Focus Posted July 2, 2014 Share Posted July 2, 2014 (edited) Inspiracją do kolejnego wątku warsztatowego był film w którym dziarski Arni popyla Harrierem coś tam demoluje generalnie świat ratuje. w roli głównej AV-8B HARRIER II w skali 1:72 ze stajni pana Hasagawy. Edited July 2, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted July 3, 2014 Author Share Posted July 3, 2014 (edited) Sklejany na super glue nie używałem szpachlówki jedynie drobne szczelinki super glutkiem zalałem i podszlifowałem papierem ściernym 600. Malowany 127/145 Humbrol bez podkładu niestety już teraz widzę sporo niedoskonałości no ale jak zaczynam z nimi walczyć to warsztat wytraca impet i zdycha śmiercią naturalną w odchłani forum. KALKI kładzone na klej guma arabska. Bez specyfików bo niechciało mi się schodzić ze strychu. Robota jak w amoku co wyszło oceńcie sami. Edited July 5, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Radosne nie musi być niestaranne i olewcze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted July 4, 2014 Author Share Posted July 4, 2014 Radosne nie musi być niestaranne i olewcze... PRAWDA wcale nie jestem taki radosny, że zbaboliłem proste rzeczy Wniosek jest taki troszeczkę wolniej i koniecznie malować podkładem tzw. Surfacerem np. 1200 po nim widać różne niedoskonałości, kolejne szpachlowanie i szlifowanie no i będzie dużo lepiej. Teraz to zostało mi osłanianie miejsc z defektami taśmą maskują szpachlunek, szlifunek i retuszerskim pędzelmiem malunek. Zniszczyłem geometrię przodu to co miało być okrągłe zrobiłem w jajeczko (pzeszlifowanie) a na samym dziobie doklejana jest przezroczysta część jakoś z tego wybrnę tylko jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 I przede wszystkim - żadne markery czy inne pisaki nie nadają się do washa czy cieniowania. Chyba każdy kiedyś przechodzi etap takiego eksperymentowania. Nie ma co wyważać otwartych drzwi. Poczytaj o technikach i próbuj iść sprawdzonymi drogami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Nie koniecznie musisz używać podkładu, wystarczy że miejsce szpachlowania po szlifowaniu pomalujesz cienka warstwą Humbrol 11, 56, 191 lub metalizerem 27002. wszystkie niedoróbki będą dobrze widoczne i można powtórzyć szpachlowanie. Stosuje ten patent od kilku modeli i się sprawdza. Najlepiej niedoróbki uwidacznia metalizer 27002. ___________________________________________________________ Na warsztacie: Ar-2 - Amodel 1/72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted July 21, 2014 Author Share Posted July 21, 2014 Podwozie się maluje. Czyli powoli coś do przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted October 5, 2014 Author Share Posted October 5, 2014 Wątek do usunięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted September 1, 2015 Author Share Posted September 1, 2015 THE END Harrier wylądował w śmietniku. Szkoda było czasu na korygowanie błędów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 18, 2016 Author Share Posted June 18, 2016 Połamany po leżał w śmietniku potem przesypałam go do pudełka bez planu, co dalej gdzie znowu po leżał aby zostać wykorzystatny do prób. Po Eurofighterze i innych naszła mnie refleksja aby potrenować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 18, 2016 Author Share Posted June 18, 2016 Wybór modelu bardzo istotne. Najlepiej jak najlepszej jakości i z małą ilością części prosty w składaniu. Dokładnie obrobienie części, geometria malowanko itd aby to przejść poprawnie to nie będzie flustracji lecz większy zapał do eksperymentów z różnymi dodatkami . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 20, 2016 Author Share Posted June 20, 2016 kalkomania do usunięcia odtworzenia będzie lepiej niż było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 21, 2016 Author Share Posted June 21, 2016 Jeszcze małe poprawki i odtwarzanie malowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luckyLUKE Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 Z jakiegoś konkretnego powodu używasz takiego dużego rozmiaru czcionki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 22, 2016 Author Share Posted June 22, 2016 Z jakiegoś konkretnego powodu używasz takiego dużego rozmiaru czcionki? Bo używam smartfona jak pokazuje moj warsztat, żeby było szybciej bezpowiekszania, czytelniej no nie wszyscy maja dobry wzrok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 24, 2016 Author Share Posted June 24, 2016 Pogłębiona wnęka podwozia głównego i przymiarka podwozia zostało jeszcze trochę miajsca na pokazanie ugięcia opon Dłubanie ma swój urok może się podobać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mordi Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Nie jestem pewien czy dobrze robisz nakładając kalki na dosyć wczesnym etapie... nie lepiej najpierw poskładać, poszpachlować, pomalować i dopiero kalki? Poza tym sam też nie jestem jakimś wielkim asem modelarstwa - ale masz szansę na zrobienie przyzwoitego modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 24, 2016 Author Share Posted June 24, 2016 Nie jestem pewien czy dobrze robisz nakładając kalki na dosyć wczesnym etapie... nie lepiej najpierw poskładać, poszpachlować, pomalować i dopiero kalki? Poza tym sam też nie jestem jakimś wielkim asem modelarstwa - ale masz szansę na zrobienie przyzwoitego modelu. To jest rekonstrukcja dosyć dokładnie połamanego modelu stąd kalki. Właśnie zastanawiam się czy nie zastąpić tych co są innymi z VMA-542 bardziej kontrastowymi. Miała być rekonstrukcja a nie przebudowa na inną maszynę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted June 25, 2016 Author Share Posted June 25, 2016 Stara farba zmyta. Potrenuje malowanie. Podkład już został nałożony (surfacer 1200). Decyzja odnośnie wyboru kalkomanii zapadła będzie z dywizjonu "Latajacych Tygrysów" . Okazja do poćwiczenia nakładania kalkomanii. Może skusze się jeszcze na próbę preshedingu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted July 2, 2016 Author Share Posted July 2, 2016 Ciągle na etapie eliminacji dziurek i innych defektów. Chciałbym zrobić to dobrze żebym nie pluł sobie w brodę , że coś przeoczyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted July 2, 2016 Author Share Posted July 2, 2016 Kolejne malowani sufacerem no i schnie jutro drobne szlifowanie papierem 2500 no i próba malowania najpierw coś innego ocena no i model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 malowane niestety humbrolami w porównaniu z malowaniem sufacerem jest różnica w jakości powłoki. Modeli do złożenia mam dużo to przy najbliższych zakupach pomyślę o farbach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts