Skocz do zawartości

Prawdziwe Kłamstwa AV-8B HARRIER II 1:72 Hasagawa

Focus

Rekomendowane odpowiedzi

Inspiracją do kolejnego wątku warsztatowego był film w którym dziarski Arni popyla Harrierem coś tam demoluje generalnie świat ratuje.

w roli głównej AV-8B HARRIER II w skali 1:72 ze stajni pana Hasagawy.

Edytowane przez Gość

Napisano (edytowane)

Sklejany na super glue nie używałem szpachlówki jedynie drobne szczelinki super glutkiem zalałem i podszlifowałem papierem ściernym 600.

Malowany 127/145 Humbrol bez podkładu niestety już teraz widzę sporo niedoskonałości no ale jak zaczynam z nimi walczyć to warsztat wytraca impet i zdycha śmiercią naturalną w odchłani forum. KALKI kładzone na klej guma arabska. Bez specyfików bo niechciało mi się schodzić ze strychu. Robota jak w amoku co wyszło oceńcie sami.

Edytowane przez Gość

Radosne nie musi być niestaranne i olewcze...

PRAWDA wcale nie jestem taki radosny, że zbaboliłem proste rzeczy

Wniosek jest taki troszeczkę wolniej i koniecznie malować podkładem tzw. Surfacerem np. 1200 po nim widać różne

niedoskonałości, kolejne szpachlowanie i szlifowanie no i będzie dużo lepiej. Teraz to zostało mi osłanianie miejsc z defektami taśmą maskują szpachlunek, szlifunek i retuszerskim pędzelmiem malunek. Zniszczyłem geometrię przodu to co miało być okrągłe zrobiłem w jajeczko (pzeszlifowanie) a na samym dziobie doklejana jest przezroczysta część jakoś z tego wybrnę tylko jak?

I przede wszystkim - żadne markery czy inne pisaki nie nadają się do washa czy cieniowania. Chyba każdy kiedyś przechodzi etap takiego eksperymentowania. Nie ma co wyważać otwartych drzwi. Poczytaj o technikach i próbuj iść sprawdzonymi drogami.

Nie koniecznie musisz używać podkładu, wystarczy że miejsce szpachlowania po szlifowaniu pomalujesz cienka warstwą Humbrol 11, 56, 191 lub metalizerem 27002. wszystkie niedoróbki będą dobrze widoczne i można powtórzyć szpachlowanie. Stosuje ten patent od kilku modeli i się sprawdza. Najlepiej niedoróbki uwidacznia metalizer 27002.

Na warsztacie:

Ar-2 - Amodel 1/72

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 10 months later...
  • 9 months later...

Połamany po leżał w śmietniku potem przesypałam go do pudełka bez planu, co dalej gdzie znowu po leżał aby zostać wykorzystatny do prób. Po Eurofighterze i innych naszła mnie refleksja aby potrenować.

20160618_090234.jpg

Wybór modelu bardzo istotne. Najlepiej jak najlepszej jakości i z małą ilością części prosty w składaniu. Dokładnie obrobienie części, geometria malowanko itd aby to przejść poprawnie to nie będzie flustracji lecz większy zapał do eksperymentów z różnymi dodatkami .

Z jakiegoś konkretnego powodu używasz takiego dużego rozmiaru czcionki?

Bo używam smartfona jak pokazuje moj warsztat, żeby było szybciej bezpowiekszania, czytelniej no nie wszyscy maja dobry wzrok.

20160624_172212.jpg

Pogłębiona wnęka podwozia głównego i przymiarka podwozia zostało jeszcze trochę miajsca na pokazanie ugięcia opon

20160624_171954.jpg

Dłubanie ma swój urok może się podobać.

Nie jestem pewien czy dobrze robisz nakładając kalki na dosyć wczesnym etapie... nie lepiej najpierw poskładać, poszpachlować, pomalować i dopiero kalki? Poza tym sam też nie jestem jakimś wielkim asem modelarstwa - ale masz szansę na zrobienie przyzwoitego modelu.

Nie jestem pewien czy dobrze robisz nakładając kalki na dosyć wczesnym etapie... nie lepiej najpierw poskładać, poszpachlować, pomalować i dopiero kalki? Poza tym sam też nie jestem jakimś wielkim asem modelarstwa - ale masz szansę na zrobienie przyzwoitego modelu.

To jest rekonstrukcja dosyć dokładnie połamanego modelu stąd kalki. Właśnie zastanawiam się czy nie zastąpić tych co są innymi z VMA-542 bardziej kontrastowymi. Miała być rekonstrukcja a nie przebudowa na inną maszynę

20160625_181023.jpg

Stara farba zmyta. Potrenuje malowanie. Podkład już został nałożony (surfacer 1200). Decyzja odnośnie wyboru kalkomanii zapadła będzie z dywizjonu "Latajacych Tygrysów" . Okazja do poćwiczenia nakładania kalkomanii. Może skusze się jeszcze na próbę preshedingu.

20160702_160239.jpg

20160702_160407.jpg

Ciągle na etapie eliminacji dziurek i innych defektów. Chciałbym zrobić to dobrze żebym nie pluł sobie w brodę , że coś przeoczyłem.

20160702_201225.jpg

Kolejne malowani sufacerem no i schnie jutro drobne szlifowanie papierem 2500 no i próba malowania najpierw coś innego ocena no i model

20160703_094346.jpg

20160703_100724.jpg

20160703_100748.jpg

malowane niestety humbrolami w porównaniu z malowaniem sufacerem jest różnica w jakości powłoki. Modeli do złożenia mam dużo to przy najbliższych zakupach pomyślę o farbach.