Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam po dłuższej przerwie. Jak zapowiadałem postanowiłem spróbować sił w malowaniu popiersi żywicznych. Póki co pomalowałem 8 popiersi, jednak mogę zaprezentować tylko 3 z nich, gdyż tylko do nich mam na razie cokoliki. Następne czekają na ekspozycję.

Zaznaczam, że nie jestem ekspertem w malowaniu popiersi-jestem modelarzem kolejowym, więc proszę nie bądźcie zbyt surowi:)

Na pierwszy rzut U-boat Commander z Young Miniatures.

IMG_8563_zpsc628be72.jpg

IMG_8560_zpsb568db55.jpg

IMG_8561_zps82e2cf65.jpg

IMG_8562_zpsb405e73d.jpg

Następnie Viksoe Warrior z Romeo Models

IMG_8513_zpsca5ed12d.jpg

IMG_8512_zpsc34eb24c.jpg

IMG_8500_zps5faceff3.jpg

IMG_8511_zps086d8169.jpg

No i jakby nie było-Waćpan Jan Onufry Zagłoba

IMG_8495_zps79666777.jpg

IMG_8493_zps9a473636.jpg

IMG_8494_zpse81b7c67.jpg

IMG_8492_zpsc56411f9.jpg

Kolejność wykonywania od dołu do góry:)

Tabliczki to mój wymysł-trawionka z mosiądzu z podtrawioną grafiką mojego projektu:)

Napisano

Zgadzam się świetne malowanie, twarze jak prawdziwe, ubiór tak samo.

Pierwsza klasa.

Napisano

Fajne malowania (co prawda Zagłoba nie odpowiada opisowi w Potopie, ale figurka jaka jest, taka jest).

Nie ma gdzieś popiersi kolejarskich? Jakiś maszynista, konduktor, palacz?

Napisano

Ładne figurki, masz rękę człowieku

Zmieniłbym tylko kolor włosów u Wojownika bo zlewa się z kolorem futra.

Onufry Zagłoba przemawia do mnie najbardziej

Może zamieścisz jakiś warsztat z malowania kolejnej figurki ?

Myślę, że po tym co pokazałeś znalazłoby się wielu chętnych (w tym i ja) na "podpatrywanie" Twojego warsztatu.

Pozdrawiam

Maxim

Napisano

Dzięki, cieszę się:) Warsztat-prosta sprawa: najpierw przygotowanie odlewu, podkład i malowanie generalnie Andreą. Kurtkę skórzaną podwodniaka pomalowałem akurat najpierw czarnym podkładem, a później rozjaśnienia i przyciemnienia zrobiłem czarną farbą olejną Abteilung. A tak to generalnie cierpliwość i rozwodnione farby Andrea i nakładanie wielu warstw farby, choć czasem zdarza mi się użyć metody "suchego pędzla".

Ciężko mi robić fotki z postępów prac, bo jak już się wezmę do malowania to po prostu ciurkiem jak nakręcony by jak najszybciej skończyć i cieszyć się widokiem.

Co do wojownika to zgadzam się, troche zbyt się zlewa...

Wkrótce odbiorę kolejne cokoliki od "podstawkipodemodele" to zrobię zdjecia następnych popiersi, które leżą i czekają na ekspozycję.

A ogólnie to ze wzgl. na modele kolejowe i dodatkowo powrót za nastawnik lokomotywy-tym razem w PKP Cargo-mam absolutnie mało czasu na robienie czegoś dla siebie :(

Napisano

Jeśli tak malujesz popiersia nie będąc ekspertem, to co będzie gdy tym ekspertem się staniesz? Kapitalne wszystkie trzy, ale podwodniak WYMIATA !!!!

• 4 weeks later...
Napisano

Dzięki. Nie wiem co będzie, czas pokaże, a może będzie coraz gorzej ?

Póki co dostałem zamówione cokoliki. Z tego względu mogę pokazać kolejne popiersia. Miłego oglądania

IMG_8590_zps7764a36c.jpg

IMG_8592_zpsf0fa36aa.jpg

IMG_8593_zpse696a18e.jpg

IMG_8594_zpsffb6fe47.jpg

IMG_8595_zps1551aa00.jpg

IMG_8600_zpseef40a9b.jpg

IMG_8596_zps8ae08330.jpg

IMG_8597_zps30035943.jpg

IMG_8598_zps5bcb71a1.jpg

IMG_8599_zps9c694e56.jpg

IMG_8601_zpsa90b437c.jpg

IMG_8602_zps7981e9cb.jpg

IMG_8603_zps6999cc29.jpg

IMG_8604_zps6af2f7ba.jpg

IMG_8605_zpse559fd9c.jpg

IMG_8606_zpsf290d5bb.jpg

IMG_8607_zps265da654.jpg

IMG_8609_zpscb871554.jpg

IMG_8610_zps12287ec3.jpg

IMG_8611_zps2bcc6fa3.jpg

IMG_8612_zps0ff52c44.jpg

IMG_8613_zpsac887337.jpg

IMG_8614_zps71f6f072.jpg

IMG_8615_zps45bbfdfe.jpg

IMG_8616_zps4920ef0e.jpg

IMG_8617_zpsb62f7925.jpg

Napisano

Szalejesz, panie. Jedynie poprawiłbym na przyszłość malowanie dystynkcji na kołnierzu i naramiennikach. A strzelec alpejski trochę przypomina Daniela Craiga.

• Super Moderator
Napisano

Super! Bardzo ładnie malujesz! Przyjemnie jest oglądać - a może udało by ci się jakiś warsztat założyć? Na pewno zebrałbyś pokaźną widownię!

pozdrawiam serdecznie

Christian

Napisano

Dzieki wszystkim. Będę nad tym myślał, bo ze mną jest z reguły tak, że jak sobie przypomnę o warsztacie, to mam już model prawie skończony

• 4 weeks later...
  • 3 months later...
  • 4 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Popiersia wspaniałe, malowanie wręcz perfekcyjne, rozpływam sie ogladając. Tylko jedna sylwetka mimo naprawdę doskonałego malowania popsuła mi radość ogladania dość nieładnym błędem merytorycznym. I może to troche musztarda po obiedzie bo wątek jest stary ale osoby które będą rzeźbic podobny temat unikną wpadek.

Gebirgsjager, tak wyglądaja naramienniki podoficera tej formacji- images?q=tbn:ANd9GcRU-UPVtnCwpN5NHrO6fHWAhXOiGapoB00mkuK1NOi3y93bxPbBlA

images?q=tbn:ANd9GcQMAyOKyw0-BCANqnS-1B2J8jJRscrlUgJcmmJi-NlpQaW_CaGm

Drugi błąd tej figury wynika juz z ignorancji producenta. Zmiłuj się bosze ale haki wspinaczkowe jak do wspinaczki to przy pasie głównym lub od biedy biodrowym plecaka a jeżeli nie potrzebne to w plecaku. Tak to by się dyndały, obijały o niepotrzebnym hałasie nie wspomnę, i nie są to fantasmagorie, odsyłam do międzynarodowego projektu rekonstrukcyjnego "Projekt Edelweiss".

• 4 months later...