Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na "oko" proporcje farb dobierałem. Wysyłam zdjęcie ponieważ farby pożyczone i nie wiem który napis to nazwa a który nie :P

d953c07d9f1472cdgen.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Kolejne aktualizacje oraz zdjęcia będą w przyszłym tygodniu, dzisiaj natomiast mogę się pochwalić również Prince of Wales tylko że 1:700 oraz z blaszkami edka ;)

5e0778e21d6b47fegen.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Poniżej mała aktualizacja ponieważ coraz mniej czasu na sklejanie przez remont pokoju oraz wyjazdy, ale jednak prace powolutku do przodu brną ;) Niektóre części są pomalowane, niektóre nie z powodu popsutego aerografu ale wszystko będzie malowane jednolicie na biało.

62109efd2c2ce203gen.jpg

fe80a6d7d287885agen.jpg

8a8885ba5c996565gen.jpg

a1700f1aeb0fd4d7gen.jpg

7126173d2957a5degen.jpg

4744a7bbd78e6078gen.jpg

0d8152446f54d56dgen.jpg

e391fdbe272db608gen.jpg

0de6a5408f3de9c9gen.jpg

Jeśli chodzi o łodzie to zastanawiam się czy pomalować na biało tak samo jak cały kamuflaż czy jakieś inne kolory, poradzicie coś?

2538199258495c0agen.jpg

Poniżej dwa zdjęcia z zaznaczonym elementem którym nie wiem czy dobrze jest zamontowany (na sucho), bo nie wiem czy nie powinno być trochę niżej co wiąże się z lekkim obcięciem "szpikulca".

02cd41a1a9af35d6gen.jpg

7e1f7ddab2c2726dgen.jpg

Napisano

Zobacz u mnie tam jest wszystko w miarę dobrze. Może coś podpatrzysz i zrobisz lepiej, a tak na marginesie będziesz miał troche przykładów i materiałów pomocnych przy budowie.

Napisano

A ja tu czegoś nie ogarniam... dlaczego on jest biały?? O ile mi wiadomo to PoW nie był nigdy biały, to nie jakaś korweta żeby go malować w kamo WA... o co cho?

Napisano
... O ile mi wiadomo to PoW nie był nigdy biały, ...

a no nie był...

Drozdek - szpachlę papierem ściernym potraktuj - sama z siebie nie wygładzi

Napisano

Całość jeszcze jest do szlifowania i taki mam zamiar tylko ostatnio czasu mało.

A co do kamo to jakoś na pierwszej stronie w połowie wstawiłem zdjęcie z pudełka (żeby nie szukać jest poniżej) i tam jest około 3 kamo podanych w tym biały również, za inne kamo się nie brałem ponieważ pędzlem to nie wyjdzie a aerografem nie mam jeszcze takiej wprawy do obsługi.

675c9cc77d4dd3fdgen.jpg

Napisano

Hmm, z tego co wiem to pancerniki RN nigdy nie były malowane na biało, jeśli już to jasnoszary

A w sumie pomysł ciekawy, jeszcze nie widziałem modelu PoW z malowaniem zanim naniesiono kamo, bezpośrednio po ukończeniu

Napisano

Widocznie źle spojrzałem na pudełko bo cały czas wydawał mi się biały. Całość pomaluje na biało a później lekko prysnę szarym żeby mgiełkę zrobić, będzie to dobry pomysł?

Napisano
Widocznie źle spojrzałem na pudełko bo cały czas wydawał mi się biały. Całość pomaluje na biało a później lekko prysnę szarym żeby mgiełkę zrobić, będzie to dobry pomysł?

W instrukcji budowy nie napisano, jakich kolorow i gdzie nalezy uzyc? Fajnie Twoje modele beda wygladaly, gdy zamiast do opisu bedziesz "zerkal" na pudelka.

Napisano

Instrukcja po niemiecku i angielsku czyli niezbyt rozumiem czyli na opis nie zerkam w ogóle tylko na pudełko właśnie.

Napisano

Nie. Zawsze w instrukcji masz malowanie. Z reguły na ostatniej stronie. Poznaczone literkami i cyframi. Do tego jest tabelka z opisem. Prawdopodobnie strona będzie podpisana "Painting" po angielsku.

Napisano

W czasie bójki z Bismarckiem PoW i Hood były pomalowane wg schematu AP507B– Home Fleet Medium Grey.

Czyli po naszemu Humbrol 27.

• 2 weeks later...
Napisano

Brak weny i ochoty do malowania zmusza mnie do odstawienia chwilowo na bok Księcia Walii niestety. Jednak uświadomiłem sobie, że wolę sklejać niż malować. Możliwe, że zabiorę się powoli za Musashi w 1:350 ale muszę jeszcze przemyśleć.

Napisano

No kolego nie załamuj się. Malowanie jest czasami uciążliwe, szczególnie jak się trochę zapomni wcześniej i nie ma jak domalować. Ale warto. Później jakiś wash i efekt powoduje uśmiech:] A tu zresztą masz dość proste malowanie. Krecha taśmą i psiknąć górę w szarości, kreska taśmą, dół na czerwono i już. Czekamy na efekt:] Washe to już Ci podpowiemy. Faktem jest że czasami model może zmęczyć. Mój Wicher stoi- ma karę Ale Ty masz już bliżej końca niż ja więc DASZ RADĘ