marian_anna Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 To i ja się pochwale... zacząłem robić z lodówkowego kompresorka ale gdzies po drodze za 100 zl wpadło mi w ręce takie coś: jest to po części samoróbka (jako praca dyplomowa na politechnice). Facetowi marnowało się to w piwnicy jakies 20 lat. Silnik i wyłącznik ciśnieniowy są ustawione na prąd trójfazowy ale w poniedziałek będzie dostosowany na jednofazowy. Sprzęt działa wyśmienicie ale potrzebuje opieki medycznej w postaci założenia nowej uszczelki w zbiorniku (50 litrów), usunięcia rdzy i nałożenia farby oraz co bardzo ważne... nie ma reduktora (na szczęście znajdzie się jakiś na warsztacie u wujka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 ale maleństwo heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 witam! podpowiedzcie mi czy warto cos takiego zakupic. KLIK albo taki: KLIK jestem zielony i nie wiem czy warto na to wydac pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 No, od razu lepiej. Na zdjeciach zestawik przezentuje sie calkiem sympatycznie. Kompresor bardzo przypomina nasze rodzime MA-1000, tylko ma jeszcze manometr (dodatkowy bonus) i zeberka na cylindrze - moze nie bedzie sie tak grzal jak MA-1000. Jak juz, to bierz ten pierwszy zestaw, bo tam dostaniesz dwa aerografy. Na zdjeciu wygladaja tak troche Paashe'o-podobnie, wiec moze da sie cos z nich wykrzesac, tak jak z aerografow Iwato-podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 sory majek za te posty ale nie spie po nocach bo sie zastanawiam co kupic zeby bylo dobrze :P a nie moge sobie pozwolic na np zwroty itp bo mieszkam w irlandii :P wiec musze miec wszystko zapiete na ostatni guzik :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 a co myslicie o ala kompresorku o nazwie PARI??? moze byc cos takiego?? czytalem ze ma cisnienie 1,3 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 1,3 bara jest za niskie. Ja maluje na 1.7-2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 1,3 bara jest za niskie. Ja maluje na 1.7-2,5. Z tego co wiem Tornado miał taki kompresorek PARI i nie narzekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmalTrak Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 1,3 bara jest za niskie. Ja maluje na 1.7-2,5. Z tego co wiem Tornado miał taki kompresorek PARI i nie narzekał Ja posiadam "kompresor" Pari Boy i trochę części już nim pomalowałem. Cisnienie które kumuluje się w aerografie jest wystarczające, oczywiście jeśli posiada się aerograf ze zbiorniczkiem grawitacynjym. Ja posiadam pseudo Iwatę i z połączeniu z tym kompresorem malowanie jest bynajmniej zadawalające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 Za niedługo będę miał kompresor dentystyczny tylko jest coś w nim zepsutego także jak naprawię go i pewnie przerobię troche to zamieszczę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryza Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 do koksika750: ten kompresor przypomina mi wyglądem as 18 do kupienia w polsce (ok 270zł) natomiast aerograf z bocznym zbiornikiem to piwata (koszt ok. 120 - 130 na allegro) ten z dolnym zbiornikiem to dobry egzemplarz do malowania dużych powierzchni (gdy nie oszczędza się na farbie) skala 1:25? żartując. nie polecam. Kompresor as 18 jest trochę bardziej wydajny od ma-1000. wszystko znajdziesz w necie. a piszę bo kupiłem ostatnio taki kompresor (klon) jak na zdjęciu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 i co nie tak jest z tym kompresorem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryza Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 jest jak dla mnie dobry. nie wiem czy tu się rozpisywać czy na priva. pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 mozesz wyslac priva albo napisac tutaj jakw wolisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryza Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 Ok, parametry: ciśnienie 60 psi i stop. przy włączonym aerogr. piwata (dwufunkcyjny z regulacją -0,25) ciśnieenie = 27 psi. przy pracy z wyprawką = 25 psi. praca bardzo cicha. wydajność o. 23-25 l / m. jest naprawdę dobry. użytkowanie: ok3 m-c. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 a co myslisz o tych aerografach? posluza czy raczej jednorazowki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryza Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 (edytowane) ten ze zbiorniczkiem bocznym =ok (ocena 4+) mi nie odpowiada umiejscowienie zbiorniczka (proponowałbym coś ala AB-1004) natomiast aero z dolnym zbiornikiem jest mało efektywny (musisz więcej farby wlać aby zadziałał), i nie jest precyzyjny. (ocena 3+). Zaznaczam, że to jest tylko moja subiektywna ocena. Jest na tym forum cała rzesza modelarzy, która może moją wypowiedź podważyć i to dosłownie bo praktyką. Edytowane 20 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 jasne zdaje sobie sprawe ze to tylko twoja osoba. dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryza Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 mam nadzieję,że choć trochę pomogłem, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryza Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 a i jeszcze zapomniałem dodać: koszt węża+końcówka do kompresora (jakieś 3 m) to ok. 10 zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 wszystko jest w zestawie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek330 Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Wczoraj kupiłem kompresor ma-1000. Malowałem nim i było wszystko OK. W pewnym momencie usłyszałem trzesk. Urwał się łeb śruby. Teraz nie wiem co zrobić, czy wysłać do serwisu czy samemu to zrobić. I czy jak to sam zrobie czy nie strace gwarancji. Jest to ta długa śruba ze 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Jak sam zrobisz, to nawet napewno stracisz gwarancje. Ja bym to odsylal czym predzej. W koncu od czegos ta gwarancja jest, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avemark Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 Wyślij e-mail do serwisu, Oni poradzą co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deptak Napisano 2 Października 2007 Share Napisano 2 Października 2007 Witam i przepraszam, ze odgrzewam temat. Nurtuje mnie jedno pytanie. Czy przy kopmresorach fabrycznych (tzn nie "lodowkowych) bez zbiornika dodatkowego (np taki jaki ma zamiar zakupic Koksik750) jest odczuwalne pulsowanie powietrza, i jezeli tak to czy to bardzo przeszkazda. I z tym zwiazane natepne pytanie. Czy zbiorniki zbiorcze sluza tylko do zbierania powietrza i tym samym "oszczedzania" kompresora, czy takze do niwelowania owego pulsowania powietrza i bardziej plynnej pracy. Pozdrawiam Przemas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi