upewnilo mnie ze dosyc duzo elementow zostawo uszkodzonych w czasie transportu ze wzgledu na nie wystarczajacy sposob pakowania. Narazie nie przejmuje sie uszkodzeniami. Mam nadzieje ze wszystko da sie naprawic albo ukryc. Odkrylem rownierz ze brakuje srubek skrecajacych wanne. Firma Dragon pewnie oszczedza na kontroli jakosci i jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Instrukcja montazu raczej prosta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Cos dla wybrazni. Jaki wielki bedzie ten model po ukonczeniu gdy kola sa o srednicy 90mm ? Wstawiajac to zdjecie zauwazylem ze tu chyba jest blad w napisie CONTINENTAL. Czemu tam jest U na koncu a nie L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Wstawiajac to zdjecie zauwazylem ze tu chyba jest blad w napisie CONTINENTAL. Czemu tam jest U na koncu a nie L ? Prawa autorskie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 To się faktycznie kolos zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Super, że ktoś się odważył kupić i zrobić ten model. Sam się ostatnio mocno zastanawiałem nad skalą 1:6.... Będę uważnie śledził Twoje postępy i nie ukrywam, że Twój warsztat będzie decydował o zakupie modelu ;) Co do napisu... Czy tam na końcu nie ma "I" ? Czyli CONTINENTALI... nie jestem pewny czy nie tak kiedyś brzmiała nazwa tej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whabre Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Takim monstrum to będzie można na wojnę jechać pomału ;P Kibicuję i jestem ciekaw co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Znalazlem zdjecie gumy na armacie Pak 40 w zwiazku z tym jestem raczej pewny ze powinno byc CONTINENTAL a nie CONTINENTALU. Trzeba bedzie to naprawic na wszystkich gumach wiec bedzie troche nie potrzebnej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Zaczynaja sie pierwsze problemy. Proba slozenia wanny przed sklejeniem jak to sie mowi : maly model - maly proberm, duzy model -duzy problem. Ta szczelina jest 3mm szeroka. Narazie niczego nie ma, czego nie dalo by sie naprawic poprostu pojdzie wiecej szpachli. Dochodze do przekonania ze jest to przeskalowany mniejszy model z modyfikacjami poniewaz znalazlem elementy ktore powinny byc tej samej szerokasci a roznice w szerokosci dochodza do 2mm. Nie wstawiam zdjecia dla potwierdzenia bo mi sie nie chce. Musicie mi wiezyc na slowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Nastepny problem. Ta pokrywa ma 3 punkty montarzowe a sciana wanny tylko 2 otwory. Zdecydowalem ze zetne jeden punkt zamiast wiercic otwor. Przy cenie jaka trzeba zaplacic za ten model wydaje mi sie ze tych problemow juz jest za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 To są chyba jakieś jaja.W tej skali powinno byc idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 No to mój zapał powoli stygnie... :( Ciekawe czy Sherman ma też takie problemy ? .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 A teraz niespodzianka. W pudle znalazlem wszystkie czesci potrzebne do zrobienia wersji "B". Nie planowajem robic tej wersji ale dobze bylo by wiedziec przed zakupem ze moge sobie wybrac wersje model. Spradzajac informacje na temat tego modelu nigdzie nie znalazlem zadnej wzmianki ze mozna zrobic wersje "B" albo "C" wiec jesli ktos chce kupic ten model lepiej niech nie liczy na wersje "B" bo moze to znowu byc problem kontroli jakosci. Wydaje mi sie ze kogos slycze klnacego ze mu czesci brakuje. Po lewej przod wanny wersji "B" a po prawej "C" juz wstepnie zlozony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Wbrew pozorom modelom Dragona w skali 1/6 dużo brakuje do poziomu nie tylko modeli w 1/16, ale i do wielu zestawów w 1/35. Jest w nich przesadnie wiele uproszczeń, momentami sprawiają one wrażenie modeli blokowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Z ciekawości-ile to bydlę (służę pomocą-jeżeli dane na wikipedii są poprawne, gotowy model powinien mieć ciut ciut powyżej 80 centymetrów długości!) kosztowało? Życzę powodzenia-i mnóstwa cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Obserwuję ze względu na skalę Może figurki do makiety? http://allegro.pl/1-6-dragon-171-tank-hunters-i4037644734.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Zaplacilem $200 + koszt wysylki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Że ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 14 Marca 2014 Autor Share Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Wanna juz sie trzyma kupy. Widac jeszcze zwichrowania bokow wanny po transporcie. Powinny sie calkowicie wyprostowac w trakcie budowy. Przednia gorna blacha jeszcze nie przyklejona. Wanna az sie prosi o wnetrze albo silniki. Edytowane 14 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigIsPiekne Napisano 14 Marca 2014 Autor Share Napisano 14 Marca 2014 Dragon oszczedza na plastiku. Wiekszosc elementow jest nie wypelniona. Zaznaczone miejsca musza byc zakryte bo beda widoczne. Nie ma zadnych elementow ktore by te miejsca zakrywaly wiec znowu szpachla musi byc uzyta. Na bokach wanny powinny byc nity. Niestety sa pominiete. Chcial bym to uzupelnic ale niestety nie mam zadnych materialow pokazujacych ich polozenie. Moze ktos cos ma i sluzyl by pomoca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Lepiej spróbuj to załatać kawałkiem plastiku i potem poszpachlować. Przy takiej ilości szpachli może ona zacząć pękać lub zapadać się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Kurcze jak na tą ,skalę ,cenę i firmę model wygląda na na strasznie uproszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 A te "braki" nie wynikają z tego, że masz pudełkową wersję Aufs.C a robisz z bokami od Aufs. B ? Wanna ma ewidentnie przód półokrągły - wersja "B", a widzę, że robisz kanciasty jak w "C"... Widać dali dwa przody a zapomnieli o bokach... Hm... ciekawe jak pasuje drugi "dziób". Mógłbyś proszę sprawdzić i dać znać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi